Манолова отстреля Пенчев – ОмбудсМая е факт!

129 депутати гласуваха за нея, а за Константин Пенчев 82-ма
Обновена: 30 юли 2015 13:59 | 30 юли 2015 12:32, Камелия Цветанова
256
 Манолова отстреля Пенчев – ОмбудсМая е факт!
Снимка: архив, Булфото

Мая Манолова е новият омбудсман за следващите пет години и ще се грижи за спазването на правата на гражданите.

Тя спечели надпреварата в битка с другия кандидат за поста – досегашният обществен защитник Константин Пенчев, който беше издигнат от Реформаторския блок за втори мандат.

От 223 гласували депутати 82-ма подкрепиха Пенчев, а 129 – Манолова.

Тя благодари на тези, които я подкрепиха, защото са убедени, че ще е ефективен омбудсман, а и на тези, които не го направиха, защото има предизвикателството да им докаже, че е добрият избор.

„Парламентът ще ми липсва, ще ми липсвате и вие, може би и аз ще липсвам на някои от вас“, призна тя и обеща на депутатите да работят добре заедно.

Още по темата

Омбудсманът е единствената длъжност в държавата, която се избира с таен вот. Заради това депутатите прекъснаха за час заседанието си, за да пуснат бюлетините си в урни, в зала „Запад“.

След това бюлетините бяха броени от специална комисия с председател Евгени Стоев от ГЕРБ и членове Георги Търновалийски (БСП), Хюсеин Хафъзов (ДПС), Иван Иванов от Реформаторския блок, Валентин Касабов от Патриотичния фронт, Стефан Кенов от БДЦ, Миглена Александрова от "Атака", Иван Славов от АБВ и Ана Баракова от независимите.

Невалидните бюлетини, преброени от комисията, бяха 12.

Самата Манолова не участва във вота, въпреки че като депутат и тя трябваше да пусне бюлетина. Според нея обаче това би било неморално, защото ако го беше направила, щеше да има един глас преднина пред Константин Пенчев, който нямаше право на вот.

Изборът на Манолова беше очакван, защото имаше явната подкрепа на БСП, ДПС, Патриотичния фронт и АБВ.

Предпочитанията и на депутатите от Българския демократичен център и "Атака" също клоняха към нея.

Ръководството на ГЕРБ беше призовало депутатите си да гласуват по съвест и вотът им беше разделен, а от РБ категорично подкрепиха Константин Пенчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


256
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
148
2
 
1
 
! Отговори
Хитро преди 8 години
ЦелтанаГЕРБеизпълнена.
147
3
 
15
 
! Отговори
ПОТРЕСЕН преди 8 години
БОЖЕЕЕЕЕЕ КАКВО ДОЖИВЯЯХ БОЖЕЕЕЕЕЕ
146
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
E... ВРЕМЕ Е ДА ГИ ИЗМЕТЕМ ВСИЧКИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
145
0
 
5
 
! Отговори
Напрееееед преди 8 години
Нас червеното знаме роди ни ............................... БКП-БКП-БКП
144
2
 
14
 
! Отговори
Име преди 8 години
Ужас! Гавра с народа!
143
8
 
5
 
! Отговори
Стефан преди 8 години
Ама стига сте ревали против Мая, Бойко на кого беше пъдар???
142
1
 
3
 
! Отговори
Омбудсман,пресцентър преди 8 години
Вече е ясна и първата инициатива на новия Омбудсман. За да спечели доверието и благоразположението на гражданите, новият Омбудсман обявява всяка първа сряда на месеца за ден на разтворените крака. Противогази и пликчета за повръщане ще се раздават на входа на приемната й.
141
3
 
7
 
! Отговори
@ KRETENI преди 8 години
Реформаторски блок моментално да напусне този кабинет! На фона на всичките простотии, които направиха, само това оставаше. Уж дясно правителство да избере тази кокоша!?! По хубаво пеевски да бяха избрали, че да е по смешно!
140
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гласуваха за нея за да им се махне от главите,бяха станали пишман от вечните и дивотии.
139
0
 
2
 
! Отговори
www преди 8 години
днес изложи,че само 1/4 от българите мразели , като гледам и коментарите тук...ако наистина е толкоз лош материала ще емигрирам и то не щото съм толкоз зле в момента,а защото не искам да храня вас *** с моите данъци, да ви плаща някой друг ниските заплати и пенсии,няма да съм аз
138
2
 
3
 
! Отговори
To6 преди 8 години
Защо нямаше други кандидати, дали шушумигата Пенчев въобще искаше. Предложиха го Реаниматорите само и само да има някой.
137
2
 
4
 
! Отговори
debil преди 8 години
Komunizma ne si otiva za jalost!
136
10
 
2
 
! Отговори
KAZANOVA преди 8 години
Izkliu4itelno se radvam 4e izbraha Maia Manolova za ombudsman,tova be6e pravilnoto re6enie ,naistina I mejdu drugoto,edna hubava jena 6te svar6i mnogo pove4e rabota ot pove4eto muje MAIA PREKRASNA SI,OBICHAM TE
135
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Борисов премиер,Плевнелиев президент,Бруно Рибейро треньор на Лудогорец,защо не Манолова омбудсман ? Има и по абсурдни примери като Яне съветник,Станишев спи с жена ,министър на културата преговаря с бандити които му дават откраднатото,Волен националист,Каракачанов войвода
134
1
 
0
 
! Отговори
agi преди 8 години
Tvardo sam protiv BSP no ot Maia i Penchev Maia go prevazxojda 100 pat!Po principle mnogo "zashtitnizi:na naroda kato slyjba,a edna e i taia sam izlishni,no nai posle Ivan Kostov pardon Kanev nai posle day zagybiat!Az se chydia zagybiat!Az se chydia zashto Borisov gi ostavi day si razviavat alchnostta zashto postove!?
133
3
 
16
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
Тази която сътвори афереата Костинброд, същата която предложе Пеевски за председател на ДАНС, същата която иницира закона ""Ванко 1", същата която лобира Закона за банките"" да бъдe в ущърб на гражданите! A сега с подкрепата на ГЕРБ, ще защитава интересите на гражданите!!! Е на това се казва политическа перверзия! Евала гербаджии вие сте поредния парламентарен ***!
132
5
 
5
 
! Отговори
dp преди 8 години
Малко (добре де, много) по-вресливо нищоправене на поредния безсмислен пост отпоредната нищоправеща личност, чиято заплата плащаме.
131
2
 
7
 
! Отговори
vesko02 преди 8 години
Очевидно в парламента ,съвест липсва.
130
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
za izmernicite na rodinata samo edno avtomata i na otkosi....
129
6
 
8
 
! Отговори
Блокиран в Дневник преди 8 години
Кои са тия реформатори - 5 човека, удариха секира на ГЕРБ с референдума, сега какво очакват??Джудженца които много се отварят с лидер ГМО-то Кунева.Първо да реформират себе си.