Няма дилема Европа или Русия, твърд е Първанов

Отказът на Плевнелиев да отиде в Москва предизвикал "огорчение"
Обновена: 18 апр 2015 15:06 | 18 апр 2015 13:04, Веселина Йорданова
64
Няма дилема Европа или Русия, твърд е Първанов
Георги Първанов. Снимка: архив, БТА

Няма дилема Европа или Русия, България влезе в ЕС във времето, в което имаше най-добрите отношения с Русия, коментира лидерът на АБВ Георги Първанов преди началото на Учредителната градска конференция на АБВ в София.

Още по темата
Той припомни, че сме подписали договора за членство в ЕС и в същото време сме подписали "Големия шлем".

Първанов, който беше на посещение в Русия, коментира в отговор на въпрос, че на парада на 9 май там са поканени действащи държавни глави и отказът на нашия президент Росен Плевнелиев е предизвикал голямо огорчение.

Това е психологически ефект, който ще бъде многостранен и ще рефлектира върху редица други сфери - икономически и културни връзки, отбеляза Първанов, цитиран от БТА.

Той съобщи, че по време на визитата си е поставил въпроса дали в крайна сметка Южен поток, който по думите му сега се трансформира в Турски поток, може в някакъв вариант да мине през България.

"Моята теза е да мине по трасето на Набуко, или, ако е възможно, да се върнем на стария вариант през Варна, но този стар вариант според мен е немислим, твърде много са напреднали разговорите между Русия, Турция и останалите участници", коментира Първанов.

Неговата теза е била, че българските правителства имат своята голяма отговорност, Брюксел е проявил
двоен стандарт, когато става дума за Северен и Южен поток, но и руски енергийни фактори имат своята отговорност за забавянето на проекта.

Не е важно кой е най-виновен, по-важното е да мислим какво може да се направи в тази ситуация. Това, което най-много ни обещават към момента, е да има отклонение за България, съобщи Първанов, но допълни, че това е байпас и не решава проблемите при криза.

Лидерът на АБВ коментира и темата за конституционна реформа, като посочи, че има няколко неща, които би трябвало да си зададем като въпроси преди да тръгнем към нея.

Той напомни, че и досега в рамките на прехода в контекста на изискванията на ЕС за членството сме направили промени, засягащи съдебната власт и посочи, че не е направена равносметка доколко са били ефективни те. Той постави въпроса и дали една конституционна реформа няма да забави промените.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още по темата: георги първановАБВ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
8
 
6
 
! Отговори
Иво преди 9 години
Пука се Путин, че бившите сателити мразят Русия !Да, писна ни от толкова "братство" !
24
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Агент Гоце, убиеца на изчезващи козли, меката китка - откъде изпълзя пак бе, от Москва ти наритаха *** да правиш пак пропаганда !
23
0
 
14
 
! Отговори
взгляд преди 9 години
не случаино е бил ДС усети промяната на вятъра и моментално завъртя дирника скоро ще твърди че нее подписвал договорите за американските бази и че нее бил президент
22
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Първанов,нещо ти куца логиката.Престани да се излагаш,крайно време е!
21
1
 
13
 
! Отговори
Келепира преди 9 години
Другарю Първанов, не ти вярвам и на йота. Та как стана така бе другари комунисти, че се съюзихте със Симеончо? Келепира му е майката, а? Калфин, като социален от АБВ, чии интереси защитава другарю? Келепира му е майката,а? И как става така, вчера КОМУНИСТ, днес АНТИ комунист.Мошеник като Бойко си и тииии. Май излезе вярно: БКП ли си, БСП ли си, АБВ ли си, ГЕРБ ли си......се тая. То комунистите големи айдуци излязохте ейййй.А тестото и маята ви е една и съща, независимо какви ще се пишете.
20
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гоце що не е в затвора
19
4
 
7
 
! Отговори
ЛУД преди 9 години
АМА ЗА КАКВО ДА ХОДИ НАШИЯ ДА НИ ИЗЛАГА. ТУК ДА СИ СТОИ !
18
1
 
4
 
! Отговори
Петров преди 9 години
България е на страната на губещите войната и като какъв трябва да е там президента?
17
7
 
12
 
! Отговори
украинец преди 9 години
Плевнелиев е твърд НАТО-вец ,а тоз е обикновен руски шпион !
16
7
 
24
 
! Отговори
до 19 преди 9 години
Няма да лъжеш червено ***. Не свалиха ли Тодор живков точно червения советски гражданин Луканов и Добри джуров. Не фалираха ли те умишлено държавните предприятия(всеки директор назначен от БКП) Не ограбиха ли същите банките и спестяванията на хората? Не са ли новите капиталисти -бившите шумкари...Това Гурбачов го нарече -перестройка.
15
14
 
25
 
! Отговори
Патриот преди 9 години
Какво ми говориш , то Желю Желев беше направо пич в сравнение с това третополово гмо росица плевневлиева!
14
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Путин е казал,че идните поколения не трябва да извьршват подобни грешки ,унищожавайки етноси,нации ,затова тази война и загиналите в нея трябва да се помнят ,ние сме поканили и другите да почетат този ден,който иска да заповяда,който не иска си е техен проблем" Аз лично не мога да определя или как да назова повежението на нашия президент-или страхливост или ние нямаме такьв достоен,,,жалка работа, щом президента го е страх от присьчтвието на нато,то какво да говорим за обикновения човек,значи из
13
20
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гоце беше 100 пъти по-добър президент от Плевела.
12
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 13Масона не е патриот.
11
28
 
19
 
! Отговори
xei преди 9 години
Първанов ако се кандидатира за президент --ще гласувам за него
10
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
TOZI AGENT MIRISHE NA VKISNALO.
9
32
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Решението, взето от кабинета на Плевнелиев е правилно! На Русия и пука за нас толкова, колкото на някой от вас за това, което са размазали с обувката си. Стига сме се правили на послушни домашни любимци, които като ги извика товарищ *** и бързат да махат с опашка! Имайте малко себеуважение, ако изобщо ви е останало такова!
8
10
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Президента лекинко се е ....окекал! Но,нищо чудно !Простотията не ходи по гората !!
7
13
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
РУСНАЦИ И БЪЛГАРИ ТРЯБВА ДАСЕ СЪТРУДНИЧИМ , ЗАЩОТО СМЕ СЛАВЯНИ , И МНОГО НЕЩА НИ СВЪРЗВАТ ИСТОРИЧЕСКИ И ИКОНОМИЧЕСКИ
6
12
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Газопровод няма да имаме. АЕЦ-а ще го закрием. Но спокойно народе! За всички ще има работа на магистралите. Асфалта се яде... :)