Местният вот - изпитание за избиратели и комисии

Многото бюлетини и кратките срокове заплашват изборите с хаос
21 окт 2015 07:00,
12
Местният вот - изпитание за избиратели и комисии
Снимка: Архив Булфото

Много бюлетини, сложна процедура, къси срокове за преброяване - така накратко може да се опише технологията на гласуване на 25 октомври, която рискува да създаде огромен хаос в неделя. Всичко това ще постави пред изпитание гласоподавателите и членовете на избирателните комисии, пише "Сега". Затова допринася както липсата на широка разгласа от страна на ЦИК за начина на гласуване, масовата немарливост на кандидатите да обяснят добре през кампанията за кой точно пост напират, както и усложнената ситуация с големия брой бюлетини.

Жителите на общински център ще гласуват с две бюлетини - за кмет и съветници. В селата и в селищата с над 100 жители вот ще има и за селски кмет, а в София, Пловдив и Варна бюлетина ще се пуска и за районен. Тези три града са общини, на чиято територия има отделни населени места, в тях се появява и четвърта бюлетина - за кмет на населеното място. Навсякъде може да се гласува и на референдума, което означава 5 бюлетини на някои места.

Въпреки обема на броенето общинските избирателни комисии (ОИК) имат стандартното време за обявяване на резултатите - до 48 часа след изборния ден, но този срок вероятно няма да бъде спазен. Такъв бе срокът и на предишните местни вотове, на тях обаче нямаше преференция, референдум, а и вот за районен кмет в най-големите градове.

Членове на комисии са се оплакали пред изданието, че сроковете са къси и занапред е добре ЦИК да помисли за удължаването им.

Трудности ще има и за гласоподавателите. На бюлетината за съветници имена няма да са изписани, затова внимателно ще трябва да прегледат многобройните списъци край изборната секция, което отнема време и ще обезсърчи доста хора.

Вляво на бюлетините за кметове на общини, райони и кметства са вписани имената на партиите, коалициите и инициативните комитети, след това номерата им в бюлетината, а вдясно - имената на кандидата за кмет. В квадратчето с номера на избраната партия, коалиция или инициативен комитет се отбелязва със син химикал предпочитанието.

Много ще трябва да се внимава и с преференцията - избирателят добре трябва да види под кой номер в листата е фаворитът му, а и да знае, че сгрешена бюлетина може да се подмени само веднъж. Важно е също да се знае, че отбелязани две или повече преференции не правят бюлетината невалидна - гласът отива при водача на листата. Това е така и ако избирателят е отдал предпочитание на заличен кандидат.

Перипетии ще има и при влизането и излизането от тъмната стаичка. Избирателят получава бюлетината от кочан, а след като гласува, трябва да сгъне всяка една от хартиите така, че да не се разкрива тайната на вота, но пък да се вижда номерът на бюлетината в долния десен ъгъл. Членовете на секционните комисии (СИК) трябва да сверят този номер с номера върху откъснатия кочан. Ако всичко е наред, членът на СИК откъсва по перфорацията номера от бюлетината и го пуска в специална за целта непрозрачна кутия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
До анонимен 10-А-ТАКА
7
2
 
6
 
! Отговори
Д-р хаОс преди 8 години
Хаос!Това е целта на Борко,хаос , някаква мъглива ''победа'' и царуване.
6
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Как сте Тиквени ратаи ?Доволни ли сте от живота си ?Явно да !Изберете си го пак - за 118-ти път !Ще видят тия Станишев и Орешарски !
5
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
БОЙКОТ НА РЕФЕРЕНДУМА НА ПЛЕВНЕЛИЕВ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
4
4
 
8
 
! Отговори
до редакцията преди 8 години
Добро утро, слугинаж! Как сте, добре ли спахте?
3
2
 
10
 
! Отговори
Шаран_БГ преди 8 години
Народът е казал--в мътна вода, риба лови !! Т.е. в изборен хаос -- пари кради !! На партиите не им стигат държавните дотации от 11.20 лева на гласоподавател след парламентарни избори! За това, някъде по средата на мандата се провеждат и т.н. избори за местна власт ! Банкет подир банкета, събрание подир събрание, на чудесна хартия агитационни мат,ряли, гюрултия, музика, концерти ,хаос. Прав е бил Мустакатия /ако го е рекъл той/-- НЕ Е ВАЖНО,КОЙ ЗА КОГО ГЛАСУВА ---ВАЖНО Е КОЙ БРОИ БЮЛЕТИНИТЕ !!
2
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не виждам смисъл да се провеждат тези избори. Само се харчи народна пара.Така и така ГЕРБ отново ще ги фалшифицира.
1
3
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
Големи простотии. От избори на избори изтрещяват тези хора.