Депутатите се отказаха от данък "градина"

Парламентът намали и тавана на плащанията в брой
18
Депутатите се отказаха от данък "градина"
Снимка: Булфото

Депутатите окончателно се отказаха от въвеждането на т. нар. данък "градина" с приемането на второ четене на промените в Закона за корпоративното подоходно облагане.

Новият данък беше предложен от правителството по искане на финансовото министерство, което настояваше собствениците на малки ниви и селски градини да плащат данък от началото на следващата година.

Спорният текст обаче беше отхвърлен още от водещата бюджетна комисия, а днес и парламентът не го прие. Така и за следващата година остава в сила настоящата разпоредба, според която данък върху имотите не плащат собствениците на земеделски земи и гори, с изключение на застроените терени, за които се дължи налог за застроената площ и терена под нея.

Парламентът отхвърли и другото спорно предложение на кабинета за частичното облагане на автомобили и недвижими имоти с ДДС, ако се ползват и за лични нужди на собственика на компанията или т. нар. данък "уикенд".

Депутатите намалиха и тавана на плащанията в брой. Вместо сегашните 15 хил. лв., те решиха, че сумата ще е 10 хил. лв. Правителството пък предлагаше таванът да е 5 хил. лева.

Парламентът отхвърли предложението на Петър Славов и Мартин Димитров от Реформаторския блок да има данъчно облекчение на физически лица, които правят дарение на семейства с деца, нуждаещи се от лечение. Това беше и единственият текст, по който имаше дебат и се стигна до прегласуване.

На първото депутатите подкрепиха предложението, но при прегласуването то беше отхвърлено.

Според Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт става въпрос само за пет процента данъчно намаление на физически лица, които не са чак толкова много.

Менда Стоянова от ГЕРБ, която оглавява парламентарната бюджетна комисия, призна, че по принцип предложението е разумно, но текстовете трябва да бъдат прецизирани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още по темата: НСнивиданък градина
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
яяяя метла от тука преди 8 години
хахахаххаха ето една добра новина,въпреки,че всички знаехме ,че подобна малоумщина няма как да мине ...бъзикат ни господа депутатите ...въпросът ,кога Русия ще ни освободи за 3-ти път...БОГ С НАМИ !
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Докъде могат да стигнат нашите политици. Да имаме парламент който е по мъдър от правителството, а всички знаем, че в парламента не са от най умните.
11
0
 
12
 
! Отговори
ОТ НАРОДА преди 8 години
ТРЯБВА ДА СЕ ВЪВЕДЕ ДАНЪК-ДУПЕТАТ!АКО НЕ ЩАТ ДА ГО ВЪВЕДАТ НАРОДА ДА ГО ВЪВЕДЕ СЪС КОЛОВЕ И КАМЪНИ АКО ИСКА ДА СИ ОПРАВИ ПОЛОЖЕНИЕТО ПОНЕ МАЛКО!
10
0
 
8
 
! Отговори
Hiter преди 8 години
щеше да има метеж тогава. Боко го е страх. никакви реформи не може да направи.
9
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
вчера си говорим как ни копат нашите въглища и ни продават ток и давам аналогия как все едно някой да ти гледа домати в градината и да ти ги продава по 3 лева килото и избухваме в смях !!! да ама то си е за рев ~ и спрете с демагогиятя европата колко пари ни давала и кажете ние колко даваме на европата под формата на ресурс ,човешки,транспортен,енергиен дори и над 400 концесии за пол,изкопаеми
8
0
 
21
 
! Отговори
Данък ГЕРБ преди 8 години
Уау, още ли данъци са ни били замислили?! Браво на ГЕРБ, изобретателни ни. То не бяха данък "депозит", данък "вредни храни", данък "стара планина", данък "винетка + 50%", данък "таксиметров презов" и още сума ти начини да цицат от хората и да пълнят хазната. А освен това питам - какво стана с онези 16млрд - и тях ли ги изхарчихте вече?
7
0
 
14
 
! Отговори
шаши преди 8 години
Не, тези не знаят как се копае. Не знаят и как се работи. Те са над тези неща. В един друг свят, изън времето и пространството. Там обикновени хора, като нас няма.
6
5
 
2
 
! Отговори
gerbist-evroatlantis преди 8 години
Добре е, че имаме волята да не приемаме вредните данъци които предлага опозицията. Показахме че имаме волята и искаме да постигнем видими резултати, а не да се приемат нови и нови данъци.Браво.
5
0
 
33
 
! Отговори
1 преди 8 години
Я да сложат един данък дишане! Как така ще дишаме безплатно! На кьоравия едното око ли им пречи? Колко изкарват бабите на по 100 години, дето копат градинки докато умрат, че да говорят изобщо за тъкъв данък?
4
0
 
26
 
! Отговори
дебелогъз депутат преди 8 години
ами данък въздух кога ще се въведе,как така на аванта ще дишате въздух в България,тоя данък за ромите няма да бъде въведен защото БХК ще ни се скара.
3
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Остана ракията.В началото на месеца предлагат,в края отменят
2
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе те се отказаха ..... ама оная пръдла Менда Стоянова няма ли сега да си подаде оставката ? Защото защитаваше яростно един такъв АНТИНАРОДЕН закон ??? А се е клела в НС да работи само и единствено в името и благото на този народ, а се оказва че е работела само и единствено за личното си благо и партията от която е ?????
1
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
абе тия знаят ли как се копа