Попречиха ми да стана президент, призна Царят

Сакскобургготски станал премиер, за да служи на страната си
7 юли 2015 12:37,
127
Попречиха ми да стана президент, призна Царят
Снимка: архив Булфото

Бившият монарх и премиер Симеон Сакскобургготски призна, че му е било попречено да се кандидатира за президент на България след завръщането му в България. Затова той станал премиер, което се оказало по-лошо за противниците му.

Още по темата

"Наистина, президентският пост има повече сходства с този на суверена, но бяха предприети какви ли не действия, за да ми попречат да се кандидатирам за този пост. За политическите ми съперници обаче бе по-лошо, че станах премиер, тъй като премиерът разполага с реалната власт", обяснява Сакскобургготски в интервю за френския вестник L’Express, цитиран от "Фокус".

Той допълва, че именно така е можел да направя нещо полезно за страната си. "Не исках да повтарям примера на графа на Шамбор, като остана в изгнание", казва той.

Пред изданието Сакскобургготски признава и че се кандидатирал за премиер на България, защото смятал, че това е най-добрият начин да служа на страната си.

На въпрос дали определя като тактическа грешка това, че е приел да се кандидатира за премиер на България, Симеон Сакскобургготски отговаря: "Не обичам да се връщам към миналото. Няма полза от премисляне на неща, които не можем да променим. Взех това решение, защото мислех, че това е най-добрият начин да служа на страната си в много труден за нея момент".

Той допълва и че резултатът от управлението му е влизане в ЕС и постигане на определен напредък.

"Често забравяме в какво положение бе България през 80-те години на 20 век и къде сме сега. Трябва да отчетем желанието на обществото за промяна. Също така неговото раздразнение от това да вижда твърде дълго едни и същи лица", казва още бившият премиер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
3
 
11
 
! Отговори
ynota преди 8 години
До справедливостABSOLUTNO STE PRAV ! MNOGO OT TIAH KRESHTIAT :DRYJTE KRADETCA, NALI ? IZPOLZUVAHA GO I MU PRIPISAHA VSI4KI DRAMI, NO ISTINATA E ,4E SLEDVASHTITE NI ZAROBIHA S 16 MILIARDA, A NE TOI !!
58
12
 
14
 
! Отговори
8 преди 8 години
До АнонименГЪРЦИТЕ НИКОГА НЯМАШЕ ДА МУ ПОЗВОЛЯТ ДА ПРИПАРИ ДАЖЕ НА ЕДНА РЪКА РАЗСТОЯНИЕ ДО ГРАНИЦАТА ИМ!
57
14
 
15
 
! Отговори
8 преди 8 години
До Блокиран в Дневник ИЗВИНЯВАЙ,НО НСЕ СИ ПРАВ-ЧОВЕКЪТ ИСКА ДА КАЖЕ,ЧЕ,АКО БЕШЕ СТАНАЛ ПХРЕЗИДЕНТ,МОЖЕШЕ ДА ОПОСКА МНОГО ПОВЕЧЕБЪЛГАРИЯ!
56
7
 
22
 
! Отговори
справедливост преди 8 години
Никога не съм бил от НСДВ, винаги- от СДС( ДСБ).Но още тогава, когато около Симеон Саксккобургота взеха да се въртят разни тутикванти-Доган и др., ми се стори, че искат да го "изпързалят"; още повече нарасна подозрението ми, когато Симеон, израсъл в общества, където има различни партии( проформа), не познаваше КОВАРСТВОТО на БКП/БСП; той си мислеше, че е НАЙДОБРЕ ЦИВИЛИЗОВАНО, ВСИЧКИ да участвуват в управлението.Не е вярвал, че толкова са нагли комунистите.И точно те- БКП/БСП и ДПС го провалиха
55
15
 
18
 
! Отговори
Божо преди 8 години
Вероятно , зачестилите земетресения напоследък , са в следствие на това, че бащата на това нещо се върти в гроба, като гледа какво "величество" е сътворил !!! Безскрупулен комарджия ПОПУЛИСТ !!!
54
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Престанете да пишете глупости, че крадльото симеон докарал ББ. Пребоядисаните комунисти, сега социалисти, а в действителност първи капиталисти, заедно с турците го докараха в България. И той им се отблагодари на всичките.
53
14
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ОЩЕ СА НИ ПРЕСНИ ОБЕЩАНИТЕ 800 ДНИ...И ГОЛЯМ ПРАЗ " ..КЪДЕ БЯХМЕ 80 те А СЕГА СМЕ В ЕВРОПА.." -С ГОЛ Г.З ПО СТУДЕНА ВОДА СМЕ ТАМ ПРИ ТАЗИ БЕЗРАБОТИЦА НО С НАТОВСКИ ТАНКОВЕ...
52
14
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Помним твоите 800 дни.Същия си като Борисов и Орешарски - само празни обещания.Върни се от там,от където си изпълзял.
51
11
 
26
 
! Отговори
Ред арми преди 8 години
Попречи ти това, че излъга народа, който ти повярва. попречи ти това, че единствената цел, за която се върна в България беше да си вземеш имотите- за които не сте платили един лев на държавата
50
10
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Симеон Крадливий ....
49
17
 
8
 
! Отговори
Няма да е зле преди 8 години
Според мен Царя и Боко Тиквата трябва да бъдат публично "Обидени" в центъра на София от трима мачовци с африкански произход!
48
15
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Те с Борисов сa си пaртия! И двaмaтa сa двулични лъжци, едно говорят друго вършaт, и двaмaтa сa aлчни и нaгли!
47
11
 
24
 
! Отговори
Путев преди 8 години
освен че помогна на "страната си", помогна и на Рила планина да се освободи от горите си, както и на доста известни олигарси.
46
11
 
14
 
! Отговори
В, Василев преди 8 години
Проскубан дърт мишок , , , ,та кой ли го иска вече него , дърт козел млада върба лющеше , , ,
45
11
 
24
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 8 години
Какъв цар е този като е като крадлив пъдар обрал чужд бостан ?
44
12
 
24
 
! Отговори
Fo23 преди 8 години
Това недоразумение пак ли изпълзя?Ама много нагъл и нахален "цар" си имаме!!!
43
15
 
16
 
! Отговори
Нико преди 8 години
Е от тоя сме на това дередже , тоя мним цар докара Бойко Борисов на власт и съсипаха държавата! Кога сме били толкова зле като сега? Никога! Няма ли съд за тези хора бе , егати държавата , егати гражданското общество сме!
42
12
 
16
 
! Отговори
diavolcheto преди 8 години
То бива наглост, то бива каквато и да е липса на срам, но и най- невежият разбра за какво се завърна този човек в България!
41
18
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ясно е от коментарите какви са емоциите към царчето Симеон. Нека не забравяме обаче, че именно Симеон вкара в политиката това голямо зло ББ. От т.нар. цар се отървахме, но от Бойко няма да се отървем още 20 години.
40
11
 
6
 
! Отговори
тцттцтц преди 8 години
какъв президент бе , ти си цар уж