10 турски предупреждения и... руският СУ-24 е свален

Според Русия военният им самолетът е летял само в Сирия
Обновена: 24 ное 2015 12:03 | 24 ное 2015 12:00,
771
10 турски предупреждения и... руският СУ-24 е свален
Снимка: Twitter

Турция е свалила руски самолет, който е нарушил въздушното й пространство, съобщи турското президентство, предаде агенция Доган.

Според съобщението самолетът е бил предупреден за нарушението, но не е взел под внимание предупрежденията. При това положение руският СУ-24 е бил свален в съответствие с правилата за реакция на турските въоръжени сили, уточнява президентството.

Още по темата

Турската армия съобщи, че в интервал от 5 минути е отправила 10 предупреждения към самолет от неизвестен произход; два турски изтребителя Ф-16 са свалили бойния самолет, след като нарушил турското въздушно пространство, съобщи Ройтерс. 

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е получил сведения за случая от началника на Генералния щаб на армията ген. Хулуси Акар, предаде Анадолската агенция, като разпространи снимка от срещата.

Русия заяви, че руският изтребител Су-24, свален от турските ВВС на границата със Сирия, не е нарушавал въздушното пространство на Турция, съобщи ТАСС.

Според руското министерство на отбраната самолетът е летял на височина 6000 метра. По предварителни данни, летците са успели да се катапултират. За момента не е ясна съдбата им.

Инцидентът се проучва, допълва руското ведомство и отбелязва, че "през цялото време на полета самолетът се е намирал единствено над сирийска територия. Това е регистрирано от обективни средства за контрол".

Турският министър-председател Ахмет Давутоглу е дал указания на външното министерство да се консултира с НАТО и ООН за събитията по границата, предаде ТАСС.

Турското електронно издание Хабертюрк напомня, че във връзка с въздушните удари на руски самолети по района на тюркмените в Сирия турският премиер Ахмет Давутоглу бе предупредил Москва, че при нарушаване на сигурността на турската граница, Анкара ще действа съобразно правилата за реакция на въоръжените сили, пише БТА.

Турската CNN предаде, че единият от двамата руски пилоти, които са управлявали сваления самолет, е бил заловен от въоражена опозиционна група в Сирия, предаде AFP.

Източници на медията твърдят, че пилотът е хванат от сирийските тюркмени, които водят сражения срещу сирийската армия в планините около турската граница.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


771
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
413
0
 
1
 
! Отговори
Дедо Гого преди 8 години
Стига с тия дрънканици за предупреждения...! Кой ще докаже, че е имало предупреждения, на какви честоти е работено и прочие...Ясно е, че е провокация и отдавна е търсен повод. Няма да се изненадам, ако зад заповедта за изстрел стоят американци. САЩ отдавна се дразнят от приятелските отношения между Русия и Турция. Турски поток, преди него Син поток, след тях Атомна централа с руски вместо американски реактори и т. н.
412
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Беше провокацията от САЩ и НАТО. Турция, НАТО САЩ са терористи.
411
3
 
1
 
! Отговори
Шоп преди 8 години
Как мислите, дали скоро руски самолет ще навлезе без разрешение в Турция?
410
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименПрецедента бил прав. Господи слез си прибери версиите.
409
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Откога въздушното пространство над Сирия е станало турска територия? Турци си бранят каналите за краден от Сирия петрол - това стана ясно на цял свят.
408
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мястото което е прелетял руският самолет над Турската територия е малко над два км.Самолетът е атакуван над Сирийска територия!Толкова нескопосана провокация, като се има в предвид че вероятно турците са дебнели това място в продължение на дни!Би трябвало да го гръмнат точно над Турция.Тогава щяха да имат поне някакво оправдание.В случая е напълно ясно че това е много лошо изпълнение, което ще им струва скъпо...
407
19
 
8
 
! Отговори
нормален преди 8 години
Руснаците така и не разбраха, че светът не е техен...все едно украинец да бомбардира етнически руснаци на границата с Русия и после да направи едно завойче над Русия....
406
5
 
13
 
! Отговори
българин преди 8 години
По времето на втората световна война Чърчил е имал идея да вкара в България турската армия за да не влезе руската.Но е размислил и се е отказал.Нека нашите политици последват примера му и да не вземат страната на Турция.
405
8
 
20
 
! Отговори
Математик преди 8 години
Според турците, самолетът бил навлязал на 5км. При 1000км / час излиза, че самолетът е бил ~20 секунди в турското пространство. Е, как за 20 секунди пратиха 10 предупреждения и успяха да го свалят?Сега очаквам и Плевнелиев да се изкаже.
404
5
 
28
 
! Отговори
бачо Кольо преди 8 години
Турците винаги са били "надежден" партньор..........за пореден път доказаха колко са подли, а инъче нека се обединим срещу общия враг, да ви имам и коалициите !
403
0
 
2
 
! Отговори
до 530 преди 8 години
Нито едното нито другото ще се казва Борисовград!
402
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Другарю . Турция не само е на балканите ами за съжаление повече от пет века се е била доминанта точно на балканите това са фактите
401
14
 
14
 
! Отговори
Българин преди 8 години
Хак да им е на руснаците,завъртяха си з.адн.ика към Турция сега риват .Строят им ядрена централа (за да си сглобят б.омба ) южен поток та да ги хванат за шията .изкупиха имоти ...нека им е .
400
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А дали не е налице "двоен гамбит"? Може ли впоследствие да се пристъпи към създаването на Кюрдистан? Турция с насоката на развитието си взе да става нелогична, ненадежна и рисков партньор за всички играчи в района.
399
7
 
17
 
! Отговори
Реципрочност преди 8 години
Едно Руско предупреждение и 100 EF16 свалени .......
398
3
 
38
 
! Отговори
Въпроси преди 8 години
Знаете ли, писна ми Турция да изнудва Ес с мрънканиците си да я приемат в съюза. Сега с кризата направо прекалиха, то не беше извиване на ръце, условия и т.н. Един въпрос към турците - като толкова не ги щете сирийците защо не застанахте на страната на Русия, като воювате с Ислямска държава, защо сваляте самолет на Русия, толкова не можахте ли да го прихванете и да го накарате да се приземи в някоя от базите ви и там да арестувате руснацине за нарушаване на въздушното пространство? Само питам!
397
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И пак ще го напиша - Турция не е част от Балканите, дори няма територия на Европейския континент, ако не се брой заграбената част от Гърция и България! И тя е под три процента от територията й!
396
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
pirvo turtsia ne e bg a e seriozna dirjava vtoro rusnatsite na nyakolko piti narushavat nasheto vizdushno prostranstvo mnogokratni preduprejdeniya no efekt nyama i nakraya poluchiha tova koeto iskaha evreite i zapada tuka gubyat samo turtsia i rusia treto ne si mislete che rusia shte otgovori na tova prichinata e prosta ako otgovori shte zagubyat mnogo a kakvo poglednete voennite i ikonomicheskite otnoshenia na dvete dirjavi nito nie nito rusnatsite si glitnaha akila
395
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Турция не е част от Балканите, друг е въпросът, че много им се иска пак да се намърдат!!! А плевнята е тъпо парче, връзките на обувките не може да си върже, пет изречения на кръст да каже, само чете и срича каквото му подадат!!
394
6
 
41
 
! Отговори
Съвет преди 8 години
До всички български политици!Дами и господа, не ми пука какво решение ще вземе НАТО по въпроса. Държа да ви кажа, че САМО ДА СТЕ ПОСМЯЛИ да оправдавате турците... България никога няма да застане на страната на Турция, особено ако има конфликт с Русия. Направите ли го все едно сте се изплюли върху историята ни, оправдали сте обесването на Левски, обявили сте Дякона за терорист, и сте осквернили паметта на Ботев и всеки четник борил се за свободата на тая държава. Съветвам ви да не предизвиквате