България и Гърция в едно: Западните Балкани в ЕС!

Бежанската криза е общ проблем, да го решим заедно
25
България и Гърция в едно: Западните Балкани в ЕС!
Снимка: БТА

Европейският проект не би бил завършен преди всички страни от Западните Балкани да заемат своето място в европейското семейство. Това каза президентът Росен Плевнелиев, цитиран от БТА, след среща с гръцкия си колега Прокопис Павлопулос, който е на двудневно държавно посещение у нас.

Държавният глави заяви, че европейската интеграция на страните от региона няма алтернатива и допълни, че тя е двигателят на положителната промяна, която се наблюдава през последните години в региона. Той допълни, че единствено заедно и зачитайки принципите на добросъседство и неманипулиране на историята ще се справим със съвременните предизвикателства и ще изградим тези Балкани, за които мечтаем - мирни и проспериращи.

Президентът на Гърция Прокопис Павлопулос заяви, че Гърция е за европейската перспектива на Западните Балкани и допълни, че страни, които искат да станат партньори в ЕС трябва да уважават институционните дадености и най-вече историята.

"Не можем да живеем заедно в рамките на ЕС при условия на фалшификация на историята", каза Павлопулос.

Той посочи още, че Гърция е и за европейското бъдеще на Турция, ако тя желае и се стреми към това и ако уважава европейските дадености на политическо и икономическо ниво, както уважава международното право, което засяга откритите въпроси.

По думите му това са открити въпроси, които Гърция няма с Турция, а Турция има с тях, какъвто е Кипърският въпрос.

Гръцкият президент каза още, че в цялата процедура на присъединяване Турция трябва да уважи европейското право и човешките права.

Двустранните отношения и търговско-икономически връзки между България и Гърция, свързаността в региона, сътрудничеството в енергетиката, безпрецедентният миграционен натиск са други теми, които са обсъдили президентите Плевнелиев и Павлопулос.

Плевнелиев посочи, че проблемът с миграционната криза е общ и е необходим общоевропейски подход за справяне с нея.

Той допълни, че Европа трябва да бъде силна, проактивна и да действа решително за отстраняване не само на последствията, но и на първопричините за миграционната криза.

"Ясно е дефинирано в ЕС какъв е регламентът от Дъблин, какви са правилата на Шенген и си даваме сметка, че когато прехвърляме мигрантите от полузатворени или затворени граници и си прехвърляме отговорността от една държава на друга - това е само рецепта за катастрофа, за проблем", каза Плевнелиев. Нашето желание - и на България и на Гърция, е към всички държави в региона и в ЕС да формираме ясни правила за решаване на проблема с миграцията и всеки да се придържа към тях", каза Плевнелиев.

Според президента т.нар "горещи точки", свързани с бежанците, трябва да бъдат във всяка една европейска държава, защото навсякъде влизат мигранти и те трябва да бъдат обработвани по един и същи начин. Той допълни, че когато се говори за ефективност на външните граници на ЕС, за стотици хиляди бягащи от война и конфликти, не е възможно и не бива да се оставя една или друга държава сама.

Президентът Павлопулос също посочи кризата с бежанците като едно от предизвикателствата в света и за ЕС. По думите му най-сетне ЕС е разбрал, че центърът на тежестта не е валутата, а човекът.

Друго предизвикателство е тероризмът, посочи гръцкият президент и допълни, че трябва хуманитарно да се подхожда към бежанците, но трябва непримиримо да се борим с терористите, които са врагове на човечеството, на западния свят и цивилизация, на демокрацията.

И двамата президенти изтъкнаха активното търговско-икономическо сътрудничество между България и Гърция.

Росен Плевнелиев отбеляза, че Гърция е един от трите най-големи инвеститори у нас, двустранният стокобмен е близо 3 млрд. евро на година, тя е една от петте най-големи държави, икономически партньори на България.

През 2014 г. страната ни е била посетена от над 1 млн. гръцки туристи, също толкова българи са посетили Гърция. Президентите изразиха убеденост, че предстоящото заседание на Съвета за сътрудничество на високо равнище между България и Гърция, което ще се проведе през първата половина на 2016 г. в София, ще помогне за развитието на още повече проекти и нови съвместни инициативи.

"България и Гърция са незаобиколим фактор за стабилността и демократичното европейско развитие на държавите в региона, те са двигател на добросъседството, сътрудничеството и приятелството между народите в региона", каза още Плевнелиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
2
 
1
 
! Отговори
Щирлиц преди 8 години
Тоя грък да не си иска още нещо като "патриарха"вселенски?Доста земи са наши заграбени от гърците,ама сега е момента да се пробват за някоя придобивка,нали са много дашни управниците ни...
15
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
NE VIARVAM NA GARZITE-KRADZI I RAZBOINIZI.
14
1
 
4
 
! Отговори
Мунчо преди 8 години
Леле гърците винаги са водели хибридни войни срещу нас. Мистър Биин как не го е прозрял ?!?
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До БигоПовтаря, повтаря, какво му каже краварският посланик, ама ще си вземе и втори мандат, защото в България краварите пишат историята сега. А тоя така им се кланя, че чак гърбът му се е счупил. Спомнете си и скорошната снимка на нашия прецедент с бавареца - да се смееш ли да плачеш ли...а пред Козяк е още по-наклонен...
12
2
 
16
 
! Отговори
Биго преди 8 години
Плевнята не може да решава нищо, той може само да повтаря като папагал каквото му каже американския посланик.
11
1
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
не ни трябва ес и нато това е смърт за нас от 73 г не се решава кипърският въпроскосово го превърнаха в развъдник на тероризъм никой няма работа с турция500 години стигат
10
2
 
12
 
! Отговори
До 15 преди 8 години
Верно, че това е истината: НИЕ И ГЪРЦИТЕ ТАКА СМЕ ЦЪФНАЛИ И ВЪРЗАЛИ, ЧЕ ОСТАВА САМО ДА ВКАРАМЕ В КАПАНА И ОСТАНАЛИТЕ БАЛКАНСКИ СТРАНИ!!!! Това човече отдавна не знае какво плещи, ама защо и мислещите хора му се връзват, за сега отава загатка! Но незадълго!!!!
9
1
 
9
 
! Отговори
е да де преди 8 години
Тия от западните балкани са луди ,ако влязат ЕС да гледат нас пък и гърците и да мислят, ама мнооого да мислят пък, ако им харесваме да идват ще бъдат поредните ***.
8
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Ацо МакедонецотЕй, не слагай думите "език" и "македонски" е едно изречение - всички знаеме,че няма такова нещо.П.С. Вие там в Куманово говорите на сръбски и не се прави на македонец !!!
7
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво на Президента!Не е като червените лицемери, усмихващи се на запад, наведени и със свалени *** към русия.
6
21
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всички европейски държави в НАТО и ЕС!Който харесва Русия-в Сибир , при ушанките!Истинските българи не харесват окупаторите.
5
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Опундалиев все по-отчетливо се държи като циклофреник в манийна фаза...
4
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тъй де, да не сме само ние прецакани!
3
22
 
6
 
! Отговори
Западноевропеец преди 8 години
НАЙ-ВЕЛИКИЯТ ПРЕЗИДЕНТ!!!
2
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какво смята Плевнята и какви са реалностите са различни неща аз пък смятам че тоя общ проблем всъщност не е наш нека си ходят емигрантите в ЕС и там да се оправят.
1
7
 
23
 
! Отговори
ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ ! преди 8 години
А, питате ли западните балкани дали искат в Европейския съюз ?! :)Протестите в Черна гора, бомбардировките на Сърбия преди 15 години и македонския национализъм какво казват по въпроса ? ...