Данните заспаха: ГЕРБ - 23%, БСП - 14% , в НС – 5+2

Половин милион гласа делят партиите на Борисов и Миков
25 май 2015 17:30,
78
Данните заспаха: ГЕРБ - 23%, БСП - 14% , в НС – 5+2
Снимка: Галъп

Данните от социологическите изследвания застинаха. Последните проучвания отчитат електорални нагласи, съвсем близки до тези от миналия месец. Това става ясно от новото изследване на "Галъп", проведено от 8 до 14 май сред 1100 българи.

"През май обществените нагласи към политиката и икономиката практически не показват промяна спрямо предходния месец. Управляващите вече са във фазата на рутинната си работа и не се възприемат като ново и любопитно явление", анализират социолозите.

Още по темата

Според данните им, ако изборите са днес, за ГЕРБ биха гласували 23,8% от всички имащи право на глас. За БСП днес биха гласували 14,7 на сто от избирателите. ДПС отново остават трети с 8 на сто подкрепа. РБ и ПФ пак са на сходни позиции – съответно 4,2% и 3,8%. "Атака" и АБВ са на границата за влизане в парламента. За националистите днес биха гласували 3,1 на сто от всички имащи право на глас, а за хората на Първанов – около 2 на сто.

Това означава, че ако изборите за парламент бяха сега, техният хипотетичен резултат може да се обобщи като 5+2, обобщават от "Галъп".

Анализът на социолозите е, че след логичното за партия на власт леко разколебаване на част от подкрепата за ГЕРБ, сега формацията на Бойко Борисов се стабилизира. Разликата между ГЕРБ и БСП пък се равнява на половин милион гласа, което е в рамките на съотношението от предишните месеци.

Няма особени промени и в доверието към политиците. По традиция в "челото" са еврокомисарят Кристалина Георгиева и столичната кметица Йорданка Фандъкова. Доверието в тях е съответно малко над и под 50%. Най-харесваните министри остават Лиляна Павлова и Петър Москов.

И майското проучване потвърждава правилото неодобрението за институциите да е по-високо от одобрението.

Доверието към кабинета в средата на май е 30% срещу 57% недоверие. 18% дават положителна оценка на парламента, а 68% - отрицателна. 32% харесват работата на президента, а 56% - не. Според 23% страната върви към по-добро, а според 62% - към по-лошо. Нагласите са на практика идентични с тези от началото на месец април.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
3
 
! Отговори
Анили преди 8 години
Поредното неистински, манипулирано социологическо проучване. Доверието в премиера, Президента, НС, правителство пада, а доверието в политическите партии от управляващата коалиция не се променя....
57
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До МакедонскиА задавал ли си е някой въпроса защо Пловдичани къпят децата си в новооткритите Пеещи фонтани?
56
5
 
4
 
! Отговори
Македонски преди 8 години
Задавали ли сте си въпроса защо БСП никога не е печелила в София и Пловдив?! От друга страна комунисти и турци винаги вземат изборите в най-бедните райони. Където човек е по-богат - там е по-свободен. БСП/ДПС нямат сметка хората да имат висок стандарт, защото никога вече няма да бъдат на власт.
55
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Izmisleni % Gerb namat tolkova gubat pozicii I tezi anketi gi pravat za da se orientirat...i posle da si gi naglasat...
54
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако четеш форума на днес.бг ще си кажеш, че е пълно с русофили, путинофили, сидерофили, сергофили, гоцефили.Какво обаче се оказва - идват избори и трите партии общо 23% имаха :) - от 42% гласували.Т.е. общо по-малко от 10% от имащите право на глас за БКП - АБВ -Атака - чугунените партии.Хахаххахахахахахах жалки сте :)
53
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДО 53 какви 4 % бе мен :) Герб ще имат над 26-27 %.По скоро ДПС ще имат повече от ДПС, атака и бареков, а може би и парванов няма да минат 4%
52
3
 
8
 
! Отговори
9838 преди 8 години
До АнонименПлюс ГЕРБ. Като се оттървем от тях, ще е супер, но дълбоко се съмнявам. Обречени сме на тази ***, докато има за крадене пари от еврофондовете. После, като няма както в Гърция, ще ни зарежат, а ние ще сме като в Гърция -същата леш.
51
1
 
12
 
! Отговори
se преди 8 години
При това положение младите все по бързо ще бягат навън.
50
1
 
10
 
! Отговори
баи онзи преди 8 години
в анкетата са взели участие починалите преди 7 г и неродените до 2018 г
49
0
 
5
 
! Отговори
Додо преди 8 години
"На такова дупе - такава пръчка ! " - Пауло Куелю :-)
48
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До овчарПриел ролята на овцата-моралист ще блея жално цяла нощ от глад и няма да ти давам да спиш, овчарю.
47
7
 
22
 
! Отговори
de gol преди 8 години
Глупости!! ГЕРБ ако минат 4 % ще се радват, ама няма да вземат и толкова, хората вече не ги понасят!!
46
3
 
10
 
! Отговори
az преди 8 години
Nqma kak da stane tva FAL6IVO izsledvane otnovo da glasuvat za Gerberastkata *** i ostanalata Kradliva Palpa4
45
0
 
1
 
! Отговори
овчар преди 8 години
До АнонименНе бери грижа за младите чобани... мисли утре за сригането,доенето и вечерта за малкото сено в сеновала....
44
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе едно време имаше една партия в парламента Атака. Къде е, че не я виждам на графиката? Явно са я пропуснали погрешка.
43
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До овчарОбикновено децата на фермерите са наркомани и пройдохи и камък върху камък не оставят от награбеното с лъжи, измами, експлоатация и убийства наследство.
42
4
 
1
 
! Отговори
овчар преди 8 години
До АнонименЕ да ,но мойте деца ще наследят фермата...... заедно с агънцата на дъртите овце... и живата продължава и на овчарите и на овцете;))
41
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ОВЧАРНе си Бог. Един ден и ти ще умреш. И както Низами е писал на онзи свят няма да ти трябват ни пари, ни жени, ни къщи и богатства.
40
4
 
16
 
! Отговори
За Витков! преди 8 години
За мен едно такова проучване стига да е обективно (в което силно се съмнявам) показва, че има една маса хора които вярват на простотиите на тези които са главните виновници за положението ни си мислят ,че същите тези хора ще си оправят сами надробеното. Освен това обаче проучването показва ,че останалата част от хората явно сме по-голями балъци и напълно откачени щом позволяваме немислещите да ни водят за носа!
39
22
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
България ще тръгне по правилния път когато БСП+Атака+АБВ получат общо 3%.