Монополът държи хранилищата на горивата

2 млрд. лева остават в монополистите, изчисли Ревизоро
9
Монополът държи хранилищата на горивата
Снимка: архив, БулФото

Монополът държи хранилищата на горивата в България, заяви депутатът от Патриотичния фронт Емил Димитров-Ревизоро пред bTV.

По думите му "мастодонтите" в бизнеса са 4-5 и не позволяват на никой друг да се включи.

"Касае се за около два милиарда лева, които остават в монополистите. Много трудно Комисията за защита на конкуренцията би се изправила срещу такава сума, предпочита да не вижда проблема”, заяви още той.

Още по темата

По думите му държавата е тази, която трябва да разбие монопола.

Според Ревизоро, когато някой собственик на бензиностанция даде висока цена на горивата, всички правят това, въпреки че имат различна печалба. "Цялата печалба се генерира от много малка група хора и по никакъв начин КЗК не е казала: "Вие сте монополисти, вие не сте", защото има бензиностанции, които нямат бази и там горивото ще е по-скъпо, но има бензиностанции, които имат", разясни той.

Като аргумент защо цените по всички бензиностанции не може да са еднакви, той посочи, че горивата се превозват от едно място до различни точки в страната. Това означава, че транспортните разходи са различни.

Ревизоро каза още, че България не може да има две рафинерии, въпреки че граничи с Дунав и Черно море и те позволяват строежа на такива.

Обикновено рафинериите се правят до море или река, за да може да е удобно за доставки, България обаче е твърде малък пазар за две рафинерии, посочи той.

По думите му у нас липсва дистрибуция и няма как да се избие инвестицията. Освен това горивото и без друго може да дойде само от едно място – Русия.

Според Димитров наличието само на една рафинерия не означава задължително монопол и високи цени, а напротив - би следвало цените да са по-ниски.

Депутатът коментира и проблема с бежанците в Европа. „Не считам, че всички недоволни от положението си от африкански страни трябва да пристигнат в Европа”, заяви той и добави, че трябва да се положат всички усилия бежанците да ни заобикалят.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
3
 
! Отговори
Кон преди 8 години
До АнонименДържавата няма полза от монополите, които убиват конкуренцията. Високата цена на горивата пречи на развитието на мизерната и първобитна икономика, по този начин намалява приходите в хазната, които са и без това недостатъчни, та мизерията е пълна. Та виждаш ли, има противоположни фактори за оценка, пък да не говорим, че държавата е нашия общи интерес, и не може той да е в поддържане на мизерията с хипотезата, че така щ е има повече приходи в бюджета. Те не са самоцел.
5
1
 
12
 
! Отговори
Ред арми преди 8 години
Борисов лично направи този монопол и му позволи да граби българина
4
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тази сутрин се каза, още през 2010 по времето на Великия Падишах от Б. са ниво емигранти Цуцка Комонистката, Трайчо Трайков и НС за картела на Валката Златев и Рапона върху горивата. За да не се реагира 5 години значи, че Златев си им киха на всички тези тлъсти суми за да няма действие. Колко ли е нагушил само Рапона на когото Златев е първи приятел. При Рапона няма милост, не му ли плащаш стоварва цялата държава отгоре. Има един начин, масов бунт и наказание на всички тези които ни крадат.
3
2
 
27
 
! Отговори
Ред арми преди 8 години
Казано най- точно Бойко Борисов и Валентин Златев държат хранилищата
2
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Интересен обаче е и факта, че никой не говори за ползата на държавата от високата цена на горивата. Същата се състои във високата стойност на акциза и ДДС, които са процент от цената на горивата т.е. колкото е по-висока цената, толкова по-голям ще е платения акциз и ДДС.
1
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Отново се открива очевадна монополна схема:собственика на нефтохима е притежател на 90% от данъчните складове за горива - един вид всички горива независимо от произхода им минават през една голяма корпорация която диктува ценитеЗа 240 храненика в НС не са приели закон срещу подобно монополизиране на пазара?Безпорно е, че монополиста е подкупил народните избранници за да не му развалят златната схема