Експериментът в Dnes.bg: "Умен" светофар, рискови пешеходци

Над три минути да пресечеш столичния бул. "Стамболийски"
Обновена: 4 май 2016 15:41 | 15 май 2015 08:29, Александър Попов
68
Експериментът в Dnes.bg: "Умен" светофар, рискови пешеходци
Снимка: Dnes.bg

В поредното издание на "Експериментът в Dnes.bg" ще засегнем темата с "умните" светофари. От Столичната община ще борят с тях трафика и ще бъдат монтирани на ключови кръстовища.

Те ще светват зелено при появата на автобус, тролей или трамвай, зелената светлина ще се удължава и при закъснение на градския транспорт. Преди няколко месеца от общината се похвалиха, че преминаването през кръстовищата ще бъде между 5 и 8 пъти по-бързо.

Но щастието за едни е нещастие за други. Наш читател ни сигнализира, че "умният" светофар на кръстовището на булевардите "Александър Стамболийски" и "Вардар" е несинхронизиран и изнервя пешеходците. Те пък от своя страна пресичат на червен сигнал и създават предпоставки за трагедии.

По време на нашия експеримент пресякохме булеварда за 2.15 минути, а връщането ни отне с 40 секунди повече. Реално, ако се спазват правилата пресичането отнема средно близо три минути.

В крайна сметка изводът е, че "умният" светофар "ражда" рискови пешеходци. Хората видимо се изнервят да чакат толкова дълго време и предприемат риска да преминават на червено. Въпрос може би на манталитет, но пък животът не ни ли е по-важен?


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
8
 
19
 
! Отговори
до 22 преди 9 години
И защо защото знам какъв е принципа и съм виждал по цял свят как работи тая система ли?Или защото си от село и имаш комплекси заради ниската си образованост и неспособността си да мислиш?
15
8
 
20
 
! Отговори
Шнорхел преди 9 години
До ПлавникПо себе си ли съдиш,а,умнико?А като се качите на колите за къде бързате,за най-близкото дърво ли?...
14
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе, аланкоолу, знаеш ли какво е "синхронизиран светофар" ? Знаеш ли какво значи думата синхронизиран? Синхронен? С кое трябва да е синхронизиран? С пешеходеца ли?То бива бива *** но тука изобилстват. Светофара се синхронизира с предишния и следващие по булеварда за да може колата да не спира. Има зелена вълна и ако колите карат с определена скорост от началото на края на булеварда светофарите светват зелено ...
13
1
 
26
 
! Отговори
НН преди 9 години
До Анонимен 16Ти направо ме разсмя!
12
10
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Точно защото живота е по-важен са сложени тия бутони, за да може да се задължи пешеходеца да отиде и да го натисне за зелен сигнал, а не да тича като изоглавен посредата на нищото защото някъде светело зелено.Вие драги ми драскачи сте с толкова нисък коефициент на интелигентност, че не е истина просто. Това че кратуните ви немогат да проумеят принципа на действие е едно, ама да правите констатации, като експерти е съвсем друго.Първо питайте, кое как и защо после драскайте .
11
2
 
35
 
! Отговори
Не преди 9 години
До DAНародът може и да е "овчеподобен",явно съдиш по себе си,нямаш деца и внуци.Шофирам почти ежедневно, но ме вбесяват идиотските "мерки",които целят единствено улеснение за колите.*** на Сливница и К.Величков.Стигаш до средата и чакаш отново на 50см островче.С количка и дете!И още,и още...Цяла София е така.Е,защо "неовчи" като теб смятат,че колите трябва да имат предимство,а?За да ги разбивате в стълбове и сгради ли???
10
21
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Светофарите нито удължавата чакането, нито намаляват зеленото за пешеходци - вие просто сте *** и не натискате бутоните, когато отидете на кръстовището, а си има и табелки дори.Просто българина е тъпо парче. Това го има във всички европейски столици и навсякъде по света - просто тука българина си живее в 15-ти век.
9
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бе за светофарите не знам, ама с новите автобуси майтапът е пълен. Седят и псуват що вратата не се отваря, а бутончетата светят ли светят... Накрая на шофьора му писне и отваря след известно време чакане на някой да му светне в куфалницата, че за да се отвори вратата, трябва да натиснеш бутона.
8
3
 
41
 
! Отговори
Жител на квартала преди 9 години
Да, хората не знаят, че има промяна от 1 седмица, живея точно там, и това е светофар, на който винаги има пешеходци, ама винаги, и на кой умник му хрумна, че точно там трябва да се натиска бутон, има спирка на трамваи, на автобуси от всички страни на кръстовището, изобщо идеята да се намали времето за пешеходци точно на това кръстовище е безмислена. Но разкопаха, сложиха, позариха оттук оттма и вероятно ще отчетем високи резултати.
7
18
 
23
 
! Отговори
DA преди 9 години
Овцеподобен народ!За къде бързат ги питай?!
6
6
 
39
 
! Отговори
666 преди 9 години
Така наречените умни светофари на практика са самообучаваща се система, за чието самообучение е необходимо време. Все още е рано да се види дали са ефективни или не. Твърди се, че времето за самообучение е около месец, но....да видим. Въпросът е, че тази информация трябва да бъде съобщавана на хората, а не да им се казва само "направихме", "инвестирахме"...
5
4
 
44
 
! Отговори
Иванчо преди 9 години
Проблема е в това , че хората не знаят , че трябва да натиснат бутона. И си седят и си чакат .... Докато в един момент някой го натисне и мак от тогава започва да се завърта цикъла. Просто трябва щом дойдете до светофара веднага да натиснете копчето.
4
9
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
светофарите, дето са ги *** по Стамболийски, са ***...типичен пример за израза "хубава работа, ама българска"...
3
7
 
30
 
! Отговори
от-3 преди 9 години
3 секунди по-късно, имах предвид
2
15
 
25
 
! Отговори
sdsad преди 9 години
Започвате да чакате, защото го натиснахте 3 секунди по-рано......ако бяхте натиснали 3 секунди по-рано, нямаше да чакате нищо и тая простотия, която сте сътворили изобщо нямаше да съществува.
1
0
 
44
 
! Отговори
гого преди 9 години
Опитайте за колко време се пресича новото кръстовище при Семинарията. Три минутки са нищо,