Спешните медици в София въстанаха срещу Москов

Вещаят отлив на кадри, пак ще страдат пациентите
12
Спешните медици в София въстанаха срещу Москов
Снимка: Булфото, архив

Работещи в Спешна медицинска помощ подготвят протестна подписка срещу обединението на центровете в София град и София област.

Още по темата

Намерението за сливането им беше обявено вчера от министъра на здравеопазването Петър Москов, който се аргументира с обстоятелството, че така ще се осигурят с 30% повече екипи за областта.

Според д-р Десислава Кателиева, председател на Националната асоциация на работещите в спешната помощ, никой не е търсил мнението им и за специалистите в сектора тази стъпка е изненадваща.

"Идеята не е добра и Министерството на здравеопазването сериозно греши. Министър Москов твърди, че ще създаде от 5 лекари и 12 сестри 5 реанимационни екипа, което е невъзможно", коментира тя по БНР.

Д-р Каталиева пресметна, че за 5 реанимационни екипа са необходими поне 25 лекари и поне 25 медицински сестри.

"При сливането ще има отлив на кадри от София-област към София град, който е град с големи потребности и ще се оголи периферията. Защо се минава към структурни промени, когато има сериозен кадрови дефицит? Структурни промени могат да се правят, когато има излишък на кадри, а не недостиг на кадри", коментира тя.

Според нея промените не са навременни.

"Изведнъж в отпускарския период се спуска тази идея. Защо не се направи това, от което ние имаме най-голяма нужда, ние и пациентите ни? Въвеждането на новия медицински стандарт по спешна медицина, с което ще се даде приоритет на спешните пациенти, ще се даде начин, по който ще се разпределят екипите, ще се създаде нова карта на спешната медицинска помощ на страната. Това са реални действия, които наистина могат да подобрят своевременното ни достигане до пациентите", настоя д-р Каталиева.

Министърът на здравеопазването трябва да внесе предложението си на заседание на правителството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
до спешен от миналот преди 8 години
Никой не е казал, че е само транспорт и никой не подценява спешната помощ. Но да твърдите, че поставяте диагноза на всеки пациент е малко пресилено. Нали затова го карате в съответната болница за изследвания и консулт със специалист. В медицината няма място за комплекси и мерене кой е по-велик. Всеки допринася с нещо. Важното е да го прави с призвание, а не само да търси признание.
9
0
 
1
 
! Отговори
До докторите преди 8 години
Това което го говори Москов не се отнася за медици и медицински центрове.Вие сте само фасада.Това са други неща.
8
0
 
8
 
! Отговори
спешен от миналото преди 8 години
Работил навсякъде по системата и съм специалист. Спешната помощ не е само транспорт! Това си е отделна специалност със свои особености. За броени секунди трябва да се ориентираш в диагнозата, да реагираш и да подадеш пациента на когото трчбва. При това, клничните картини не са еднозначни. Добавете работа с наркомани, алкохолици и редица неуредици от предния фронт. Повярвайте, няма такова натоварване, както при спешността, неазвисимо къде е тя. Най квалифицираните лекари не са хирурзите
7
5
 
4
 
! Отговори
аха преди 8 години
До ДръндерАми зависи какво разбираш под натовареност. За мен да отстраниш тумор на дебело черво за 2 часа е доста по-натоварващо от това да транспортираш 15 пациента от точка А до точка Б, оказвайки им първа помощ, за 6 часа. И да си миньор е натоварващо. Даже много. Пак казвам, не подценявам ничия работа и ничия функция. Но мисля, че в цял свят пирамидата на заплащане тръгва от топ специалистите и слиза надолу до спешна помощ и GP-та. При нас просто пирамидата е обърната. Както повечето неща.
6
0
 
2
 
! Отговори
Дръндер преди 8 години
До ахаТи много знаеш за заплатите явно, но нека те попитам, каква е натовареността на спешната медицинска помощ и хирургията? Отговори си на този въпрос и после ще говорим!
5
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Остава ни да чакаме с нетърпение онзи прекрасен ден, когато на поредното заседание на МС заради някоя история със спешната помощ на премиера пак ще му се вдигне кръвното и ще зачисли Москов към екипите с линейките.Едва тогава, фенът на топчиите може и да стопли, че морето не е до колене и реформата е малко повече от механичното сливане на ДКЦ-та в страната с административен център в геометричния за по-лесно и се иска поне елементарен анализ на ползите и вредите, а не просто защото така е решил
4
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Служители на "Спешна помощ"!Протестирайте за повече финансови средства, за да има по-голям брой линейки и повече медицински екипи с по-високи заплати. Това е проблемът - и вашият, и на потенциалните ви пациенти.От Москов искайте само едно - да ви извоюва правото да прилагате на практика неговата дефиниция: "Ако някой се държи като скот, ще бъде третиран като скот!" Цяла България се съгласи с него, освен скотовете и техните лицемерни покровители.
3
1
 
5
 
! Отговори
:-) преди 8 години
Гелев май желае да гелоса нещата. Само на края да не го гелосат него.....
2
1
 
11
 
! Отговори
До 1 преди 8 години
Ами вземето го излекувайте този ваш " колега" Москов дакато имененията му в това ,което е между ушите му не са станали необратими.Да не би това ,че току що завършил лекар получава повече от колегата си ,който е с 20г стаж и трябва да го обучава да Ви харесва.Като избирате луди да ни управляват ,защо се чудите ,че прават глупост след глупост.Аз не съ гласувал за него
1
2
 
12
 
! Отговори
лекар преди 8 години
Колежката ме изумява със своето "Защо?" след като на всички които в момента работят или някога са работили в спешна помощ им е ясно че цялата работа е далавера с цел Гелев да стане шеф и на двете структури т.е да краде още повече.Докато има Гелевци и Московци и такъв мафиотски лекарски съюз в България няма да има нито Спешна помощ,нито нормално здравеопазване а само чист бизнес т.е. имаш ли пари ще живееш а нямаш ли....За мен е страшно обидно хората масово да казват че сме бизнесмени в "бяло"