Кънев с опасения: Промените ще бъдат атакувани пред КС

Но трябва да дадем шанс реформата да започне, смята той
Обновена: 23 сеп 2015 14:07 | 23 сеп 2015 14:03, Камелия Цветанова
3
Кънев с опасения: Промените ще бъдат атакувани пред КС
Снимка: Bulgaria On Air

Промените в Конституцията, които депутатите обсъждат на първо четене днес, ще бъдат атакувани пред КС и ако той прецени, че поправките не са в правомощията на обикновено Народно събрание, реформаторите ще искат свикване на Велико. Заявка за това даде съпредседателят на РБ Радан Кънев.

По-рано лидерът на ДПС Лютви Местан призова реформаторите да са доблестни и да свикат ВНС, като така за пореден път показа опасенията си, че поправките в основния закон са противоконституционни, защото надхвърлят правомощията на обикновено Народно събрание.

Още по темата

Депутатите вече опитаха да получат отговор от КС дали разделянето на ВСС на две колегии може да се направи и от настоящия парламент, но съдиите отказаха да разглеждат жалбата им с мотива, че засега има само законопорект, а не приети текстове.

„Няма съмнение, че тези норми ще се атакуват пред КС и ако той се произнесе, че този баланс не е в компетенциите на обикновено Народно събрание ще поискаме Велико народно събрание“, отсече Кънев.

В същото време той настоя, че според него с настоящите поправки депутатите не надхвърлят правомощията си.

"Ние сме длъжни да съберем ако не 180, поне 160 гласа, за да дадем шанс реформата да започне като процес на вътрешно прочистване на дълбоко загнилата ни съдебна система“, призова реформаторът.

Според него имаме парламентарна демокрация и пазарна икономика от 25 години, но те не работят пълноценно и не дават своите плодове за обикновения човек, защото липсва правова държава.

„Трябва да сложим край на дългогодишния период, в който в България няма върховенство на закона и правова държава“, настоя Радан Кънев.

Според Красимир Каракачанов от ПФ промените в Конституцията няма да дадат това, което очакват хората - работеща и справедлива съдебна система.

"Това зависи от хората, които работят в системата, промяната първо трябва да мине през главите на политици и магистрати. С една промяна съдебната реформа не свършва, дай боже да започне“, коментира той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
2
 
3
 
! Отговори
Ред арми преди 8 години
И ние сме с опасения. Промени в Конституцията предложени от етническа партия и осъден на две инстанции престъпник като Цветанов...ОСТАВКА на корумпираното правителство
2
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
*** и противния тип е тоя.
1
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
др.ленин,бил с опасения,много "далновиден "политик е рамадан кънев,с една дума за нищо не става.