Русия нарушава турското въздушно пространство не за пръв път

Проф. Тагарев: Инцидентът е нещастно стечение на обстоятелствата
Обновена: 25 ное 2015 13:39 | 25 ное 2015 11:20, Анисия Иванова
17
Русия нарушава турското въздушно пространство не за пръв път
Снимка: БТА

Турция е в пълното са право да защитава своето въздушно пространство, досега имаше няколко инцидента, на които тя реагира много остро, но не предприе действия. Това каза проф. Тодор Тагарев, български военен експерт, дългогодишен служител в системата на българската отбрана в ефира на телевизия Bulgarian ON AIR.

Говори се, че Русия атакува ИД, но истината е, че руските самолети атакуват в тази зона групировка, която е поддържана от Турция и която се противопоставя на режима на Асад.

Още по темата

"Няколко пъти досега Турция се въздържа от използването на въоръжение срещу руски самолети, които нарушават въздушното й пространство. Този път свалиха самолета", каза Тагарев.

Военният експерт не изключва възможността руският самолет да е навлязъл случайно над Турция. Информацията, че турците 10 пъти са предупредили руските бомбардировачи е потвърдена. Това е станало в рамките 5 минути и екипажът на самолета е могъл да реагира. Сваленият самолет е по-голям от обичайните изтребители бомбардировачи, но това е маневрен самолет и би могъл да реагира, обясни професорът.

Тагарев припомни, че Русия е действала в регион срещу група, която е пряко и мощно поддържана от Турция и това вече само по себе си е провокация. Наред с това между двете страни има генерално разминаване за бъдещето на Сирия. Турция смята, че Асад няма място в управлението, а Русия пряко действа в подкрепа на Асад. При това положение беше неизбежно да се стигне до някаква такава конфликтна ситуация. След като няколко пъти Турция се въздържа от използването на въоръжение на руски самолети, които нарушават въздушното пространство, този път те свалиха самолета, поясни гледната си точка проф. Тагарев.

Експертът определи инцидента като "нещастно стечение на обстоятелствата“. Според оценката му отношенията между Русия и Турция ще се влошат.

"Вече има много ясни сигнали от страна на Кремъл в тази посока, но се надявам, че от военна гледна точка двете страни ще задържат инстинкта да действат по-емоционално и по-агресивно, ще приемат една рационална позиция и ще продължат действията си срещу ИД", добави проф. Тагарев.

Целият разговор чуйте във видеото на Bulgarian ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
бай Вълчо от Хисаря преди 8 години
Е, точно този стана професор с благославията на ДПС.Сигурно са го обрязали и сега ги защитава.
13
0
 
2
 
! Отговори
wild horse преди 8 години
Световно неизвестен "военен експерт",може би с малка пенсийка,решил да вземе хонорарче със словесната си диария
12
2
 
0
 
! Отговори
Българин преди 8 години
Тъй наречения професор да му се обрежат / отрежат / и двете глави. Предател. Такива да се унищожават като *** тяхната ........
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сега като пратят изтребители и ракетни комплекси ще им се види тесен анадола.На вас толкова са ви промили мозъците от НПО,че омразата към Русия ви кара да приветствате действията на Турция,която открито търгува и защитава терористите в Сирия.Терористите,които режат глави и взривяват мирни граждани,жени и деца.Какво възушно пространство на НАТО бе абдали,това е ислямска държава подкрепяща тероризма.Тук не става въпрос и за Русия.Става въпрос,че тия *** турците са чисти терористи.
10
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е, оказа се, че Турция не е Грузия и не е Украйна.Следващия път ще си помислят дали да нарушават въздушното пространство на страна от НАТО.Впрочем, за подобно нарушение на времето Русия свали пътнически самолет с 269 души на борда.
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тази телевизия е проамериканска.Когато коментираха жестокият инцидент водещият се хилеше и радостно обясняваше как имало възмездие и за Южен поток и за всички действия на руснаците.Настроението беше приповдигнато,всички коментатори открито защитаваха ислямска Турция и подкрепата и за терористите.Но Бог ще ги накаже.Повярвайте.
8
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Руснаците в Крим не са терористи.Туркмените в Сирия са терористи.Т.е.Руснаците защитават своите граждани,а Турция защитава терористи.Всички разбраха,че Турция подкрепя терористите и търгува с евтин петрол.Турция защитава брадатите шебеци,които стрелят по падащ парашутист.Турция защитава тези,които разнасят отрязани глави.Турция е ислямска държава целяща налагане на варварските си ценности.Ердоган направи голям международен гаф и показа истинското си лице пред светът.
7
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До анонимен " бойкот на турските курорти" ами руснаците какво ще ядат?И без това сега възможностите им намаляха наполовина.Ако не продават газ няма пенсии,няма заплати за 2млн администрация.
6
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 4 защото там живеят ТУРЦИ...НАЛИ УВАЖАВАТЕ ПОЗИЦИЯТА НА ПУТИН КОЙТО АНЕКСИРА КРИМ ЗАЩОТО Е РУСКИ.Защо турците да не защитят собствените си малцинства под същия предлог??
5
1
 
0
 
! Отговори
Марин преди 8 години
Искам нашите да стрелят по бежанците, когато те нарушават българското пространство.
4
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Интересно: подържането на Асад от Русия е провокация, а подържането на другите от Турция - нормално? Защо бе, Тагарев? Между другото, и този - "професор"... Вече по куче да хвърлиш, професор ще улучиш!
3
5
 
6
 
! Отговори
koci преди 8 години
tagarev e lustrosana SVINIA !! Chetete ruskite saitove za ISTINATA !!
2
4
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
като нещастно обстоятелство спрете газта за турциябойкот на турските курорти500 години стигат
1
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
То е ясно, че сега НПО-тата на Дедо Шорош ще впрегнат всичката из$мет да ни залива с клишета, че видите ли, отново Путин е виновен, че *** терористи са свалили самолета.