Турция – по-скоро в ЕС, препира Лютви Местан

Настоява ЕК да размрази мораторуима за прием на нови страни членки
Обновена: 8 май 2015 09:33 | 8 май 2015 09:18,
288
Турция – по-скоро в ЕС, препира Лютви Местан
Снимка: архив, Булфото

Лидерът на ДПС Лютви Местан призова за ускорена интеграция Турция като естествен мост между Изтока и ЕС.

"През септември, ние българските либерали от ДПС и НДСВ, ще бъдем домакини на регионалната среща на лидерите на либералните партии от Балканите", заяви той пред bTV.

По думите му, тази среща е много важна, защото по тяхна инициатива ще се разисква либерална стратегия за ускоряване на интеграцията на Западните Балкани в ЕС.

"Убедени сме, че един конфликтен дестабилизиран Близък Изток, а той никога не е бил по-дестабилизиран, винаги ще бъде предизвикателство за сигурността и на ЕС, а един стабилен Близък Изток ще гарантира стабилност и в ЕС и тук ролята на Турция е стратегическа", смята Местан.

Той настоя, че младите демокрации от Западните Балкани и Югоизточна Европа – Молдова и Украйна имат нужда от своята ясна европейска визия като основен стимул за демократизиране на гражданските им общества.

"Гледаме доста резервирано на мораториума, наложен от президента на ЕК Жан-Клод Юнкер и най-вероятно ще подготвим проект за декларация с предложение АЛДЕ да ангажира вниманието и на Европейския парламент с идеята да се ускори интеграцията на Западните Балкани, защото на Балканите има прекалено много история", каза още той.

Според него, има проблеми, които трудно биха могли да се решат преди членството на балканските страни в ЕС.

Лютви Местан обясни, че те биха могли да бъдат решени, но това предполага едно ново разбиране, нов подход със и чрез присъединяването на тези страни към ЕС.

Относно присъединяването на Македония към ЕС, лидерът на ДПС заяви, че България трябва да има ясно дефиниран свой национален интерес, но той призова да се изведе пред скоби "интересът на интересите".

"Той от гледна точка на България е тя да граничи със страни-членки на ЕС", допълни той.

Тежки обвинения към Реформаторския блок, но и намигване към местните десни политици преди местните избори – това комбинира още лидерът на ДПС.

От думите му стана ясно, че работата на движението с премиера Бойко Борисов и ГЕРБ е на отлично ниво.

Местан обяви, че за предстоящите местни избори ДПС минава в режим на "поливариантност на политическото взаимодействие" с акцент върху 80-те общини, където движението би имало решаващо значение за избора на кмет. Според него в други 30 общини партията има шанс сама да спечели властта.

"ДПС без да затваря диалога с левицата, казва, че като либерална партия, ще води разумен диалог с дясното. Това е стратегия за изграждане на реален центристки образ", подчерта той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


288
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
177
8
 
3
 
! Отговори
до 213 преди 9 години
Недей да ровиш в нета и да пишеш глупости,ходи при китайците те ще ти кажат те поне имат голяма история.В китайските източници има го написано достатъчно ясно,и ще ти кажа още нещо ако срещнеш монголец 100 на 100 ще ти се похвали че е братски народ турците!
176
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Местан да ходи на май...чиния си език!
175
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 207Да имате, но е даста далече и много малко общо с това което после крадете от араби и перси. Старият турски е по-близо до уйгурски и азиатските езици, а не до арабският. И за него първите сведения са около 7 век. Сега прочети това - Old Turkic is attested in a number of scripts, including the Orkhon-Yenisei runiform script, the Old Uyghur alphabet (a form of the Sogdian alphabet), the Brāhmī script, the Manichean alphabet, and the Perso-Arabic script.
174
1
 
19
 
! Отговори
seira преди 9 години
"ДРУГАРЮ" МЕСТАН,ДОКОГА ЩЕ СЕ ИЗЖИВЯВАТЕ КАТО "СТРАТЕГ" В БГ ПОЛИТИЧЕСКИЯ ЖИВОТ?"БАЛАНСЬОРЪТ" ДПС ВОДИ ОТКРОВЕНА АНТИБЪЛГАРСКА ПОЛИТИКА, КАТО ЗАБЛУЖДАВА БЪЛГАРСКИТЕ МЮСЮЛМАНИ ЧЕ СА "ТУРЦИ", И ЧЕ ТОЙ (ДПС) "ОТСТОЯВА" ТЕХНИТЕ "ПРАВА И СВОБОДИ"!!!ТАЯ ЛЪЖА ЗА "ПРАВАТА И СВОБОДИТЕ" ВЕЧЕ НЕ ХВАЩА ВЯРА У НИКОГО, ЗАТОВА НА ПРЕДНИТЕ ИЗБОРИ ЧУКАХТЕ КАТО ПРОСЯЦИ ОТ ВРАТА НА ВРАТА ДА "ОРГАНИЗИРАТЕ" МЮСЮЛМАНИТЕ ДА ГЛАСУВАТ ЗА ВАС...А, КОЛКОТО ДО ТУРЦИЯ И "ВЕЛИКИЯ ЕС" - ЩЕ ПОЖИВЕЕМ, ЩЕ ВИДИМ!!!
173
7
 
1
 
! Отговори
до 213 преди 9 години
колко смешно не се радвай ти като си в ЕС,какво спечели освен малко субсидиики и работа в съюза,но тия пари трябва да се връщат и как ще стане това без производство
172
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До до 200Мете хан го казвате вие, но той не турчин. Modu Chanyu - pinyin: Mòdú Chányú, Mongolian: Модунь, Modun; Баатар, Baatar, sometimes also transcribed Mete and Maodun. Нещо да ти прави впечатление, че има българска транскрипция. Това е Монголия. Да чел съм за тях, но ти едва ли. Това е 1 в.пр.х. - няма турска култура тогава - не се излагай. Теоман е баща му. Имената идват от старият монголски език. Също се говори и за стар турски - East Old Turkic, Orkhon Turkic, Old Uyghur - 7-13 век.
171
1
 
10
 
! Отговори
Щабен сержант преди 9 години
По важното е че утре е Ден Пабеди!;))) Да видим арматката. И другата актуална военна техника. ЕС ще се разпадне а СССР ще се възроди. Това пророкувам аз. Пък тюркието ще види ЕС през крив дюнер. Хахаха
170
6
 
2
 
! Отговори
до 208 преди 9 години
Кой е този велик българин може ли да ми го кажеш?
169
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 206Много повече от 5 държави казват НЕ на България в ЕС
168
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тези "Турци" ,които са родени в България и дядовците и бабите до незнам си кое коляно са родени тук мога да кажа че са чисти българи. Може да е неприятно ама е така. Апък вие си се гордейте с великия си етнос, който забави развитието на много нации включително нашата и освен манджите и рушветчиството нищо не остави.
167
2
 
12
 
! Отговори
eeha преди 9 години
Тоя дудук да му го наместан мисли повече за тюркия от България! Ама тюркина ще падне е казал един велик българин!
166
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само ще ти кажа едно за да си направиш малко изводи, 8 век първите тюрки който са приели исляма,след това приемат и арабската азбука и писменост.До тогава тюрките са има ли азбука и писменост,но за да постъпят както трябва в исляма приемат всичко арабско,след много години Селджукската държава приема исляма и се асимилира постепенно към арабската и персийската писменост и култура.След като се създава Османската държава азбуката е напавена от тях само че йероглифите са на персийски и арабски
165
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Турците били много добри, докато си отглеждали стадата от роби. Сигурно за това поне 20 народа от Европа, Азия, Африка толкова много ги "обичат и уважават". 5 от 28 страни в ЕС казват със сигурност не на Турция в ЕС.
164
0
 
5
 
! Отговори
Щабен сержант преди 9 години
До Ром. Ти си истинско бакарди чоуек. Намерил си му цаката. Хахаха. Само покрай мекото да няма и твърдо , под формата на гост в задния двор. Без накисване ;)))
163
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Като кажа *** Турчин какво да кажа повече .
162
1
 
16
 
! Отговори
Щабен сержант преди 9 години
Никъф европейски съюз за Тюркието. Сакън!!!
161
4
 
2
 
! Отговори
до 198 преди 9 години
Намери си отговора сам ако ти говори нещо Теоман и Мете хан виж колко години са станали до сега
160
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 196Научи български език и правопис пък тогава пиши, смотан анадолец.
159
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До до 181Браво. Вие станахте по-добри от македонците. Турските имали 2000 години история. Стига де Древна Гърция, Персия сигурно произлизат от вас турците. Атлантида ви е първата столица - забравих. Излагаш си. Кажи кои икъде. Не пробутвай тюркските и монголски държави в Азия 2-6 век. Вие се оформяте като стадо -12 век и избивате и затривате страхотна култура - арабската. Напиши кога и къде турците имат държава преди 12 век и къде имате собствена писменост. Чакам
158
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 192; Вие сте до такава степен прогресивни по отношение на жените си,че ги споделяте с други. Изпращате ги да печелят пари из витрините на Копенхаген и после ги приемате като ваши любими съпруги. Именно бълграинът измисли една нова експлоатациа на жената-сексуална експлоатация на собственна майка, съпруга,сестра и приятелка.Превърнахте се в к*рвите на Европа и с това се гордеете.Няма какво да ми казва Хилендарски.Аз съм създавал държави отАзия до Рим ***.Имате измислена история.