С цесии спасили париците на Рашидов! Горанов: Оспорвам!

Министърът не иска да има привилегии за едни, пък за други да няма
Обновена: 22 апр 2015 14:19 | 22 апр 2015 12:52, Веселина Йорданова
99
С цесии спасили париците на Рашидов! Горанов: Оспорвам!
Снимка: архив, Булфото

Ще бъдат оспорени в съда всички сделки, които привилегироват едни кредитори в КТБ пред други. В това увери категорично финансовият министър Владислав Горанов.

Той уточни, че цесията (договор, с който носителят на едно вземане го отстъпва на трето лице) на министъра на културата Вежди Рашидов е законна, но ако тя нарушава предимството на друг кредитор и Рашидов се явява привилегирован кредитор, ще бъде една от първите атакувани сделки.

По думите му това са огромни по обем и материален интерес сделки, някои от тях сключени извън банката, в гражданския оборот.

Още по темата

Наскоро сам Рашидов призна, че се опитва да спаси парите си в КТБ, защото не може да "прежали изкарваното цял живот".

В началото на април министърът обяви, че не е успял да спаси вложените си пари в банката с отнет лиценз.

"КТБ открадна моите вложени пари и платени данъци, които са в размер на около 2 милиона лева", призна пред bTV известният ни скулптор.

Според документи, публикувани в блога на журналиста Мирослав Иванов, културният министър е спасил парите си, като е осъществил две цесии - за 660 хил лв. и 1 939 995.52 лева.

Едната е извършена с "Риск инженеринг - Д" ЕООД, чийто управител е Богомил Манчев, а втората с фирмата "Кимпекс енерджи" АД, която се занимава с разпределение и търговия на електрическа енергия.

Горанов подчерта, че оспорването ще е без значение от името, което стои в договора - "Дали това е Вежди Рашидов или някой друг по-известен или по-малко известен български гражданин, който е имал лошата участ да стане кредитор на КТБ в несъстоятелност".

Финансовият министър съобщи, че е информиран днес от Фонда за гарантиране на влоговете, че съдът е излязъл с решение за неплатежоспособност на КТБ с начална дата 6 ноември 2014 година – датата на отнемане на лиценза на банката.

"Оттук нататък следват всички описани в закона за банковата несъстоятелност процедури. Много е вероятно сегашните временни синдици да бъдат определени за постоянни, започват много сложни процедури, които ще гарантират всичко необходимо, така че откраднатото от КТБ да бъде върнато там", подчерта Горанов и отново увери, че кредиторите ще бъдат равнопоставени, както е и по закон.

Финансовият министър обяви, че не е запознат да има скрит доклад за КТБ и не знае какво е написано в него.

Наскоро председателят на ресорната комисия в парламента Десислава Атанасова съобщи, че бившият премиер Пламен Орешарски е скрил доклад на ДАНС от 2013 г., където имало "предложения" за финансовата стабилност на страната. Докладът бил внесен в МС но не стигнал до Народното събрание.

Горанов се обяви против идеята да спира бизнес сделки. Преди дни стана ясно, че ГЕРБ разглежда тази възможност, след като главният прокурор Сотир Цацаров реагира остро на това да има такова правомощие. Финансовият министър обаче също не е очарован.

По думите му намесата на орган на изпълнителната власт в частния оборот била небалансирана и ще се реализира трудно.

"Министърът на финансите да разваля сделки от търговския оборот, особено когато не е ясна тяхната юрисдикция, тоест мястото на сключване на тези сделки, е един незадължително работещ текст", коментира той. Все пак министърът обеща, че ще се съобрази, ако парламентът му делегира такъв ангажимент.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Веждичке, през 90-те на народа два пъти му се стопиха спестяванията трупани цял живот, ти не знам как си минал между капките, ама сега хак да ти е.
20
2
 
30
 
! Отговори
фифи преди 9 години
Някой от възхваляващите "гениалните"творения на набедения за скулптор хулиган? Пълна скръб, грозни недоносчета, пръкнати от замъглената визия за изкуство на това жалко пиянде! Ама нали в царството на слепите едноокият е цар, все ще се намери някой и друг папагал.
19
2
 
39
 
! Отговори
Вежди преди 9 години
Наздраве, баламурници ! Дядо ви Вежди знае на кой да се мазни, за да е добре. Дядо Вежди винаги е добре ! И полицай да бие може, и да си вземе паричките без ред може, и далаверки да върти може.А Тиквата сега се чуди какво да го прави, защото му изяде жалкия рейтинг... Ще го пусне по пързалката, въпреки, че е един от любимите му пудели-ласкатели !
18
1
 
30
 
! Отговори
цвък преди 9 години
еми логично беше че като престана да реве по всички телевизии че му взели милионите, си ги върнал по-някакъв начин.но съюо така е ясно че сега ще измислят нещо я дата ще променят я нещо друго за да си ги запази.
17
1
 
29
 
! Отговори
sport преди 9 години
До АнонименИ като е спестявал, та какво. Защо не си сложи 100 000 евро в тази банка, или пък не ги разпредели в няколко банки тез 2 млн? Ааааа, защото лихвата е била УНИКУМ. Ами нормално, то има нискорискови и високорискови финансови инструменти. Що не ги наби там? Защото в КТБ са били гарантирани и над 100 000 евро, затова. Иначе съм съгласен, спестявал е, изкарал ги е с честен труд, но това не означава, че не може да "изгориш". А темата естествено се изкриви...Мисля, че беше равнопоставеност
16
24
 
8
 
! Отговори
Киро кофражиста преди 9 години
Вместо да търсят кой окраде парите от банкатавместо да съдят онзи крадец Цветан Василев, който избяга и се скри в Сръбскоте се занимават с пострадалите от кражбата, едва ли не Рашидов е виновен че са го окралипишат го по вестниците, коментират по сайтове, злобеят, радват се че Вежди пострадалтова се казва българска работатази злобна нация не заслужава да съществува
15
1
 
28
 
! Отговори
ха ха ха преди 9 години
Г-н министъра не го е направил без консултации/напр. финансов м-стър, адвокати приближени на правителство и др. / така ,че той си е спокоен, защото винаги има вратичка в законите. Цирковете които ни разиграват, не вярвайте хора. Всичко е преливане от празно в пълно, печелят приближени и послушни, всички други губим. След катафалките ще си закачат и ремаркета. Весел ден, защото злобата и среса убиват................
14
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Веждичка, ще има пари за уиски, а?! :D
13
1
 
27
 
! Отговори
Тато преди 9 години
Това в другите страни се съпровожда с оставка, но в БГ няма значение.Какво да очакваш от тиквеници?
12
0
 
46
 
! Отговори
! преди 9 години
Рашидов нали твърдеше, че не е правил цесии, и парите му изгорели?
11
1
 
41
 
! Отговори
bek преди 9 години
никакви привилегии и милост за рашидов и другите като него! а останалите вложители да не са по -долна каста от него? изкарал ги бил с труд, а другите да не са ги печатали в мазетата си?
10
0
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Рашидов не можеше да си вземе парите, докато не беше на власт и си ги взе, точно след като стана пак министър. Има ли смисъл да питам дали е привилегирован от положението си?
9
38
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Рашидов цял живот е продавал скулптори, негови неща има в много музеи по светапарите си е изкарал с труд и талантне е честно един крадец като Цветан Василев да краде парите на хората и да бяга
8
0
 
31
 
! Отговори
кк преди 9 години
Какво е далавера? Това е всяка сделка, в която не участвам аз.Абе, те цесиите може да са далавера / странно на какво основание?/, ама щом е за спасяването на парите на нашето момче, всичко е законно...Нещо ново????
7
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ми то нали затова е на власт този пияница, за да успее да си вземе милионите. Нищо изненадващо кой е повярвал че културния гуру ще се мине толкова лесно
6
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
а крадеца дето се крие в Сърбия кога ще го съдят?
5
1
 
16
 
! Отговори
Lukoil преди 9 години
rashidov ot kude ima tezi pari?ne prodava li kichozni skluptori samo na oligarsite i tova ne e li prane na pari...chrez iskustvoto?Proverete!!
4
3
 
18
 
! Отговори
Стела преди 9 години
И мойте пари открадна този мустакатия крадец Цветан ВасилевГоспод да го убие дано! дано му приседнат!
3
11
 
7
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 години
До ХА-ХА-ХА !Прочете ли статията...
2
40
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какво е виновен Рашидов, че цял живот е спестявал и накрая един крадец Цветан Василев му окраде паричките, избяга и се скри в Сърбия