Лекари няма и при сливане на спешните звена в София и областта

Няма как спешните екипи да се увеличат, липсват и линейки
10
Лекари няма и при сливане на спешните звена в София и областта
Снимка: Булфото, архив

Според лекари от Спешна помощ сливането на центровете за София - град и София - област, анонсирано от здравния министър Петър Москов няма да реши проблемите нито на медиците, нито на пациентите.

Още по темата

"Каквото и да се направи, хората все не достигат. Ако се слеят спешните центрове в София - град и областта,  ще се оголи периферията", коментира Паунка Стоянова, фелдшер в Центъра за спешна помощ в Пирдоп по БНР.

Тя поясни, че превозването на пациенти в тежко състояние от околностите на София до по-компетентните за съответното състояние болници в столицата често отнема по 90 минути.

"Не може да го сравним с превозването на пациент в столицата, което става за 10-15 минути до най-близкото лечебно заведение", коментира Стоянова.

Председателят на синдикалната структура на КТ "Подкрепа", който работи в спешната помощ в Своге, Илия Стоянов допълни, че понякога пациентите трябва да бъдат стабилизирани, преди да бъдат транспортирани до София, което също отнема време.

В Своге има недостиг на екипи и при по-тежки случаи филиалът остава непокрит, каза той.

Създаването на координационния център ще затрудни работата на медиците, категорични са практикуващите. Трудностите, според тях, могат да възникнат при препредаването на адресите и от липсата на достатъчно персонал, който да поеме обслужването на пациентите.

Стоянов коментира и обещанието на Москов спешните екипи да се увеличат с 5, като се включат и лекарите от районния координационен център на София - област.

"Там работят хора, които са с решение на ТЕЛК и са с облекчен работен режим. Това означава, че тези хора не могат да се качат на т.нар. "мобилни екипи" и да изпълняват тази дейност, така че за мен това е просто едно твърдение, което не е обмислено", посочи той. Според него няма и достатъчно линейки за още 5 екипа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
3
 
! Отговори
BB преди 8 години
Lineikite nama Dr nama ama ima skapi koli sa deputati ministri Sem im slugina 4ists4ki sa Tova gerb ima pari sa Stadiona saschto s sa lineikite i lekarite sa pensiite sa domovete na Invalidi stari Hora sa deza s ubrejdane gerb pari nama no sa na vlast sa tehnite blaga Skapite kaschti imoti kafeneta Rest Hoteli gerb si ima vsi4ko bogataschi stanaha ot komunagi Bravo gerb supet ok
5
1
 
15
 
! Отговори
Цецо преди 8 години
До няколко години читав лекар и мед. сестра няма да останат тук, тежко и горко ни...
4
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
DA NAPUSNAT RABOTA ZA EDUN MESEZ--DA OTIDE PRAVITELSTVOTO DA RABOTI V SPESHNA POMOSHT.
3
0
 
9
 
! Отговори
?! преди 8 години
Има ли нещо нормално в нашата държава?
2
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо никъде не се пише, че има недостиг на депутати, мислех, че тази тежка и отговорна професия, като министър, депутат и т.н е нежелана от никой, но не съм чел някъде да пише, че има недостиг на депутати :)
1
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Че как ще има, като работят в нечовешки условия и със смешни заплати, а по гетата ги бият някакви човешки ***.