Бюлетини от чужбина? Африканско решение!

Политолог: Референдумът с местния вот е неизбежен!
18
Бюлетини от чужбина? Африканско решение!
Снимка: архив, БулФото

Референдумът за изборните правила е неизбежен, смята политологът Димитър Димитров, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски".

"Няма как да не бъде постигнато политическо съгласие по предложението на президента за провеждане на референдум заедно с местните избори. Хората трябва да се чувстват отговорни за нещата, които се вършат и как се случва управлението. Единственият начин за това е гражданите да бъдат питани", коментира той пред БНР.

Още по темата

По думите му пряката демокрация, с допитване до гражданите, е единственият рационален отговор за нарастване на значението на популизма в политиката.

Той посочи, че е трудно да се предположи, дали вот "2 в 1"  ще заведе повече хора до урните, но прогнозира по-висок интерес, особено в по-големите градове.

Интересно ще е и колко хора ще участват в референдума, без да гласуват на изборите, допълни Димитров.

По думите на политолога трудността пред изборната администрация на местните избори няма да дойде от паралелно провеждания референдум, а по-скоро от преференциалния вот.

Според него няма да бъде проблем и увеличаването на бюджета, защото не става дума за колосален разход.

"Не харесвам идеята да се печатат бюлетини в чужбина, защото това е африканско решение. Често в някои страни в Африка бюлетините се печатат в чужбина, в частност в Европа. Според мен би трябвало бюлетините за кмет да се печатат в страната. Едва ли някой ще започне да прави някакви огромни фалшификации", заяви Димитър Димитров. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Индианските герберски вождове ни карат към Африка, заедно със сините реформаторски шамани.
12
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Даже и да мине референдума излиза проблема с конституцията, а там Конституционния съд вече се произнесе против електронното гласуване. Задължително не може да се реализира на практика, защото как ще задължиш всички в чужбина, където България няма юрисдикция. Мажоритарно има и сега - президент, кметове са мажоритарни но корупцията се засилва още повече ако няма кой да ги контролира.
11
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В чужбина са повече турци и македонци с бг паспорти и те ще гласуват за ДПС и против задължителното. Българите са вече с двойно и чуждо гражданство и не ги интересува България. В България референдума е главно с цел да се засили антиДПС вота но ДПС ще мобилизира пак всички проми и турци и пак нищо няма да стане.
10
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До anonТочно чужбинския вот докара тиквата на власт. Не ми обяснява колко сте в ча какво се случва тук. Направили сте вашия избор да напуснете, поне не се бъркайте.
9
1
 
10
 
! Отговори
anon преди 8 години
До АнонименНапротив, точно оттдалече нещата се виждат много добре. Освен това ввички имаме приятели и роднини, така че сме наясно с процесите. Точно затова всички се страхъват от чужбинския вот. Пък иначе ни лишете и от гражданство и готово. България ще процъфти!
8
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Българите извън страната черпят информация от електронните сайтове, тоест - нямат никаква представа за процесите в страната, защото ги четат добре цензурирани и режисирани. Те са най лесни за манипулиране и подвеждане.
7
1
 
16
 
! Отговори
мол преди 8 години
само да ми обясните защо ВСИЧКИ ИЗБОРИ В БЪЛГАРИЯ ЩЕ БЪДАТ ВИНАГИ НА 25.10- КУРБАН БАЙРЯМ ,НАПРАВЕТЕ ГИ НА ВЕЛИКДЕН ,ЗАЩО НА КУРБАН БАЙРЯМ -ЗА ДА ДОЙДАТ С АВТОБУСИТЕ ОТ ТУРЦИЯ И ДА ГЛАСУВАТ ЛИ!
6
6
 
7
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
Единственото смислено решение най-вече за българите в чужбина е електронното гласуване. Бягането от него с най-различни оправдания, е очевидното нежелание на управляващите да се съобразяват с мнението на избирателите.
5
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нека оставим софиянци да изберат българското правителство, за да не протестират. За да не протестират реститутите и реформаторите и чуждите НПО-та. Да бъдем толерантни към шопите и ошопените селяни в София.
4
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Правителството се избира от софиянци и НПО-чуждестранни организации, които готвят протести, ако не спечелии тяхната партия. Вече не гласувам.
3
5
 
12
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 8 години
РАЗБЕРЕТЕ ЧЕ И ДА ГЛАСУВАТЕ И ДАНЕГЛАСУВАТЕ ПРАВИТЕЛСТВОТО СЕ НАЗНАЧАВА ВЕЧЕ В БЬЛГАРИЯ---АКО ИЗБОРИТЕ МОЖЕХА ДА ПРОМЕНЯТ НЕЩАТА ЩЯХА ДА БЬДАТ ЗАБРАНЕНИ----ТАКА ЧЕ САМО С ВСЕНАРОДЕН БУНТ МОЖЕ ДА СЕ СМЕНИ ПОЛИТИЧЕСКАТА ВЛАСТ
2
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Граждани за Африканско Развитие на България - ГАРБ, ще печатат в Чужбината.
1
3
 
19
 
! Отговори
Момо преди 8 години
А според мен е крайно време да имаме лични карти с чип.Стоя си вкъщи, слагам картата в четеца(има в ибей, а ако е държавна поръчка ще са почти без пари), въвеждам си 6-цифрения ПИН и гласувам.Няма редене по опашки, няма кавги кой се подписал, кой не, кой какво направил и кой агитирал и т.н.КОГА?!