Македония застрашена от разпад без европерспектива

Каракачанов твърди, че няма опасност от бежанска вълна към нас
Обновена: 14 май 2015 09:48 | 14 май 2015 09:40,
57
Македония застрашена от разпад без европерспектива
Снимка: архив, Булфото

Няма някакъв сложен заговор, няма някакъв външнополитически заговор – това е абсурд. Просто разпадът на държавността доведе до появата на подобни въоръжени елементи от Косово и Сърбия, които се занимават с полуреволюционна и полукриминална дейност. По този начин съпредседателя на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов коментира взривоопасната ситуация в Куманово, разтърсила Македония.

Пред bTV той отбеляза, че хубавото в случая е, че сблъсъците не са се разраснали и всички албански партии в Македония са осъдили насилието.

Лидерът на ВМРО отбеляза, че по силата на Охридския договор от 2001 г. етническите албанци трябва да са представени във властта, като излезлите записи са показали, че и тяхна политическа сила е имала определено отношение към корупционните схеми.

Още по темата

Според него записаните телефонни разговори на водещи политици показват нещо невиждано в нормалния свят – дискутира се кой на колко ще бъде осъден и какво ще му се случва в затвора.

Каракачанов посочи, че към момента централната власт в Скопие няма почти никаква власт в албанските територии. По думите му даже в столицата, от едната страна на Вардар се пуши свободно в заведенията, докато от другата има тежки глоби.

Той напомни коментарите на албански общественици, че ако македонското правителство не желае да направи промени, които да вкарат страната в ЕС, те сами ще отидат там. Според него това означава, че липсата на европейска перспектива застрашава териториалната цялост на Македония.

Красимир Каракачанов подчерта, че няма риск от бежанска вълна от западната ни съседка. По думите му около 100 000 македонци имат българско гражданство, но 20-25 000 от тях и сега са в България, като работят и учат у нас.

Според съпредседателя на Патриотичния фронт, няма непосредствен риск за националната сигурност, но при покачване на напрежението в Македония, България може да понесе икономически загуби заради отдръпване на чуждестранни инвеститори от региона.

Груевски закъсня!

Оставките няма да усмирят хората, защото вече е късно. По този начин Каракачанов коментира оттеглянето на министрите на вътрешните работи и комуникациите и шефът на контраразузнаването в Македония.

По думите му още преди 20 дни премиерът Никола Груевски е трябвало да състави правителство с опозицията.

"Властта в Македония не само е преяла с власт, но е забравила да се съобразява не само със законите, но и с човешката етика", подчерта воеводата.

Той посочи, че 17 май е ключова дата, защото ще покаже колко мощна е опозицията. Очакванията му са за 30-40 000 нейни привърженици по улиците. Той посочи, че управляващите вероятно са в състояние да изкарат два пъти повече хора на контрапротест и да се стигне до сблъсъци.

Поради тази причина и позицията на МВнР и правителството за намиране на политическо решение на кризата е правилна, смята Красимир Каракачанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
8
 
! Отговори
до шиптър преди 9 години
По-скоро българската армия ще марширува на площада в Тирана, отколкото Македония да стане албанска.
16
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бях в Щип на гости (при отявлени българи, които не са си сменили фамилиите), а в съседната къща живеят македонски власи. Те си плещеха на техния влашки диалект и чувах постоянно 'българе, българе'. След като попитах за мен ли си говорят, човекът се усмихна и ми каза: 'Не, говорим за общи неща, ние в нашия език нямаме специална дума за 'македонци', от 1000 години им викаме 'балгаре'.........
15
3
 
18
 
! Отговори
от 16 допълнение преди 9 години
И да спомена, че в сръбските градове (Скопие, Куманово, Брод) винаги демонстрирам надменно отношение към сърбоманите, умишлено говоря свойски с албанци, показвам, че съм си вкъщи и игнорирам македонистите. И винаги след това, една групичка плахо се приближава и започва да разпитва за 'бугарски пасоши', а другата (албанската) моментално си променя отношението, приемат те като 'техен' и демонстративно показват, че македонци и сърби са нещо по-долу, докато с българите са равни. Факт!
14
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не ни трябва никаква част от македония, не си правете илюзии за някакви българи там. Мнозинството там са така наречената аморфна маса, която си сменява идентичността за пари и положение ...
13
0
 
10
 
! Отговори
Креми преди 9 години
Вярно, бежанци няма да има, бързичко ще им раздадем паспорти и ще станат граждани като тези македонци, които идват тук казват, че са с българско самосъзнание, регистрират ги в някое благоевградско село и "Мила родино, ти си земен рай"....за македонците да станат европейци. След това се почват хули по българите, изпитала съм го на собствен гръб самочувствието им и хвалбите с българския паспорт и как държавата ни НЕ ставала, не че не е истина, ама малко уважение поне.
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Navremeto si pi kavefeto sas srabskia *** Shesel , uj go zaplashval, che ste go glatne mesechinata! Ivanee, Ivane znaeme ti iztarkanite chengedjiiski nomerca skembe nenasitno!
11
0
 
0
 
! Отговори
до 16 преди 9 години
ама те са си шушумиги и мишоци. нищо ново не казваш.
10
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
По думите му даже в столицата, от едната страна на Вардар се пуши свободно в заведенията, докато от другата има тежки глоби.Потвърждавам! По-миналата година бях в Скопие и в едната страна на бара, албанците свободно пушеха, а македонците се оглеждаха като гърмени зайци.Съвсем умишлено запалих и аз, сервитьорката дойде и взе да мънка, че е забранено. След като обясних на доста висок глас, че 'онези там пушат' и съм от България, дори получих ръкопляскания от пушещите, а другите примирено млъкнаха
9
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Най-големият проблем там е, че само си македонствуват. То от такава *** гордост ще им се разпадне държавата. То не бяха 30 метрови златни статуи, то не бяха напъни, "македонско историческо наследство","многонационална държава" и какви ли не щуротии, само и само да са на опъки.Е, нема такова опъко същество като македонец.
8
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нашите ракети "Ока" бяха нарязани по силата на международно споразумение. Американците ги беше страх от тях и след разпада на СССР успяха да ги набутат към плана за съкращаване на ракетите със среден обсег, макар че те са с малък. Всичко това заради факта, че "Ока" нямаше как да бъде спряна от никаква противоракетна отбрана. Никога не сме имали ядрени глави за тях, но е можело да бъдат доставени и монтирани при война. В момента руснаците имат "Искандер", пряк наследник и подобрена версия на Ока
7
2
 
8
 
! Отговори
ерт преди 9 години
фиром си го заслужава...това са българомразци скапани
6
26
 
3
 
! Отговори
шиптър преди 9 години
Македония е албанска!
5
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Некъф Ужъс Некъф АтТо затова нарязахме нашите нищо че бяха без ядрен заряд!
4
9
 
2
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
До zeusи как така "всички знаем", да не би да сме го видели черно на бяло? Откъде знаем и за "плана" за свързване на Албания с Турция?
3
6
 
14
 
! Отговори
CC преди 9 години
Ще е застрашена, като се направиха на интересни и като се имат за най-великата нация на света така ще е. Защо не си останаха към Сърбия. Всичко това нямаше да им се случва ако не бяха се отделили. Само Словения и Хърватия са по-добре след разпадането на Югославия, другите са пълна мизерия. А Македония най-много, заради албанците. Да се връщат към Сърбия ако не искат да отиде част от тях към Албания.
2
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Македония че ще се разпадне е ясно, но ще бъде поделена между Албания, Сърбия и Гърция, а ние ще останем с пръст в г**а и причината за това са продажните ни политици, управлявали България от 1989г. насам без изключения, но пък от герберастите по-продажни не е имало
1
4
 
29
 
! Отговори
zeus преди 9 години
Да бе, а косовските терористи от кой ги прати? Всички знаем, че Велика Албания е проект на САЩ. Още по лошото е, че за свързването на Албания с Турция, какъвто е плана, и ние ще горим.