"Спечелили" сме 15 млрд. лв. от ЕС за 8 г. членство

Ползите обаче не са само приходите, убеден е Горанов
20 апр 2015 21:15,
78
"Спечелили" сме 15 млрд. лв. от ЕС за 8 г. членство
Снимка: Reuters, архив

За 8-те години от членството на България в ЕС държавата е внесла в бюджета на общността 6,2 млрд. лева, а е получила 20,9 млрд. лева, съобщи bTV като се позовава на писмен отговор на финансовия министър Владислав Горанов до депутат от ГЕРБ.

Така, от приемането ни в общността страната е спечелила 14,7 млрд. лева, посочва още Горанов.

Средствата са предоставени по европейски кохезионни и структурни фондове, по Програмата за подпомагане изпълнението на Шенгенското споразумение, по Програмата за развитие на селските райони и рибарството и други европрограми.

През 2007 година, когато България става членка на ЕС, вноската в бюджета на общността се равнява на 595,2 милиона лева, а получените средства са на стойност 1,28 млрд. лева. Балансът е в полза на България и възлиза на 686,4 млн. лева.

През увенчаната с протести 2013 година вноската ни в бюджета на ЕС възлиза на 934 млн. лева , а са получени 3.84 млрд. лева. Балансът отново е в полза на България – 2,9 млрд. лева. За изминалата 2014 година в бюджета на Европейския съюз от страна на България са внесени 954,85 милиона лева, а са получени 4,34 млрд. лева.

Финансовият министър Владислав Горанов обяснява в своя отговор, че балансът, представен като сравнение на входящи и изходящи парични потоци, изразява единствено прякото финансово отражение.

„Ползите от членството в ЕС не се ограничават само до подобно счетоводно отразяване и баланс, а включват и допълнителни положителни ефекти, каквито са икономическата интеграция, ползите, свързани с общия вътрешен пазар, политическата стабилност и сигурността”, подчерта още той.
 
Още новини от Икономика и политика четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
1
 
0
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 9 години
ДА НЕКОЛКО БЬЛГАРОУБИЙЦИ СПЕЧЕЛИХА БЬЛГАРИЯ ИЗГУБИ 147 СЕЛА- И 18 ПО--МАЛКИ ГРАДОВЕ -----НАСЕЛЕНИЕТО В МОМЕНТА Е ПОД 5 000 000
53
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЕС Е ОГРОМЕН ПЛЮС ЗА БЪЛГАРИЯ!!!ЗА СЪЖАЛЕНИЕ УПРАВНИЦИТЕ НА БЪЛГАРИЯ КАТО БОРИСОВ Я СЪСИПВАТ ФИНАНСОВО И ЗА ТОВА Е ОТ ЗЛЕ НА ПО-ЗЛЕ!!!!ВЕЧЕ СМЕ 20 МИЛИАРДА ВЪТРЕ ЗА ПОЛОВИН ГОДИНА УПРАВЛЕНИЕ НА ТОДОР БОРИСОВ!
52
0
 
1
 
! Отговори
Алекс преди 9 години
Има нещо много гнило в българското мислене. Понеье парите от помощи се крадат от върхушката, и по стар български обичай потъват по веригата, значи нищо не сме спечелили от ЕС. Не упрекват корумпираните политици, фирми, институции, че и себе си (защото всички сте част от корупционната схема на някакво ниво) а евросъюза че дал малко. Сбърканяци до един....
51
0
 
0
 
! Отговори
pembegeranium преди 9 години
ohaaaa...tolko mnogo parichki spinkat v gradinskata mida na sianka sred zelenata trevichka s igliki, narcisi, zumbuli, luliak, laleta, jalturcheta, cafnali chereshi, drenki, djanku, bademi, kaisii, mangolii...taman ima pari za bg nationalen referendum za majoritarni izbori.:-) bez partiii.
50
2
 
1
 
! Отговори
azi tozi преди 9 години
поне от тези пари 50% са комисионни...И КАКВО Е СПЕЧЕЛИЛ НАРОДА...НИЩОООООООООО
49
1
 
3
 
! Отговори
Kolqak преди 9 години
До Магистрат 59С некачествени материали имаме некачествена инфраструктура, да не говорим за икономика, за това не ми обяснявай врели тикво некипели.
48
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
никой не казва Магистрат че тези пари са само за магистрали ,но само за магистрали се говори ,а да сте чули за подем в икономика аз не съм може би не знам защото Бойко не е отрязал лентичка свързана с икономиката и най-вероятно скоро няма да отреже .
47
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
тези магистрали са направени с нискокачествен материал платен на някоя фирма за висококачествен и лява ръка десен джоб после дрън дрън от тариката направил съм ви магистрали??ама какви не се споменава
46
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И тия спечелени пари за какво отидоха? За магистрали! И какво става с тия магистрали развалят се най-много година след това. До тука с ползите!
45
1
 
6
 
! Отговори
ХУБАВА РАБОТА АМА... преди 9 години
Е сега да кажат колко губим годисхно в амортизирани пътища, които рехабилитираме заради евротранзита който не плаща мито ? Колко сме прибирали от мита преди 2007 ? Колко се е увеличил трафика и колко щяхме да прибираме сега ? Само от мита щяхме да взимаме по 15 млрд. годишно . Хайде да не се лъжем, че сме на далавера. То, ако тръгнем да гледаме конкретно само в 1 параметър нещата изглеждат супер, ама погледнем ли цялата картинка някак си изглежда са ни го набутали целия барабар с ташаците
44
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Въпросът е кой кой е спечелил тези 15 милиарда ,защото със сигурност не е нито държавата нито народа.
43
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До СРАВНЕНИЕТОВАРИЩ , НЕЩО СИ СЕ ОБЪРКАЛ .... РУСНАЦИТЕ САМО ПРИБИРАТ , А НЕ ДАВАТ СЪЩО КАТО ДАВЕЩИЯТ СЕ ПОП ...ДАЙ ПОПЕ РЪКА , ПОПА НЕ ДАВА И СЕ ДАВИ , ДОКАТО СПАСИТЕЛЯТ КАЗАЛ - ДРЪЖ ПОПЕ РЪКА И ГО СПАСИЛ ... ТАКИВА СА И КАЗАЧОЦИТЕ ...
42
6
 
10
 
! Отговори
СРАВНЕНИЕ преди 9 години
САМО за сравнение----в началото на Майдана в Украйна--Русия даваше 15 млрд. долара на украинците помощ--ПОМОЩ.....без лихви и проценти--помощ.......и това са долара ,а не левчета.....Сега схванахте ли как ни клатят от Е.С.....и още заеми взимаме--а лихвите и печалбите пак в джоба на европейците......
41
4
 
17
 
! Отговори
Луд с Мотика преди 9 години
За 8 години сме спечелили 15 милиарда. Добре, а колко дадохме що не кажете? Само с тоя заем дето изтеглиха се заробихме с 25 милиарда за един месец... Да не говорим за тези 8 години колко сме дали. Сами си направете сметака - 8 години плащане към ЕС + 25 милиарда които трябва да върнем. Сигурно са 3 пъти повече, ама никой не казва че народа ще полудее...Така че не си мислете че сме на далавера с 15 милиарда. На много голяма загуба сме от това че сме членове на ЕС, да знаете.
40
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Все едно нищо не сме спечелили.Нищожна сума.Ако искате да анализирате финансовата страна на членството гледайте ръста на БВП и външостърговските салда.Ще ви се изяснят нещата.
39
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ABSOLUTNA LAGA.FALSHIVI FAKTI I PRAZNI ZIFRI.BALGARIA E OGRABENA OT EVROPA.
38
0
 
18
 
! Отговори
Зоран преди 9 години
Ха ха ха, "бедни" ми "бедни" Горанов, горкия герберин....!!!! Горанов, я кажи на българите какво ЗАГУБИХА...Какво яде българина е най важното, - западни ***...къде са реакторите ни, имаме ли икономика, среден и малък бизнес, армия, здравеопазване, правораздаване...Горанов, Горанов, да ти изреждам ли още и още...и като се дръпне чертата, ще се види колко е "спечелила " България от ЕС, НЕ ЗАБЛУЖДАВАЙТЕ хората, защото има доста от тях които не спят...!!!!????
37
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е ревльовци, нали все "давате" много пари на ЕС, 15 млрд сте на +, а сега сметнете транзитните такси от южния паток след 3.5 млрд инвестиции и вижте какво идва накрая.
36
2
 
2
 
! Отговори
tsotsomanski53 преди 9 години
До ТОДОР ХРИСТОВ 48Тодоре, СИВ просто катастрофира. Не говорим за естествен край.
35
1
 
2
 
! Отговори
ТОДОР ХРИСТОВ преди 9 години
До tsotsomanski53: ,,СИВ беше нашият пазар, но претърпя крах и вече 25 г. не съществува. Така е в природата - всичко непригодно умира и неговото място се заема от по-устойчив вид. Въпросът е доколко сме пригодни за днешните реалности. Ако се окажем непригодни, си отиваме!'я'ООО, ние щом сме се родили едва ли имаме друг избор, рано или късно си отиваме без значение дали го искаме или не!