Политическият юли: Кабинетът стана функция на ДПС!

Анализаторите смятат, че Местан е спасил Борисов от шантаж
4 авг 2015 18:00,
118
Политическият юли: Кабинетът стана функция на ДПС!
Снимка: архив Булфото

Сближаването на ГЕРБ и ДПС е един от сюжетите в политиката през изминалия месец. Мандатът на кабинета се превръща във функция на намеренията на ДПС. Такъв анализ правят наблюдателите от Института по социлогия "Иван Хаджийски" за събитията през политическия юли.

Сред авторите на анализа са проф. Петър-Емил Митев, Андрей Райчев, Кънчо Стойчев, Борис Попиванов, Първан Сименов и др.

Още по темата

Триъгълникът ГЕРБ-ДПС-РБ промени геометрията си в полза на ДПС, без ГЕРБ да губи "водещата" роля. "Десният завой" на ДПС е взет, пишат анализаторите.

Според тях ДПС не е позволил на Реформаторския блок да се утвърди като "западния" и "предпочитания" партньор на ГЕРБ в управлението. От Института смятат, че и двете формации вече застават като еднакво "западни", което свива терена на кампанията срещу ДПС.

Наблюдателите са категорични, че сега и антикорупционното законодателство, и промените в Закона за съдебната власт стават зависими от мнението на ДПС като пазител на "конституционния консенсус".

"ДПС даде на ГЕРБ важна предпоставка за дълъг мандат – невъзможност на по-малките партньори да го шантажират с предсрочни избори. Съхраняването на кабинета става функция на намеренията на ДПС. По-добра изходна позиция за преговорите за бъдещите президентски избори трудно може да бъде измислена", пишат от "Иван Хаджийски".

В анализа се казва, че опитът на лидера на ДСБ Радан Кънев да заплаши ГЕРБ с “предоговаряне на управлението” и нови избори, е бил посрещнат сдържано от ДБГ и контриран рязко от СДС.

“Ако ДСБ са прави, че ГЕРБ не иска тяхното напускане, за да не задълбочат зависимостта си от ДПС, то не по-малко вярно е, че ГЕРБ няма намерение да им позволи да диктуват дневния ред на управлението“, пишат анализаторите.

В БСП пък продължава да тече “олевяване“ - в национално-патриотичната ниша. Според Института номинацията на Михаил Мирчев за столичен кмет е симптом за това. Въпрос на време обаче е да се разбере дали това ще изолира или не БСП. Това се случва в ситуация, в която АБВ чака пълната маргинализация на столетницата.

Според анализаторите партиите ще използват местните избори, за да се захванат с недовършените реформаторски сюжети.

"Твърденията, че след местния вот е все по-възможна реконструкция на кабинета, усилват нервността на отделните играчи и превръщат залога на изборите от местен – в национален", пишат от Институт "Иван Хаджийски".
 
От там припомнят и че трите водещи реформи са се раздвоили в последния месец и се е наложила намесата на Бойко Борисов.

"Така той реализира съществен двоен успех - укрепи ролята си на обединител и се представи като истинския мотор на реформите", смятат наблюдателите. Те напомнят и бламирането на президента и анализират, че не е ясно дали той е получил нещо в обещание или утешение. "Мая Манолова пък очевидно получи нещо", допълват те.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още по темата: дпсинститутГЕРБРБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ГЕРБ ЩЕ Е ПЪРВИ бсп ЩЕ Е ТРЕТА *** от яд
51
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
...а политиците и мутрите в бг, които стоят зад тези политици, просто са си прости и се възползват от създалото се положение, в което те могат да си крадат и вършат всякакви далавери, докато вие ще отработвате простотията им, а те пък изпълняват стриктно нарежданията от запад. И сега не ми говорете за Русия, тя е другата страна на една и съща монета!
50
6
 
14
 
! Отговори
ККК преди 8 години
Сметнете ГЕРБ какви са след като ги управлява ДПС ...една незаконна противоконституционна партия ......интересно ми е как 16 милиарда не им стигнаха ! Помнете ми думата ....тия останат ли..следва поне още толкова заем , даже с толкова не се наядоха няма да се учудя и на двоен "надник"
49
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Разберете че има един елит, който дърпа конците по целият свят, и който разиграва различни сценарии, игрички и сценки на различни места по света, най-вече там където има потенциал, за да може вие да си продължавате да си живеете в разделение, омраза и фалшиви представи и разбирания за живота, най-често да нямате време да мислите за друго, освен за собственото си оцеляване, сега ви подмамиха да работите до 65, докато ви превръщат в зомбита чрез манипулативни информации и отровни храни....
48
3
 
5
 
! Отговори
Дали не сте зле? преди 8 години
В ляво на снимката-сянката на Доган, в дясно на снимката-сянката на Ердоган! Обаче Атака е черната защото някой си фантазирал без никакви доказателства, че Сидеров крепял ДПС!
47
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
СЛАВА НА ПОБЕДИТЕЛЯ БОЙКО РАЗМАЗА БСП 14 ПЪТИ ЩЕ ГИ РАЗМАЖЕ И СЕГА СЛАВА НА ГЕРБ БСП В КАЛТА
46
2
 
8
 
! Отговори
Българин преди 8 години
От тук пътя е един. Оставка и нови избори. ДПС не трябва никога повече да е във властта.
45
8
 
4
 
! Отговори
Василев преди 8 години
Здравейте ***, прибрах се от яко бачкане, хапнах и чакам да ми попие потта и тогава ще се изкъпя,защото ми сана тежко!*** , да ви кажа нещо под секрет, ей така безвъзмездно ще ви пускам строго секретна информация!Партия ДПС е гарант, че руските енергийни корпорации ще продължават да пият сиромашка българска кръвчица, и ако си помислете нещо да ги изгоните, ще има етнически конфликти,бунтове и война!***, вие не може да мислете национално отговорно и да подкрепите Бати Бойко!ЦРУ
44
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 50 за същите умници дето КУПУВАХА разредена бира за 1.20 и кибап4ета бау бау ли говориш да се мятат на 4инията си и да си заминават при кораба майка в тунгус сибир
43
0
 
8
 
! Отговори
ХХХ преди 8 години
Така се прави Бойо ..по яваш яваш че шилетата да не блеят ! Отначало много шумно заяви че сте едно с ДПС ама се усети и се укроти ....тъй се прави :) Герб и ДПС не е нужно да тръбят че са заедно :) то се вижда и се знае де ама човек мааааалко трябва да излезе от овчата си медийно обладана глава и да погледне реално с собствената си тиква :)
42
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Османците са опазили Българската нация и култура непокътната
41
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
СЛАВА НА БОЙКО
40
3
 
4
 
! Отговори
FBI преди 8 години
ДПС предпази ГЕРБ от Арабаконашките бандите на 21 век
39
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А уж обещаваше, че няма да се гушка с ДПС. И той излъга. Никога повече няма да гласувам за него. Десен избирател съм.
38
1
 
15
 
! Отговори
АНТИ преди 8 години
Баси *** и ***...
37
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ГЕРБ ГЕРБ ГЕРБ САМО ГЕРБ
36
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ГЕРБ ПОБЕДИТЕЛ БОЙКО СПАСИТЕЛ а БСП е ГРАБИТЕЛ
35
19
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
БОЙКО Е ВЕЛИК
34
3
 
12
 
! Отговори
Горубляне преди 8 години
Може да е изпражнение,но е бойково.Ще го ям.
33
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе дали Боко гази червените не знам,ама него не го газят,а направо го гъзят Доган и Местан.