БСП скочиха срещу държавните пари за частни училища

"Това е първият пирон, който беше забит в тялото на образованието"
100
БСП скочиха срещу държавните пари за частни училища
Снимка: Булфото, архив

Ден след като парламентът реши, че държавата ще финансира и частните училища и забавачки, от БСП оцениха, че ''това е първият пирон, който беше забит в тялото на образованието" и то е "'застрашено'".

Червеният депутат Стоян Мирчев дори заподозря, че 20-те процента ученици, които ще бъдат освободени от такси, ще се окажат точно децата на учителите в частните училища.

Още по темата

"В България има над 400 училища, които са с под 200 ученика и те в момента страдат от недофинансиране. Ще вземем пари точно от тези училища", предупреди още той.

Според Мариана Бояджиева пък даването на държавна пара на осигурените частни школа е дълбоко антисоциална мярка.

"Изправени сме пред ситуация, в която се отнемат средства от и без това недофинансиранете държавни и общински училища и се предоставят на осигурените частни училища, които са основно в големите градове на страната. Беше нарушен принципът публичните средства на данъкоплатците да се предоставят за дейности на публичните институции", коментира тя.
 
Социалистката смята, че ще се засили неравенството между децата, както и между отделните общини, защото частните образователни институции са основно в големите областни градове.

Според БСП държавно финансиране за частните училища в България може да има след увеличаване на средствата въобще за българското образование.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До DonkaЗащото, Донке, държавата трябва да плаща по 1200 лв. за ученик в държавно училище. Това е с цел да осигури образование за всички! Ако ти избереш да не запишеш детето си в държавно училище, а например в частно или като ромите хич да не си го запишеш, не виждам причина държавата да е длъжна да ги дава. Държавата ти предлага помощ, от която би следвало да можеш да се откажеш. А не ти да се откажеш, а държавата да ти ходи по г*зъ и да те гони да ти даде едни 1200 лв.
15
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това е държавна субсидия за частен бизнес. Забранено е от закона!
14
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До DonkaАбсолютно подкрепям, много хора сме в това положение. Моите деца са още в градина и ясла, но поради липса на места в държавните, съм принудена да ги дам в частни такива, но в същото време от моите данъци се отчисляат пари за издръжка на държавни градини и училища....
13
1
 
14
 
! Отговори
данъкоплатец преди 8 години
Данъците ги давам за да живея по добре,ама от 26 години става все по зле и виновни за това няма,а иначе ми "усвояват" данъците ,тогава защо да плащам данъци ????
12
13
 
13
 
! Отговори
Donka преди 8 години
Скъпи коментиращи...аз съм от тези чийто деца ходят в частно училище! Никои от вас маи не е наясно, че държавните училища работят с делигирани бюджети. Което ще иде да рече че, за всяко от вашите деца и от моите данъци, държавата заделя 1200 лева годишно.И по тази причина колкото повече деца в едно училише толкова повече пари за него. Та питам аз, моето дете защо да не си получи и то тези 1200 лева на година? Не работя в часния сектор, не съм държавен служите, наемен работник в чужда фирма!
11
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тогава държавата да ми осребри 7-те години, които плащах от джоба си за образование на детето си. Щом ще се дават пари на частните училища, моето дете с какво е по различно?
10
5
 
10
 
! Отговори
логика преди 8 години
всеки родтел, който плаща данъци иска неговото дете независимо от училището да получава от тези данъци.Ако частните могат със същите пари да направят повече от държавните, защо не?
9
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 7До преди 25 години имахме едно от най-добрите образования. Сега имаме образУвание.
8
13
 
14
 
! Отговори
gogo преди 8 години
Парите се отпускат за дете, а не за дадено училище. А детето, т.е. родителите имат право да изберат къде ще учи. Но държавата трябва да финансира ДЕТЕТО.
7
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
БСП=ДПС=АТАКА=АБВ са проводник на руслямизма в България! 75 години руслямски ценности водят до пълен упадък и изгниване на обществото. Изгонете руслямизма от България! Забранете проводниците му!
6
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Къде ли учат децата на тези които, най много протестират ,в СПТУ сигурно?
5
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Който си иска частно да си плаща от джоба! Иначе ще стане като здравеопазването частните болници източват здравната каса така и частните училища ще източват образвоателиният бюджет
4
12
 
15
 
! Отговори
10 преди 8 години
Аз съм за! Нека се финансират с държавни пари, да има добро развитие. Иначе образователната ни система е една пародия, измислена през 19 век за затъпяване и индоктринация, създаване на послушни роби. В училище се убива креативността и не те учат как, а какво да мислиш. В самообразоването и демократичните училища е истината, там където има истинско образование без стрес, придружено с амбиция. Не на училището, да на образоанието!
3
2
 
10
 
! Отговори
? преди 8 години
Или ще дават на всички или няма да дават на частните. За какво 20 процента, за децата на определи хора.
2
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво! Прави са! Подкрепям ги! А съм гербераст, ей, да не си помислите, че съм комунист! Обаче в случая са прави!
1
16
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абсолютна дискриминация за децата, които са в държавни училища и нямат възможност да учат в частни!!!