Винетните цифри: Не 145, но пък 97, с 30 отгоре

ТИР-овете ще плащат солено, новите цени влизат в сила от 10 декември
517
Винетните цифри: Не 145, но пък 97, с 30 отгоре
Снимка: архив, Булфото

Годишната винетка за леките автомобили скача от 67 лева на 97 лева, съобщи регионалният министър Лиляна Павлова в Министерския съвет.

Товарните автомобили над 12 тона от категория Eвро 0, 1 и 2 ще заплащат за година 1743 лева при 1300 досега, за останалите Eвро 3, 4, 5 цената скача от 1000 на 1340 лева.

За автобуси и товарни превозни средства до 12 тона цената на годишната винетка от 684 става 1050 лева и от 526 лева - 808 лева.

Още по темата

Новите цени влизат в сила от 10 декември, но годишните винетни стикери от тази година важат до края на януари 2016 година.

Очаква се приходите от поскъпването на винетките да се увеличат със 73,5 млн. лева.

Около 190 хил. коли ползват безплатни винетки, които са за сметка на бюджета на АПИ, като общо цената им е около 12 млн. лева годишно. Сега с по-високата цена разходът за тях ще се увеличи с около 6 млн. лева.

Павлова напомни, че цената на винетките не е актуализирана от 2008 година, а средната и минималната работна заплата за този период са се увеличили с 60-70%.

От думите на министъра стана ясно, че само в Румъния от редица европейски страни цените им са по-ниски.

Същевременно разходите за поддържане на пътищата растат. В периода 2009-2015 година са инвестирани над 3 млрд. лева за подобряване на състоянието й - от бюджета и оперативните програми.

По думите на Павлова минимум 600 млн. лева годишно трябват, за да подобрим трайно състоянието на републиканската пътна мрежа.

Министърът коментира, че сме на 102 място от 148 държави по лошо качество на пътната мрежа.

Павлова обяви още, че ще се въведе смесена система за заплащане по републиканските пътища през 2017-2018 г.

За превозните средства до 3,5 тона остава заплащане с винетки, над тази тежест ще се въведе тол система за заплащане на километър изминато разстояние.

Правителството възлага на АПИ съвместно с екипите на МВР, Митниците, НАП, Автомобилна администрация в срок до три месеца да разработят документацията за тол системата, след което ще се проведе процедура за избор на изпълнител, който да я изготви и въведе в експлоатация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


517
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
273
0
 
29
 
! Отговори
Хитрата лисица преди 8 години
Бойко Борисов е много хитър.Казаха,че винетката ще поскъпна до 145 лв.Той излезе и каза спокойно и сега винетката е 97.Какво излиза,че сме надалавера 48 лв.
272
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ама, защо се опитвате да ни внушавате, че този сме си го избрали този. Той се самоизбра. И с добро няма да си иде. Само протест и натиск може да го накара да си иде.
271
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В България бизнесмен = на престъпник и експлоататор. Никой не спазва Кодекса на труда, няма и инспексия по труда, която да ги озапти. По една дефиниция от общата теория на пазарното стопанство - същността на печалбата е незаплатеният труд на наемния работник. Това важи с пълна сила за България. Закона доколкото ни изнася, заплатата доколкото можем да орежем, важното е на работника да не се плати това, което е изкарал. Пък ако може и по-скъпа винетка да плати.
270
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нормално, рекетьори какво друго могат да правят освен да рекетират. Ние сме си ги избрали.
269
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И какво излиза, че колкото и чудесен, образован, успял и всеотдаен човек да е една майка, по никой начин не е застрахована от раждането на душевно уродлива ***.
268
0
 
4
 
! Отговори
PERO преди 8 години
Много просто племе!В А Л У Т Е Н Б О Р ДАко това ви говори нещо?! И от кога сме така? И по каква причина?
267
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Чета, чета и общо взето - кажи му бизнесмен и не го псувай повече! Новите чурбаджии изедници.
266
0
 
11
 
! Отговори
Вера преди 8 години
Има много читави лекари в България, за които са много обидни думите по-долу. Аз съм много благодарна на поне 4-*** страхотни български лекари от Пловдив, София и Варна и искам ясно да заявя, че нямам нищо общо с ***, като това, което плюе по-долу. Сигурна съм, че има много други като мен. Не трябва да се слагат всички под общ знаменател, не трябва да ги обиждаме, защото всякакви други имаме по много, но доктори малко ни останаха и идва един момент, когато те са ни последна надежда.
265
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
17761 трябва да плащаш в полза на обществото за възможността, която имаш да се развиваш в България и да правиш бизнес. Защото примерно в Сомалия можеше да не я имаш тая възможност и някой да ти одреже главата на улицата само защото си бял. Защото е по-важно общото благо, а не твоя личен бизнес и желанието ти да плащаш колкото се може по-малко. Ще плащаш и ще се съобразяваш с мнозинството и хоро ще играеш! И да ние сме мнозинство определено. А ако не ти понася, си *** майката нанякъде!
264
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДИГАЙ ОЩЕ НАГОРЕ,ТОЯ НАРОД НЕ ЗАСЛУЖАВА НИЩО ДОБРО
263
0
 
4
 
! Отговори
Моторист преди 8 години
Двуколесните превозни средства мотори, мотопеди са освободени от данък "винетка". Мотопедите преминават технически преглед само при първоначална регистрация след това не. А мотоциклетите през 2 години. Данък мотопед е от 10 до 15 лв. Годишна Застраховка около 70 лв. Мотопеда и мотоциклета са най евтиния начин на предвижване при използване на ДВГ.
262
1
 
27
 
! Отговори
Бай ГИван преди 8 години
Ако имате 2 коли вкъщи взимате една винетка!НЕ и отлепяте предпазното найлонче а я изрязвате точно по формата на винетния стикер!След това удряте един език на найлона и я лепите на стъклото!Като ви се наложи да излезате изън града по някаква работа,гости ,почивка и т.н с другата кола отлепяте я и пак един език и на другата кола!Аз от години практикувам така няма две винетки да им купувам я!Вярно отлепям я и залепям по 15-20 пъти в годината ама пари не давам на тези мошеници!
261
0
 
33
 
! Отговори
Без да го усукваме ! преди 8 години
Аз съм Георги Славов - кмет на гр. Ямбол. Поканвам всички собственици на автомобили в Област Ямбол на протест срещу правителството заради увеличената цена на винетките. Протеста ще се проведе в гр. Ямбол, на пл. "Освобождение" от 10.00 часа в неделя - 15.11.2015 г. Ще искаме: Оставката на г-жа Лиляна Павлова и намаляване цената на винетките от 67 лв. на 37 лева. Ако това не се случи до следващата сряда ще поискаме оставката и на г.н Бойко Борисов.
260
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Юбер залезе но пък набира скорост споделеното пътуване. Какво пък - това са си до 4 винетки по-малко :)
259
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Изборите бяха що годе реални до идването на ГЕРБ на власт оттогава насам вече няма истински избори купуват се цели избирателни секции изтече информация че за област стара загора всички бюлетини са били в частен дом на партиен член на ГЕРБ вместо под полицейска охрана в местната община. Изводите си правете сами колко още неща незнаем и ще разберем.
258
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това може единствено да доведе до рязкото увеличаване населението в столицата и големите градове. Също така отваряне на свободни места за "нуждаещи се" по селата. И по-низки приходи от горива за държавата. Гуана уна.
257
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хайде сега тези,които пиха бирите,ядоха кебапчетата и кюфтетата,слагаха подарени шапки и фланелки със слогани,вземаха торбичките с дребни подаръци,опънаха кайметата за своя глас или като наблюдатели и застъпници.........да плащат новите данъци!!През носа ни ще изкарат вашата простотия,ей!!Ама за съжаление няма да плащате ЛИЧНО вие гяволъците си,а ще ги плаща останалата част от народа,която няма никаква,абсолютно никаква вина сътворена от вашите действия и вашите избранници!!Какво праим сега,а??
256
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Трябва да въведат вътрешно-градска винетка тия хелоуиновци. Барем оправят улиците.
255
1
 
21
 
! Отговори
Михаела преди 8 години
Сбор в един часа на тринадесети ноември пред народното събрание! Да се преброим заедно срещу управляващата мафия
254
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до така трябвасамо пълен наивник може да си мисли, че изборите решават нещо в наши дни. Те са изцяло манипулирани, така че думите ти са безсмислени.