За вота 2 в 1: Няма драма с печатането на бюлетините

Ще слагат повече тъмни стаички в някои секции
6 юли 2015 11:00,
2
За вота 2 в 1: Няма драма с печатането на бюлетините
Снимка: архив Булфото

Няма криза в процеса на отпечатване на бюлетините за предстоящите избори две в едно през есента. Това увери говорителят на ЦИК Камелия Нейкова. Тя беше категорична, че БНБ прави всичко възможно да осигури бюлетините.

"По време на срещите които бяха проведени между печатницата на БНБ и ЦИК беше даден ясен отговор на това че, печатницата прави всичко възможно да обезпечи процеса – дали с допълнителна техника, персонал или лицензиране на допълнителни печатници", каза Нейкова пред БНР.

Тя допълни, че ако се вземе решение за включване на допълнителни печатници, те ще бъдат поставени под същия режим, както и тези печатници, които към момента са лицензирани съгласно наредбата за печатниците на държавни ценни книжа.

Още по темата

Преди време от БНБ бяха сигнализирали Народното събрание, че нямат възможност да напечатат бюлетините за предстоящите избори. Тогава бе обсъден и вариантът да поискаме това да стане в друга печатница от ЕС, например в Румъния.

Изборите през есента се очертават по-сложни от досегашните заради очакваното гласуване две в едно за кметове, както и в изборния референдум, поискан от президента. Има места, на които ще се гласува и с четири, дори с пет бюлетини -  за кметове на кметство, за общинари, за кмет на район и т.н.

Заради това е възможно в някои секции, където има повече избиратели, да се поставят повече от една тъмни стаички, за да се улесни гласуването. Това каза говорителят на ЦИК Камелия Нейкова.  Тя обаче обясни, че не очаква усложнения на изборите и припомни, че и през 2011 година вотът е бил две в едно – местни избори и президентски – но процесът е протекъл сравнително спокойно.

Говорителят на ЦИК обяви, че комисията ще поиска и тази година увеличаване на възнагражденията на членовете на ЦИК заради по-сложните избори.

Освен двойното гласуване, вотът тази есен ще се усложни и от това, че за първи път ще гласуваме с преференции на местни избори. За да се сведат до минимум объркванията ЦИК започва разяснителна кампания за гражданите – за това къде се поставя вота за партия, къде се отбелязва преференцията и др.

Очаква се на тези местни избори да влезе в сила и реалното отчитане от машинно гласуване. Предстои ЦИК да обяви секциите, в които ще се гласува с машини.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
2
 
! Отговори
Анчо Шукри преди 8 години
Абе няма к'во да се троши пара за тез булетини щото наште така и така немогът даги четът. Да ги печатат попълнени и там да са разбират с търговците на гласове от кой вид да им давът.