Който пие, пуши и яде сланина – без лечение!!!

Здравната система проскърцва тук-там, видя я премиерът Борисов
Обновена: 1 дек 2015 14:48 | 1 дек 2015 13:00, Екип на Investor.bg
274
Който пие, пуши и яде сланина – без лечение!!!
Снимка: БТА

Правителството стои твърдо зад здравната реформа. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на форум "Власт, лекари и пациенти - заедно в реформата" преди началото по дебатите на второ четене на бюджета на НЗОК за догодина.

Не може толкова милиарди да се харчат години наред в повече и да продължаваме да отчитаме по-голяма смъртност и по-голяма заболеваемост и не можем за продължаваме да толерираме неспазването на дисциплината, заяви премиерът по време на форума.

Министър Москов има пълната ми подкрепа, на мен и на правителството, да стигне до край в здравната реформа, заяви Бойко Борисов. Реформата ще продължи, категоричен беше министър-председателят.

"За НЗОК сме дали 129 млн. лв. повече за следващата година. Продължава тази практика - да изпълним програмата, че здравеопазването е приоритет. Това, което прави Министерството на здравеопазването, започва да дава резултат. Тук-таме проскърцва системата, защото е много сладко да се печели от лекарства”, каза още Борисов.

Премиерът каза, че за следващата година е поел ангажимент да има 20 млн. лв. повече за Спешна помощ.

Според Борисов е необходимо да се изградят навици и култура на хранене, заради което се въвежда и данък "вредни храни".

"Министър Москов иска да внуши, че този, който пие ракия, пуши и яде сланина и не желае да има хранителни навици, трябва ли друг да му плати лечението. Идва Коледа и Нова година и вие ще кажете какво става в спешната помощ. Трябва да се изградят навици от ранна възраст. Да напомним на родителите, че ако купуват всеки ден по три сладоледа на детето си, не му правят добро", допълни Борисов.

Министърът на здравеопазването Петър Москов заяви по време на форума, че финансирането на болниците не трябва да продължава по същия начин, както досега. "Не е справедливо болници с малко договорени клинични пътеки и ниска използваемост на леглата да получават същите средства, колкото големи лечебни заведения, оказващи и спешна помощ”, посочи той. Това е престъпно спрямо добре работещите болнични структури, каза още Москов.

По думите му остойностяването трябва да бъде генерално променено и той допълни, че по тази тема се водят конструктивни разговори и с Българския лекарски съюз.

"Ако се запази сегашният начин на доставка на услугата здраве, ще растат разходите, които трябва да се отделят за здраве", каза здравният министър. Според него до 5 години трябва да се вземат тежки решения - или да се запази системата по този начин и да се увеличава здравната вноска всяка година, или трябва друг вид данък да бъде увеличен.

Москов се противопостави на твърдения, че въвеждането на задължителната здравна карта е администриране и не е подчинено на нуждите на здравната система. Реалната нужда от болнични легла в страната ни е 26 095, а те в момента са 48 600. Част от тях ще бъдат трансформирани в легла за продължително лечение, обясни Москов. В ЕС осигуреността с болнични легла е 4.0 на хиляда души население, а в България - с близо 40 на сто повече, посочи той.

По отношение на лекарствената политика Москов каза, че трябва да се постигне на устойчивост в системата, да се намали доплащането от страна на пациентите и да се води добра генерична политика.

Националната здравна карта е начин за ограничаване на броя на доставчиците на медицински услуги, каза омбудсманът Мая Манолова. Противоречиви са и лимитите в болничната помощ, които засягат правото на пациента на свободен избор на лечебно заведение, ограничават достъпа до болнична помощ и се отразяват върху качеството на предлаганите услуги. "Предложените от Министерството на здравеопазването промени за следващата година не се посрещат еднакво добре от всички", допълни Манолова.

Още новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


274
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
9
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Крайно време е професор Борисов и недоразумението Москов да разберат, че който си плаща здравните осигуровки макар и да пиеи и пуши /което е личен избор/, има право на лечение защото си го е платил няколко пъти.
68
9
 
54
 
! Отговори
123 преди 8 години
Ами ти като плющеше филии с мас как ти лекуваха безплатно кръвното,а? 24-часово наблюдение,а хората ,които умират от рак няма кой да ги погледне! Иначе режеш лентички на нова апаратура за по-добро лечение на болни. Ама не се случва май!...
67
31
 
34
 
! Отговори
лекар-пенсионер преди 8 години
Това е първия Премиер , който говори истината по всички проблеми. Всеки от нас познава хора , които пият от сутрин до вечер. Тогава Борисов ли ви е виновен за инсулта . Просто нямам думи колко голяма е простотията и малоумието на някои хора , предимно комунисти-социалисти .
66
9
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А филия с мас може ли? или само постна пица?
65
9
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Значи лечение ще има само за тези, които пият уиски, пушат пури и ядат изискани филенца. Другото, наречено лош материал, да мре!
64
9
 
51
 
! Отговори
Деси преди 8 години
Много интересно. Не подкрепям вредните навици, но аз ли нещо нв видях в статията, или Тиквун е пропуснал да каже нещо за неосигурените канелени на цвят граждани, дето се лекуват на наш гръб? Той давал пари за здравеопазване... интересно. А не взеха ли едни 2 милиарда НАШИ ПАРИ излишък точно от здравните осигуровки за други преди 1-2 години?! И доколкото помня лично Бат Бойко въртеше реклама на лийте с мас до преди време!!!!!!
63
12
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вместо да разтягат лукуми и да ми говорят глупости да вземат да направят реформата по вид на САЩ. Всеки да си има сметка и да му утиват там здравните. Спешната помощ само на бюджет към държавата и то само животозастрашаващи състояния. Всичко друго е лъжи. Ако имам парите да си покрия лечението ще пия ще ям и ще правя квот си искам....
62
8
 
48
 
! Отговори
Bond преди 8 години
Супер! Пия, пуша и сланина ям! Плащам зверските акцизи за алкохол и тютюн на държавата като потребител. Затова щом няма да има лечение - няма да си плащам здравните осигуровки!!!Да живее Тиквата!
61
10
 
37
 
! Отговори
Recamie преди 8 години
I da im otnemat imuniteta:-):-):-) i ohranata :-):-):-):-)
60
8
 
47
 
! Отговори
ББ преди 8 години
1.Събираме си дължимите здравни осигуровки от твърдия електорат..ромите..от тук ще дойдат 2-3 милиона на месец ! 2. Спираме източването на здравната каса със схеми и фиктивни пациенти! 3. Намаляваме порциона на кебапчета в парламент.... 4.За НЗОК сме дали 129 млн. лв. повече за следващата година.... Ние сме дали , а не вие... това са държавни пари , дошли от данъци и такси ...Е няма такъв *** човек.. наистина почва да ми писва от него.
59
9
 
43
 
! Отговори
нагъл си много!!! преди 8 години
А ония 11 милр. Лева за соц. Помощи на ромяните???? Кога ще почнат да работят????
58
8
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Този, който пие ракия, пуши цигара, яде сланина и не желае да има хранителни навици, няма други да му плащат лечение", каза още премиерът.Ми щом няма да му плащате лечение, той пък няма да плаща ЗОВ и акцизи, нали така, Тикво? Една кутия цигари струва 50 стотинки, другото са акциз и ДДС.То , ако може, матряла да кара на зелена тревица само, за да има вие, мутрите какво да крадете, нали, Тикво?
57
8
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ато слагате много данъци пари няма да има да си купуваме здравословни храни, сложете данък неграмотен министър и депутат първо.
56
10
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз пък се радвам на всички гаври които може да сатвори наглата мутра Бойко! Нали го възхвалявахте и гласувахте за него! Бооклука изчака да минат изборите, и сега нека ви нагласи!Хахаха давай Бойко, покажи какво можеш...
55
9
 
42
 
! Отговори
гладен преди 8 години
Ще ручаме само тикви за да се лекуваме безплатно!
54
9
 
42
 
! Отговори
филия с маззз преди 8 години
Точно така Боко,ти ни кажи с какво да се храним и как да живеем.Моля те ,пусни и пана със снимки на правилните прически,които да си правим-15 за жените и 10 за мъжете.
53
9
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е Боко трябва да го оставим *** тогава следващия път като му се разхлопа сърцето в болницата.
52
8
 
46
 
! Отговори
me преди 8 години
Между другото вчера по новините показваха кадри от някакво заседание на нещо си, ми депутатите много доволно хапваха сандвичета с нещо и се облизваха. Защо сме длъжни да им плащаме нещото и доказано здравословно ли е то? Според мен трябва да започнат с личен пример - доказано е, че понижаването на калориите увеличава живота на мишките, да намалим дажбата на депутатите и да им обвържем заплатата с минималната, а не със средната. Да видите как ще получат приток на енергия да работят за държавата!
51
8
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нали за това са акцизите високи за да се плаща с тях лечението на тези които употребяват продуктите. В противен случай да спрат продажбата на всички цигари и вредни храни (МакДоналдс?).
50
9
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо не питат народа дали има пари за здравословна храна