Няма дилема Европа или Русия, твърд е Първанов

Отказът на Плевнелиев да отиде в Москва предизвикал "огорчение"
Обновена: 18 апр 2015 15:06 | 18 апр 2015 13:04, Веселина Йорданова
64
Няма дилема Европа или Русия, твърд е Първанов
Георги Първанов. Снимка: архив, БТА

Няма дилема Европа или Русия, България влезе в ЕС във времето, в което имаше най-добрите отношения с Русия, коментира лидерът на АБВ Георги Първанов преди началото на Учредителната градска конференция на АБВ в София.

Още по темата
Той припомни, че сме подписали договора за членство в ЕС и в същото време сме подписали "Големия шлем".

Първанов, който беше на посещение в Русия, коментира в отговор на въпрос, че на парада на 9 май там са поканени действащи държавни глави и отказът на нашия президент Росен Плевнелиев е предизвикал голямо огорчение.

Това е психологически ефект, който ще бъде многостранен и ще рефлектира върху редица други сфери - икономически и културни връзки, отбеляза Първанов, цитиран от БТА.

Той съобщи, че по време на визитата си е поставил въпроса дали в крайна сметка Южен поток, който по думите му сега се трансформира в Турски поток, може в някакъв вариант да мине през България.

"Моята теза е да мине по трасето на Набуко, или, ако е възможно, да се върнем на стария вариант през Варна, но този стар вариант според мен е немислим, твърде много са напреднали разговорите между Русия, Турция и останалите участници", коментира Първанов.

Неговата теза е била, че българските правителства имат своята голяма отговорност, Брюксел е проявил
двоен стандарт, когато става дума за Северен и Южен поток, но и руски енергийни фактори имат своята отговорност за забавянето на проекта.

Не е важно кой е най-виновен, по-важното е да мислим какво може да се направи в тази ситуация. Това, което най-много ни обещават към момента, е да има отклонение за България, съобщи Първанов, но допълни, че това е байпас и не решава проблемите при криза.

Лидерът на АБВ коментира и темата за конституционна реформа, като посочи, че има няколко неща, които би трябвало да си зададем като въпроси преди да тръгнем към нея.

Той напомни, че и досега в рамките на прехода в контекста на изискванията на ЕС за членството сме направили промени, засягащи съдебната власт и посочи, че не е направена равносметка доколко са били ефективни те. Той постави въпроса и дали една конституционна реформа няма да забави промените.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още по темата: георги първановАБВ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
1
 
! Отговори
Дякон преди 9 години
Първанов, подлизурко долен. Нямаш право да се изказваш от името на народа. Продажник. Защо не се допита до хората когато теглихте 16 млрд заем? Или тогава беше добре- взе си комисионната?
44
0
 
1
 
! Отговори
Ред арми преди 9 години
Първанов, демагог смотан. Дилема няма. Българският народ не желае да се противопоставя на Русия. Не желае санкции срещу държавата. Не желае само да даваме на ЕС без реално да имаме някакво нормално връщане на средства към нас. Българският народ желае приятелски отношения с Русия и ЕС. Желае Шенген, желае да спрете да продавате интересите на народа за вашето добруване.
43
0
 
1
 
! Отговори
Гиньо преди 9 години
За Първанов никога не е имало дилема, който плати повече към него си навежда гърба :)
42
0
 
0
 
! Отговори
gor4o ot pernik преди 9 години
ei kaput skapan oshte li drapash za vlast ne tili stigna da lapash uredi si sinovete v mafiotski firmi zega i vnuzite li do 9-to koliano iskash da uredish zashto si zavarshil istoria zemi da prepodavash vniakoi izostanal krai,kolko hora te moliat zaq pomosh,a ti ne reagirash ,predi mnogo vreme edna maika te pomoli dai pomognesh ziaha daia zatvoriat 4e iskala izdrajka za sina si ,ati se napravi na mnogo vajen,noima provinenie vsi4ko sevrashta ito na nai miloto ti ,shte si spomnish salzite na ed
41
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Най големия *** за президент икой го докара Плевнята нали ти българино и какво като не отиде в Москва главанака ще му се изкензат в зурлата.Умрял някай за нашия ***.
40
0
 
1
 
! Отговори
ЖороПърви преди 9 години
На Първанов отдавна му е мек, не е твърд................тонът на разговор, де-иначе ще ме баннат!
39
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ako Parvsnov e mag na masto izliza ot koaaliciata- krai na Gerb novi izbori i Gerb izliza ot igrata zavinagi....neka ne govori a fa napravi necho.taka che speheli uvagenieto ni..naroda e otvraten ot Gerb koito ni napraviha preden front...na USA
38
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ние на ли сме дупелизачи , и не искаме Руски газ , чрез Южен поток , а сега ще имаме Руски газ през Гърция ,те ще си прибират комисионните за държавата , сигурно и при тях ще остава за някой от комисионните , а ние ще се караме , кой колко може да открадне , а държавата ще губи годишно стотици милиона
37
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гоце върна се от Москва и започна с глупостите ! Колко комисионни ти обещаха..СТИГА ЕДНО И СЪЩИ ПРОСТОТИИ 60 Г.
36
6
 
4
 
! Отговори
за чест и гордост преди 9 години
Би трябвало да споменеш и 80 хиляди български жертви избити у нас под дикгата на Москва след 9-ти септември 44.
35
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До чест и гордостнали за благодарнос на ссср Окупатора бяхме с него 45 години СЕГА малко разнообразие с САЩ 4е много се размириса на ме4а тор и се нетрае
34
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Току що от Беларус идва съобщение, че Лукашенко се е отказал да ходи в Москва на 9-ти май. Формалния предлог е, че Лукашенко щял да приема парада в Минск. И най-верните сателити на Русия и Путин се отказаха да ходят на шабаша в Москва. Явно това не е в състояние да разколебае вярното московско псе Първанов твърд последовател на путинската завоевателна политика.
33
3
 
8
 
! Отговори
чест и гордост преди 9 години
За нас в България е чест и гордост, че британските и американските самолети ни бомбардираха през Втората световна война. Бяха убити над 4200 души. Ако не ни бяха бомбардирали, ние щяхме да потънем в неизвестност. И никой нямаше да знае за нашето съществуване. 70 години по-късно, като благодарност за бомбардировките, ние станахме васали на американците и доброволно си подлагаме долната част на гърба за третиране от тяхна страна.
32
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гоце е гола вода
31
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До без коментарФакт е 4е Русия е капитулирала пред България по Бест Литовския договор
30
6
 
6
 
! Отговори
без коментар преди 9 години
Факт е, че Червената армия Освободителка, заедно със съюзниците си от Сащ, Англия и Франция, победи фашистка Германия и освободи човечеството от тотално унищожение. Факт е, че Сащ, Нато и Ес, 70 години след Хитлер, полагат огромни усилия да възродят фашизма в Украйна и да покрият цяла Европа с кафявата чума!
29
3
 
7
 
! Отговори
не се сърдете преди 9 години
Не се сърдете на плевела. Посланикът на Сащ му е забранил да ходи до Москва. Плевелът трябва да моли за разрешение за всичко, от посолството на Сащ.
28
0
 
2
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
До днесПо лошото е че са на власт независимо от мутациите през годините
27
2
 
5
 
! Отговори
днес преди 9 години
Днес пак гледах предаването за 16.04.1925г-атентата.Как може да се гордееш,че си наследник на терористична и крадлива партия?
26
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До сибирска Украйна за разлика от Южен поток я имама а гоце си е за затвора заедно с цялата комунисти4еска