Да спрем концесията за злато? Не, реши парламентът

Депутатите не уважиха искането на "Атака" срещу "Дънди Прешъс Металс"
3 юни 2015 11:34,
277
Да спрем концесията за злато? Не, реши парламентът
Снимка: Булфото

Парламентът отказа да даде зелена светлина за прекратяване на концесията на кандската фирма "Дънди Прешъс Металс" за добив на злато и други ценни метали в мината в Челопеч. Искането беше внесено от депутатите от "Атака".  

"За" гласуваха 48 депутати, 43 бяха против, а 47 се въздържаха. "Против" и "въздържал се" гласуваха от ГЕРБ, ДПС и Патриотичния фронт. Останалите ги подкрепиха. 

За да защити искането на "Атака", Волен Сидеров обясни, че концесията е неизгодна за България, а концесионерът нарушава концесионните условия. 

"В продължение на 15 години, през които находището е дадено на чужда фирма, не е направен нито един одит на Сметната палата. Това е липса на контрол", възмути се Сидеров. Той обясни, че находището е дадено без търг на "Дънди Прешъс" през 1999 година. Сделката била за пет милиона долара и станала чрез изкупуване на акции.

Официалният отчет на енергийното министерство сочи, че за тези 15 години държавата е получила 70 милиона лева от добив на злато, който по груби изчисления е донесъл 7 млрд. лева печалба. Концесионната такса била по-малка от страните "във втория, третия, четвъртия свят" - 0,75%. 

"Обявявам" награда от 10 лева, ако се намери друга държава с концесионна такса с под 1 процент", каза Сидеров. Колегата му Илиян Тодоров пък съобщи, че в Судан тя е 5%. 

Според Сидеров коцесионерът избирателно обработва находищата, които са по-богати на злато, което също е нарушение на концесионния договор. "Държавата е в правото си да прекрати едностранно договора заради неизпълнението му", убеден е лидерът на "Атака".  

Той получи подкрепа в залата от соцдепутатите Чавдар Георгиев и Георги Божинов, както и от независимия Велизар Енчев. Въпреки гласуването "за" и на депутати от други фрмации обаче проектът не беше приет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


277
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
9
 
6
 
! Отговори
свинаря преди 8 години
Добре бе защо Сидеров лае само тогава когато знае,че нищо няма да стане? Като крепеше две правителства защо не ги накара тогава? Такъв евтин цирк играят...
106
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен141Ти къде четеш тези цифри във вестник УИКЕНД ли или ФЕНОМЕН
105
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не съм геолог, не знам колко милиарда тона злато сме били наседнали българите, ако пък наистина има, рентабилен ли е добива. По нашите земи е добивано злато от хилядолетия - траки, римляни, византийци, турци и кой ли не още. Твърденията за български Клондайк ми звучат доста преувеличено..
104
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да ,обаче правителството си трае за Лукойл и високите цени на бензина, защото прибира акциз за милиони. Колкото по-високи цени, толкова повече акциз.
103
1
 
5
 
! Отговори
без търг преди 8 години
До Пешко : Виж ,сигурен ли си че няма други фирми с такава технология за добив. Това едно ,а защо въобще искат да кастрират България толкова рано. Ако трябва ще мине и някоя друга година света ще разполага с много по-съвършенни. За наследство на децата на България да оставиш НУЛА ли. СЕГААА ВСИЧКО ДА ИЗПЛЮСКАМЕ И О*РЕМ -това сте вие
102
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До хлъцТи пък си много заблуден даже и с крадците, но няма нищо простено ти е той бълг. народ е доказано заблуден вечно, та затова сме и бедни и гладни и скоро и ток да имаш ще се чувстваш богат, както стана с парното, повечето са на дърва вървим право на зад, ех де да беше виновен Волен безгласната буква
101
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
777
100
4
 
5
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
До Анонимен 130,ти нали си наясно, че сме най-големият износител на ток в ЮИ Европа, а токът ни е най-евтиният в Европа, не в ЕС. Интересува ме друго - защо газта и петролът са ни скъпи и защо никой не повдига тая тема, особено пък другаря антимонополист Сайдерович ефенди?
99
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бедни сме защото народът ни е ***
98
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ПешкоТам в Локойл отношение има пак Буда, но той повече се интересува от българския ресурс
97
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На изборите гласувайте за тези които са подкрепили Волен. Останалите са ***!
96
11
 
3
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
До Анонимен 117,добре бе, да извади договора, какво ни сравнява със Судан? Защо не сравнява цените на горивата у нас и в Германия, защо не пита за печалбите на Лукойл, като е толко голем мъж и националист? Пълен *** и продажник
95
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ПешкоВиж сега ако наистина си мислиш така трябва да гледаш материалите му за добива на злато. Най-добрите минно-геолози в България говорат за това и как неправилно се работи със златните мини, така че не пиши простотии а се поинтересувай. И се замисли защо като всичко раздадено е добре стопанисвано, българите тънат в мизерия че сме една шепа народ и сме първи по добив на злато и руда в Европа не в ЕС и имаме АЕЦ собствен, знаеш ли колко страни имат такъв в Европа
94
1
 
13
 
! Отговори
Пешо преди 8 години
*** са тези, на които им взимат хляба под носа, и същите мълчат! Черпат ресурсите ни и ни използват за евтина работна ръка! Продажно правителство, робски народ. Срам ме е, че съм се родил тука
93
0
 
18
 
! Отговори
Българин от Германия преди 8 години
Защо ПФ са гласували против ? Нали са патриоти и България им е мила ?
92
0
 
6
 
! Отговори
до 117 преди 8 години
Глупости, договорът се разваля, защото не се спазват клаузите!
91
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Перхидролено политическо трупче.
90
1
 
11
 
! Отговори
до 97 преди 8 години
И с какво сме луди? Че искаме да се спазва националния интерес ли?Продажни ***!
89
22
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сидеров е 100% ***!!!
88
1
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
До Анонимен ЩЕ ГЛАСУВАМЕ ЗА АТАКА САМО ВОЛЕН ДВИЖЕНИЕ ЗА ОБЕДИНЕНА БЬЛГАРИЯ С ПОДКРЕПАТА НА ПАТРИОТИ ОТ ВСИЧКИ ДРУГИ ПАРТИИ МОЖЕМ ДА ИЗЛЕЗЕМ ОТ БАТАКА АТАКА