Хванали сме над 17 000 нелегални имигранти от началото на годината

Дали сме статут на 12 800 души, съобщи зам.-министър Ципов
Обновена: 5 сеп 2015 11:19 | 5 сеп 2015 11:15, Анисия Иванова
72
Хванали сме над 17 000 нелегални имигранти от началото на годината
Снимка, архив Булфото

От началото на годината са задържани над 17 000 нелегални имигранти, съобщи в предаването „Тази събота” на bTV заместник-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов.

Голяма част от тях са поискали статут, решенията, които са издадени до края на месец август, са над 12 800, а 12 700 е бил броят на издадените решения за получаване на статут през цялата минала година, поясни заместник-министърът.

Той прогнозира, че бройката, която ще регистрираме към края на годината, ще бъде между 15 и 17 000 решения за предоставяне на статут.

Според евродепутата Ангел Джамбазки трябва да се иска разговор за регламента, който засяга регистрацията на мигрантите. Около 95% от хората получават статут, България е държавата, която дава най-много статути от поисканите на глава от население. Ако обаче ЕС спазва собствените си правила, по силата на регламента – Дъблинските споразумения от 1990 г., тези хора трябва да бъдат върнати в България. Давате ли си сметка какво ще се случи, ако наистина това започне да се спазва, запита Джамбазки.

Евродепутатът Илияна Йотова коментира, че България отдавна е трябвало да е сред онези държави, които да поискат формално разделението на три групи държави в ЕС – на тази, които са транзитни, както засега е България; на страните, които приемат бежанците, каквито са тези във вътрешността на Европа; и страните, от които тези бежанци идват.

„В момента не можем да сме с еднакви условия с останалите страни във вътрешността, най-малко защото при нас, макар и малко, тенденцията е за покачване на имигрантите, които влизат, и трябва да можем да се справим с тези, които идват на наша територия”, посочи тя.

От началото на годината са разбити няколко каналджийски схеми, съобщи още Красимир Ципов, като припомни, че вчера бяха произнесени присъди на 9 лица в Районния съд в Царево.

Надявам се още следващата седмица в Комисията по правни въпроси в Народното събрание да бъдат приети конкретни предложения, с които желаем да променим именно текстовете, свързани с каналджийството, допълни той.

„Не е достатъчно само да съзерцаваме и да съжаляваме. Това, което се случва, е безпомощност както на Европа да се справи с тази криза, така и едно доста арогантно отношение от някои държави-членки на ЕС, които не желаят да имат нищо общо с кризата, която заля целия европейски контитент”, категорична беше Йотова във връзка с бежанската криза.

Тя припомни решението на страните от Вишеградската четворка - Чехия, Полша, Словакия и Унгария, които заявиха, че няма да приемат нито един бежанец и са против принципа за постоянно разпределение в държавите-членки.

Смъртта на 3-годишния Айлян и неговата снимка, която потресе целия свят, е безспорна трагедия, която обаче се използва и като оръжие да се вменява вина там, където я няма – в държавите от ЕС и европейските граждани, е мнението на Ангел Джамбазки.

„Тази война в Сирия не я водим ние, води я включително дори и Турция. И нейният президент вчера излезе и каза, че Европа е виновна за това”, посочи Джамбазки.

„Защо богатите мюсюлмански сунитски държави – Саудитска Арабия, Катар, Обединените арабски емирства, не приемат нито един бежанец от Сирия, а са те са на границата там. Няма ли по-лесно хората да се впишат в среда, в която имат една и съща религия”, попита Джамбазки.

Той отново подчерта, че трябва да правим разграничение между бежанци и нелегални имигранти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не пишете неща, в които и сами не вярвате. На жените и децата трябва да се помогне. Няма как да ги оставим. Такива снимки като мъничкото телце на брега на морето, не трябва да има. Обаче на тези младежи дето дезертират от дълга си да се бият за родината и бъдещето си, за тях по един ритник и обратно. Оръжие има бол, да им се дава и наобратно.
15
0
 
21
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
ама как така ще им се дава статут? Правете като македонците и гърците-3 дневна транзитна виза и да ги няма! Никой не трябва да остава в Б-я! Право при баба меркел!
14
0
 
21
 
! Отговори
ha ha преди 8 години
Хванали ги били, за кое сте ги хванали, че не можах да разбера, за онази ли работа сте ги хванали, смешници..
13
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Доблинското споразумение от 1990г. надали важи в условията на преселение на цели държави които сме длъжни да приемем и дадем статут!
12
1
 
5
 
! Отговори
garmen преди 8 години
Da vidim kakav statut i kakav bg standart za jivot im davate - pokajete dokumenti, bani, klozeti, kuhni, legla, uchilista za adaptirane kam bg jivot i trud. snimki na hora ot ulicite nisto ne pokazvat. Tesi bg slujbi rabotiat s publichni pari i sa dlajni da otchitat vseki bg publichen lev kade-za kakvo otiva i s kakva tsel. bg patriarh, bg vicemprezident, bg tsar mnogo si malchat nesto-jivi li sa?
11
0
 
21
 
! Отговори
патриот преди 8 години
'Хванали сме над 17 000 нелегални имигранти''-това показва че тези са нарушители на границата ни и вместо да бъдат съдени и депортирани , нашите им дават статут! Това някаква лудост ли е?Как смеят да дават права на престъпници?
10
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ципов, мишко смотана, взимай си ги у вас!
9
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако са сирийци от мирното население, няма нищо страшно. Те си имаха светска държава малко или много, имат по 2-3 деца и са що годе образовани. За едно поколение няма да са проблем за Европа. Обаче ония исламизирани дяволи, които искат покрай тях да се шмугнат, или пък разни пакистанци, бангладеши и всякаква друга *** дето не бяга от война, а от работа, трябва много внимателно да се филтрира и кой откъдето. Едно е да помогнеш на нуждаещи се, друго е да те налазят
8
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А каже нещо... На 5 жени с деца се падат 20 мъже.. Има нещо... Кроят...
7
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе писна ми от тия гнусни мизерници. Я един европеец да иде в техните страни. Ще му отрежат главата още на границата. Ама тука разграден двор - пускат ги като стой та гледай.
6
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Още малко ще направят бройка колко един голям град
5
1
 
25
 
! Отговори
Ф.С.В преди 8 години
България е обрана от крадливи политици - бедна и смачкана - населението е видимо необразовано и етнически все по тъмно - какво ни очаква ако така продължи? Защо БГ е мащеха към гражданите си - и майка към новопристигнали емигранти -с какво тези хора са допринесли в БГ икономиката? Съжалявам че съм дал 1.6 г от живота си (казарма)на държава която не е държава ! Големите в Европа се правят на толерантни -но когато емигрантите станат над 10 мил - то всички ще ги насочат към БГ -*** на Европа !
4
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Добре,ч е нашето правителство засили границите ни и ги направи непристъпни за дезертьорите с повиквателни от сирийската армия.
3
0
 
31
 
! Отговори
Елемаг преди 8 години
Всички мъже над 18 не са бежанци а "ДЕЗЕРТЬОРИ" от собствените си армии.Все още в почти всички държави това се наказва със смърт!!!Нещо по въпроса ,а?
2
1
 
19
 
! Отговори
по закон преди 8 години
нелегалният имигрант Е престъпник,амястото на престъпниците е в затвора
1
2
 
12
 
! Отговори
ъх преди 8 години
Дйеписету увеличава еликтората. Браво.