Плевнелиев зове за борба с причините за кризите

Иска жена от Източна Европа на шефския пост в ООН
Обновена: 30 сеп 2015 19:47 | 30 сеп 2015 19:46, Веселина Йорданова
46
Плевнелиев зове за борба с причините за кризите
Росен Плевнелиев. Снимка: БТА

"Не бива да чакаме кризите да се появят на телевизионния екран, за да действаме. Крайно време е да се борим с причините, а не с последиците - и то заедно. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в реч пред Общото събрание на ООН в Ню Йорк, съобщава прессекретариатът на държавния глава.

Още по темата
По думите му всяка криза може да бъде проследена до началната й фаза, когато някой е нарушил закона и правата на човека. "За предотвратяване на развитието на бъдещи кризи е необходимо в ООН да бъде създадена система за ранно идентифициране на кризи с цел опазване на законността и правата на човека", апелира той.

"Живеем в бурни времена. Броят на кризите по света е рекордно висок. Заради взаимодействието помежду им положението е още по-непредсказуемо. Провалени държави, замразени конфликти, войни и тероризъм създават несигурност около Европа. Гражданите усещат тази нестабилност. Те очакват от политиците да действат смело, да решават, а не да задълбочават кризите", каза българският президент в рамките на юбилейната 70-та сесия на ОС на световната организация.

По думите му нестихващите конфликти в Сирия, Близкия Изток и Северна Африка застрашават живота на милиони хора.

"Разрастващият се екстремизъм, който не признава граници, е сериозно предизвикателство за международната общност. Влошаващата се хуманитарна ситуация в няколко конфликтни зони принуждава милиони хора да напуснат домовете си, да опаковат живота си в куфар и да поемат по опасния и в някои случаи смъртоносен път към спасението. Стотици хиляди души стоят на прага на Европа, протегнали ръка за помощ, борещи се за правото си на живот. В резултат на това националистическите партии, които се захранват от страховете на хората, се възползват от ситуацията. Езикът на омразата, расизмът, ксенофобията, популизмът и агресивният национализъм отново се засилват", предупреди държавният глава в речта си.

Президентът беше категоричен, че докато конфликтът в Сирия продължава, бежанската криза няма да премине. "Усилията на цялата международна общност трябва да бъдат насочени към намаляване на напрежението в зоните на конфликт, към подкрепа за изграждането на институции, утвърждаване на върховенството на закона и защита правата на човека. В този смисъл ролята на съседните страни също е от голямо значение", посочи държавният глава.

Росен Плевнелиев подчерта, че Европа се стреми към изработване на механизъм за солидарност, който да позволи справедливо пренасочване и заселване на бежанци между всички държави-членки на Европейския съюз. "Длъжни сме да намерим адекватен начин за разграничаване на хората в нужда от тези, търсещи просто по-добър живот. Миграционната криза е причина за загриженост и от гледна точка на средата за сигурност. Освен възможностите за инфилтриране на екстремисти на европейска земя, тя поставя с цялата си сила въпроса за незаконния трафик на хора, което изисква незабавно внимание и съгласувани действия", изтъкна президентът в речта си.

"Изправен пред безпрецедентен миграционен поток, Европейският съюз трябва да демонстрира солидарност и отговорност. Ние в ЕС трябва не само да говорим за кризата, а да я решим, водени от европейското единство и общото си желание за мирна и свободна Европа. Европейският съюз представлява най-обширната зона в света за човешки права, мир и демокрация. Европейският съюз е сплотено семейство, което стои заедно в трудностите", каза държавният глава.

"Международната общност бе потресена от преднамереното унищожаване от терористи на обекти на световното културно наследство в Сирия и Ирак. Без етика и ценности, без морал и култура обществата нямат бъдеще", заяви още Росен Плевнелиев.

Българският президент отново подчерта, че винаги ще има хора, които ще се опитват да оправдаят избиването на невинни жертви за кауза, която считат за "достойна", но никога не бива да забравяме, че всички сме родени равни, родени в мир, за да живеем в мир и да се борим за мир.

Според него е дошло времето най-високият пост в Секретариата на ООН да бъде поверен на жена от Източна Европа. „След като, както е предвидено в резолюцията, бъде разпространено съвместно писмо от председателите на Общото събрание и Съвета за сигурност и така започне процесът на подбор на кандидати, България има готовност да номинира кандидата, който е най-подходящ за този пост. Това ще бъде личност с изключителни качества, с огромен опит в международните отношения, с прекрасни междуличностни умения, ефикасен мениджър и комуникатор, истински лидер", обяви още Росен Плевнелиев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още по темата: ООНРосен Плевнелиев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нашия не трябва ли вече да е предал поста!!! Време е за избори!!!
25
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Плевня, скрий се! Всички те мразят, всички те кълнат. Скрий се! Махни се! Ходи да четеш лекции в щатите!Махай се!
24
0
 
5
 
! Отговори
ХРИСТО АНГЕЛОВ преди 8 години
ПРЕЗИДЕНТА Е КАТО ОБАМА- МНОГО ПЛЯМПА , НИЩО НЕ МОЖЕ ДА НАПРАВИ И ЗА НИЩО НЕ СТАВА ; ГЕРБ ДА СИ ТО ПРИБИРАТ . НЕ ВИНАГИ ОТ ПОСЛУШКО СТАВА ДОБЪР АДМИНИСТРАТОР , ЧЕ И ПРЕЗИДЕНТ . УВАЖАВАМ ИНСТИТУЦИЯТА , НО СЛЕД ТОЛКОВА МНОГО ГАФОВЕ......
23
0
 
25
 
! Отговори
обонго преди 8 години
Това *** няма ли да спре да се излага?
22
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хората се опаковали в куфар и напускали.Плевнелиев и българина се е опаковал в куфар и продължава да напуска Бългафия - икономически е бомбандиран, отдавна ? Та за какви кризи говориш, като не споменаваш собствената си държава ?
21
0
 
8
 
! Отговори
непукист преди 8 години
Плевела защо се напъва да реве за причините за кризите спокойно шуте появи се един който ще отстрани причините и смешния ти плач ще бъде уважен.
20
10
 
2
 
! Отговори
ha ha преди 8 години
Плевенлиев "номер едно"
19
0
 
21
 
! Отговори
фг82фф преди 8 години
Ужас. Този няма топки
18
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
БОЖЕ ГОСПОДИ, ТОЯ *** ПАК ИЗЛАГА БЪЛГАРИЯ С ГАФОВЕТЕ СИ!!!!
17
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
,,Иска жена от Източна Европа на шефския пост в ООН'' - този да не би да предлага себе си ?
16
0
 
19
 
! Отговори
непукист преди 8 години
Опаааа нашичкия пак е на линия с поредната спусната му от горе тирада . Сега е ред и на другите слуги да поплачат на чужди гробища от трибуната пък белким поне господарите им ги чуят ,че се стараят да ги потупат по гърба и да им дадат захарче.
15
1
 
2
 
! Отговори
anonimen преди 8 години
iskal jena aaa da ne smqta toi da se kandidatira
14
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Иска жена от източна европа за шеф в ООН? Ами да се кандидатира хахахаАма ако ще се борим с причините за кризите, неговата публична екзекуция ще е едно от първите действия
13
21
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Евалла Роска,мачкай машино,да е жив и здрав този дето те предложи за президент и да са живи и здрави майките на тези които те избраха
12
0
 
26
 
! Отговори
Тихомир Томов преди 8 години
И все пак защо порциона за децата и пенсионерите е по- малък от този на кучетата и бежанците !
11
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много лъжат върху човешките права.Истината е друга.Още повече се оплитат в мрежата на лъжата.
10
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Отново пуснаха фабриката за комсомолски клишета, наречена Росен Плевнелиев.И с какво точно призовава да се борим, може би с Международното положение ?
9
1
 
27
 
! Отговори
доган преди 8 години
Гн плевенлиев да се борят тези които са ги създали тези кризи.а вие лично как се борите за да вземем пример от вас например
8
0
 
24
 
! Отговори
До интелектуалец пос преди 8 години
Така си е.Плевналиев е велик българин.По -велик е и от ,,скалистите планини ,, от неговото новогодишно поздравление до всичките ни сънародници.Да му е свято името и всички да си избродираме носни кърпички с неговото име.
7
1
 
7
 
! Отговори
урод преди 8 години
До 8 я предлагам лиляна оти ная повеке работи