Който пие, пуши и яде сланина – без лечение!!!

Здравната система проскърцва тук-там, видя я премиерът Борисов
Обновена: 1 дек 2015 14:48 | 1 дек 2015 13:00, Екип на Investor.bg
274
Който пие, пуши и яде сланина – без лечение!!!
Снимка: БТА

Правителството стои твърдо зад здравната реформа. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на форум "Власт, лекари и пациенти - заедно в реформата" преди началото по дебатите на второ четене на бюджета на НЗОК за догодина.

Не може толкова милиарди да се харчат години наред в повече и да продължаваме да отчитаме по-голяма смъртност и по-голяма заболеваемост и не можем за продължаваме да толерираме неспазването на дисциплината, заяви премиерът по време на форума.

Министър Москов има пълната ми подкрепа, на мен и на правителството, да стигне до край в здравната реформа, заяви Бойко Борисов. Реформата ще продължи, категоричен беше министър-председателят.

"За НЗОК сме дали 129 млн. лв. повече за следващата година. Продължава тази практика - да изпълним програмата, че здравеопазването е приоритет. Това, което прави Министерството на здравеопазването, започва да дава резултат. Тук-таме проскърцва системата, защото е много сладко да се печели от лекарства”, каза още Борисов.

Премиерът каза, че за следващата година е поел ангажимент да има 20 млн. лв. повече за Спешна помощ.

Според Борисов е необходимо да се изградят навици и култура на хранене, заради което се въвежда и данък "вредни храни".

"Министър Москов иска да внуши, че този, който пие ракия, пуши и яде сланина и не желае да има хранителни навици, трябва ли друг да му плати лечението. Идва Коледа и Нова година и вие ще кажете какво става в спешната помощ. Трябва да се изградят навици от ранна възраст. Да напомним на родителите, че ако купуват всеки ден по три сладоледа на детето си, не му правят добро", допълни Борисов.

Министърът на здравеопазването Петър Москов заяви по време на форума, че финансирането на болниците не трябва да продължава по същия начин, както досега. "Не е справедливо болници с малко договорени клинични пътеки и ниска използваемост на леглата да получават същите средства, колкото големи лечебни заведения, оказващи и спешна помощ”, посочи той. Това е престъпно спрямо добре работещите болнични структури, каза още Москов.

По думите му остойностяването трябва да бъде генерално променено и той допълни, че по тази тема се водят конструктивни разговори и с Българския лекарски съюз.

"Ако се запази сегашният начин на доставка на услугата здраве, ще растат разходите, които трябва да се отделят за здраве", каза здравният министър. Според него до 5 години трябва да се вземат тежки решения - или да се запази системата по този начин и да се увеличава здравната вноска всяка година, или трябва друг вид данък да бъде увеличен.

Москов се противопостави на твърдения, че въвеждането на задължителната здравна карта е администриране и не е подчинено на нуждите на здравната система. Реалната нужда от болнични легла в страната ни е 26 095, а те в момента са 48 600. Част от тях ще бъдат трансформирани в легла за продължително лечение, обясни Москов. В ЕС осигуреността с болнични легла е 4.0 на хиляда души население, а в България - с близо 40 на сто повече, посочи той.

По отношение на лекарствената политика Москов каза, че трябва да се постигне на устойчивост в системата, да се намали доплащането от страна на пациентите и да се води добра генерична политика.

Националната здравна карта е начин за ограничаване на броя на доставчиците на медицински услуги, каза омбудсманът Мая Манолова. Противоречиви са и лимитите в болничната помощ, които засягат правото на пациента на свободен избор на лечебно заведение, ограничават достъпа до болнична помощ и се отразяват върху качеството на предлаганите услуги. "Предложените от Министерството на здравеопазването промени за следващата година не се посрещат еднакво добре от всички", допълни Манолова.

Още новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


274
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
9
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Боко пуши пури, аз да не съм длъжен да му плащам?
48
8
 
48
 
! Отговори
аналогично преди 8 години
който взима заем за сметка на децата ни - в затвор (бюджет 2016 - 26 МИЛИАРДА ЗАЕМ)
47
8
 
49
 
! Отговори
me преди 8 години
Това което ББ явно не разбира е, че доходите на българите са константа. И ако вдигнеш акцизи, винетки, данъци и ток едновременно, те няма как да поемат удара. И или ще се изселят, или ще орежат разходите. Демек ще купува дори по-малко от преди. Ще се научи да си прави кексчета и бисквитки (нещо което не е никак трудно и стават по-вкусни), ще се върне към домашните пръжки и пържени картофи и така. Кой губи от това? Производителите, магазините и всички по веригата. И най-вече бюджета.
46
11
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Todor kumonista!Nema da piete rakiq da pushite i qdete svinsku, i togava nema da potava zdravnata kasa!
45
8
 
56
 
! Отговори
пр преди 8 години
Време му е на Бойко да прочете още някоя и друга книга освен "Винету".Много ми е интересно той с каква здравословна диета е изваял "снажната" си фигура?!
44
8
 
45
 
! Отговори
Пешо преди 8 години
Да му е честита здравната реформа на Б.Б и дано честичко я ползува!
43
8
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 29Бъркаш. Има и по-прости от ББ - неговите избиратели ;)
42
18
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Bravo na Boiko!Ne trebva da se lapa s kilogrami slanunata svinsku!
41
8
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тиквата има ли смелост да си направи една снимка само по бански (плувки) и да я публикува в пресата.Москича само да каже кога за последно е посещавал психиатър.Някой може ли да каже кой е единствения здравен министър в света сниман с цигара в устата.
40
9
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И ТОВА Е САМО, ЗАЩОТО КАРАТЕ ПОРШЕТА, НОСИТЕ ЗЛАТНИ ПРЪСТЕНИ ,ПЛЮСКАТЕ СЛАНИНА С МАС, ПУШИТЕ КАТО ДИМИТРОВ ГРАДСКИ КОМИНИ И ХОДИТЕ СПИРТОСАНИ КАТ КИРКИ. И ДА ПЛАЩАТЕ ОСИГУРОВКИ НЯМА ЛЕЧЕНИЕ.......НЯМА ОТКРИТО ЛЕЧЕНИЕ ЗА ХРОНИЧНАТА ЧОВЕШКА ПРОСТОТИЯ...
39
8
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А който не работи и не иска да се занимава с нищо освен правене на деца, бране на джелязо и биене на доктори, държавата му плаща лечението, нали?!?!?!
38
9
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сланина от ,,екологично'' хранено животно е една от най хубавите и здравословни храни.Хапнеш парченце колкото тоалетно сапунче и цял ден си сит, без дегазин и разни изгъзици.Миналата зима едни съседи заколиха прасето и поради това, че имаи кръвна хипертония не искат сланината и купих 5 кг.Опуках я за норматив и си купувах още и ще продължавам.Не съм в първа младост.
37
8
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Трудно ми е да преценя дали тези, дето пият ракия, пушат цигара и ядата сланина правят по-големи поразии в здравеопазването от другите - с шампанското, черния хайвер и пурите. Щото едните са окрадените, другите крадливите, а кражбата царува връз трона си от прецакани обществени поръчки. Кой кого и колко е твърде специфичен въпрос.
36
8
 
51
 
! Отговори
Гост преди 8 години
Ами как не ни е срам да пием, да ядем и да сме още живи, та да правиме разходи на здравната система. Вместо да си купят джакузита от Здравната каса, ще ги дават тия пари на некви болни!
35
8
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кои сте вие? Какво давате и "вие" ли го давате? И тези пари ли искате да поасфалтачите?
34
8
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Министър Москов има пълната ми подкрепа, на мен и на правителството, да стигне до край в здравната реформа, заяви Бойко Борисов. Реформата ще продължи, категоричен беше министър-председателят." ТИКВУНЕ, А С РЕФОРМИТЕ В МВР-ТО КАКВО СТАНА???? А правителството ти дали има подкрепата на народа?!
33
8
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Доколкото знам от медиите и Борисов и Москов пушат, Москов дори и едни по-сериозни неща, които се шмъркат.На тях кой им плаща здравеопазването - не сме ли ние данъкоплатците.Големи наглеци, ей !
32
8
 
44
 
! Отговори
ТАЯ ШИЯ преди 8 години
не е от ТРУШИЯ
31
8
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това го казва човекът, който доскоро ядеше филии, намазани със свинска мас.
30
8
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Баси глупостите, значи аз през акциза на алкохола и цигарите давам още пари на държавата (освен здравните осигуровки) и какво получавам ???. После не се чудете що е голям сивия сектор, щото срещу парите които даваме нищо не получаваме. Внасяш за пенсия и накрая ти вдигнат възрастта толкова че 1от3 да доживеят пенсията, внасяш за здраве и като идеш на лекар 100 лв или чакай 2 месеца по здравна каса.