Да спрем концесията за злато? Не, реши парламентът

Депутатите не уважиха искането на "Атака" срещу "Дънди Прешъс Металс"
3 юни 2015 11:34,
277
Да спрем концесията за злато? Не, реши парламентът
Снимка: Булфото

Парламентът отказа да даде зелена светлина за прекратяване на концесията на кандската фирма "Дънди Прешъс Металс" за добив на злато и други ценни метали в мината в Челопеч. Искането беше внесено от депутатите от "Атака".  

"За" гласуваха 48 депутати, 43 бяха против, а 47 се въздържаха. "Против" и "въздържал се" гласуваха от ГЕРБ, ДПС и Патриотичния фронт. Останалите ги подкрепиха. 

За да защити искането на "Атака", Волен Сидеров обясни, че концесията е неизгодна за България, а концесионерът нарушава концесионните условия. 

"В продължение на 15 години, през които находището е дадено на чужда фирма, не е направен нито един одит на Сметната палата. Това е липса на контрол", възмути се Сидеров. Той обясни, че находището е дадено без търг на "Дънди Прешъс" през 1999 година. Сделката била за пет милиона долара и станала чрез изкупуване на акции.

Официалният отчет на енергийното министерство сочи, че за тези 15 години държавата е получила 70 милиона лева от добив на злато, който по груби изчисления е донесъл 7 млрд. лева печалба. Концесионната такса била по-малка от страните "във втория, третия, четвъртия свят" - 0,75%. 

"Обявявам" награда от 10 лева, ако се намери друга държава с концесионна такса с под 1 процент", каза Сидеров. Колегата му Илиян Тодоров пък съобщи, че в Судан тя е 5%. 

Според Сидеров коцесионерът избирателно обработва находищата, които са по-богати на злато, което също е нарушение на концесионния договор. "Държавата е в правото си да прекрати едностранно договора заради неизпълнението му", убеден е лидерът на "Атака".  

Той получи подкрепа в залата от соцдепутатите Чавдар Георгиев и Георги Божинов, както и от независимия Велизар Енчев. Въпреки гласуването "за" и на депутати от други фрмации обаче проектът не беше приет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


277
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Добре де, нека се побликуват договорите кой ги е разписал, за колко време и кой взима процентите? Все се говори но конкретно кой рапа парите,
86
14
 
3
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
До Анонимен 102,искам да кажа, че Воленчо е краен популист или пълен *** и съвсем не му дреме вреден ли е добивът или не, а иска да го пробута някому другиго. Ако му дремеше, щеше да иска предоговаряне, щеше да се поинтересува къде е слабото място на договора, а нямаше да размята някакви проценти тук и там. Защото тия проценти не са случайни и са свързани и с други неща. Щеше да е поискал оферта от някой друг и да е готов с цифри и параметри.
85
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен106Първо Путин не е гей, но европейци и американци са така че ти прецени кои са мъжките *** у нас
84
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Ха-ха-хаНе съм атакист и даже не живея в България, но бих гласувала за тях, отколкото за агент- това са най-гадните хора предавали хора за пари и не са ставали агенти насила, защото няма да вършат работа, а той е бил от добрите доносници, щом толкова се е издигнал и са му разрешили да създаде мутренската групировка СИК- агент БУДА
83
1
 
2
 
! Отговори
антиЕС преди 8 години
до 105по-скоро е ***
82
0
 
2
 
! Отговори
BB преди 8 години
Bravo na siderov ne e lud s d balgarin i Kasva istinata sa turzi sa USA sa slato Stentorstimme tn no Tova ne isnasilvani na gerb dps Bsp Masoni rotarianzi 4еngeta s milioni s nego ili jenite im agenti s karton4eta pravat podarazi na vatreschno min. Ba4vatova nischto ne rasbira
81
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Щом пищят троловете на Волен Ага и на Владимир Високия - значи всичко е наред и България е на прав път ;)
80
15
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Перхидролено нищожество!!!
79
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ПП Атака за колко сребърника продаде България на концесия на ***?
78
9
 
2
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
До Анонимен 94,личи си колко добре намират материалите в нета, щом дрънкат предимно глупости, начело с гусин руския националист, дето преди двайсетина година съвсем други неща говореше, а до преди две и правеше.
77
16
 
1
 
! Отговори
citizen преди 8 години
Искам волечно и дружките му от форума, да идат да се изкъпят в арсеновите езерца околко така ценният им рудник.
76
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 73Ти изброи само сферата на услугите, а НЕК е само регулатор след него има много и ако ЕРП-тата ги нямаше НЕК няма да е зле
75
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нека избирателите на ГЕРБ и НФСБ да обяснят защо отхвърлиха това предложение!
74
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 77Какви дела бе ? Дай пример!
73
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В гласуването са взели участие 142. Останалите до 240 къде са?
72
4
 
1
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
За нас това рефлектира върху икономическата изгода. И остава единственото решение да се намери добър начин за преработката на концентрата тук.Този добър начин обаче включва използването на още едно силно отровно вещество цианкалия във вид на натриев цианид за извличане на златото от рудата. Така проблемът с арсена се връща отново в България. Дънди прешъс металс решават да изградят завод за извличане на златото край Челопеч и да складират арсеновите отпадъци - макар и в по-безвредната им форма
71
3
 
1
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
"... на златно-медното находище. Обогатената руда с високо съдържание на арсен започва да се изнася и всичко върви много добре до началото на века, когато преработвателните фабрики по света отказват да приемат подобна руда и да се грижат за силно отровните арсенови отпадъци. С течение на времето обяснява екологът на фирмата Ирена Стамболиева - външните пазари се стесняват и фирмите, които преработват този вид концентрат с високо съдържание на арсен, все по-малко и по-малко го изкупуват.
70
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ага ти си полезен за Русия но вреден за България
69
0
 
19
 
! Отговори
ЕС преди 8 години
Нормално! ГЕРБ, Каролевци и всякакви неолиберални неграмотници вземат трохи от тази концесия, посредством лобирането си! Продажен и много *** народ!
68
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 68А на чий златен пръст се крепеше задкулисния кабинет на Олигарски? Дори накрая, след като ДПС го свали, извадиха нож на умряла куче!