Психолог: РБ са противоречиви в действията си!

Тепърва ще изучаваме "що е то управляваща опозиция"
16 дек 2015 13:14, Анисия Иванова
8
Психолог: РБ са противоречиви в действията си!
Снимка: БТА

Ситуацията е много сериозна за РБ - те излизат от рамките на психологическата компетентност, коментира политическият психолог Антоанета Христова пред национална телевизия Bulgaria ON AIR. Според нея има вътрешно противоречие в почти всяко послание, изявление и поведение на реформаторите.

"Когато говорим за единен политически субект многозначните послания са един вид самоубийство в политиката. Те го правят системно и последователно от своето създаване. Вариантът, на който залагаха, че през властта тези различни политически лидерски партии с изключение на Съюза за демократически сили се опитваха да надскочат всяка една другата и да формират обединение, в което лидерът на съответната партия да поеме лидерството на РБ. Това не се случва в лидерските партии и трудно съществуват в коалиция", обясни Христова.

Резултатът на реформаторите след местните избори не беше добър, смята Христова и припомни, че те са взели кметски места в два малки града.

"Общинските им съветници горе-долу съответстват на процента, който те взеха на парламентарните избори, но това не е добър резултат за партия, която се опитва да каже, че е дясната алтернатива от две възможни", добави политическият психолог.

На друго мнение обаче е психологът Иво Инджов. Той посочи, че реформаторите са потвърдили резултатите си от предишните парламентарни избори и не са се разпаднали. Според него проблемът се крие в това, че в РБ са имали замразени противоречия.

"РБ бидейки във властта един от генераторите за реформи, особено на съдебната система - това някак си ги сплотяваше и имаше сцепление. Сега на повърхността избиха едни центробежните сили и тепърва ще трябва да изучаваме и обясняваме "що е то управляваща опозиция", каза Инджов.

Според него ставаме свидетели на криза в дясното пространство. "Този политически многолик субект РБ, който претендираше за представителство на автентичните десни интереси се оказа, че е слаб в организационно, идейно и комуникационно отношение, така че в момента са в насипно състояние - хем във властта, хем в опозиция. Това е един автогол, както за ДСБ, така и за РБ", смята Инджов.

В момента ДСБ и Радан Кънев правят нещо, от което обществото се нуждае - от видима опозиция. Това е опит да привлечеш електорат и да се подготвиш за изборите, така че за предизборната кампания да си във форма. Има едно голямо "НО" - първо не си категоричен, опитваш се да го правиш индивидуалистично, лидерски, което не носи девидент и нямаш другите фактори, които правят една политическа сила достатъчно силна, добави Христова.

Вотът на недоверие, за който говорят от БСП, може да се определи като тактически план, смята Инджов. По думите му планът е силен, защото ще направи проба - здравеопазването е проблемна сфера. Там реформата е половинчата и има още много какво да се желае. "Решението да се тества нестабилността на управлението на управляващото мнозинство с вота на недоверие БСП ще провокират не толкова РБ, а ДСБ, които ще гласуват "за" реформата", заяви Инджов.

Министър Москов се намира в една много сложна ситуация, отбеляза Христова. Според нея той се опитва да запази така нареченият "професионален егоизъм" - тоест да да остане в правителството, за да доведе докрай реформата, която иска. Същевременно да бъде и представител на ДСБ и РБ, добави политическият психолог.

"В такава сложна ситуация човек прави много труден избор и той е на кой да остане верен. Изборът му да остане тук и там не е съвсем политически чист", смята Христова.

Целият разговор чуйте във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
0
 
! Отговори
ШекспировЪД преди 8 години
Психолог....)))Да се смея или да рева? "Хамлет"
7
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И кой плаща заплатата на политическия психолатор
6
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
управляваща опозиция е нещо като дървено желязосамо в България се среща
5
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
-Абре Митре, верно ли Костоваците биле као муде?-Не бре, мудете участват ама не се увират у арното а тея са баш обратното. Сакат да са у арното мам да ги мислим дека не участват
4
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДСБ са политически недоносчета култивирани от Ив.Костов да продължат провалилите му се политики....
3
1
 
3
 
! Отговори
българка преди 8 години
Ккава психологическа характеристика намирате в изказването на Христова.Това е жена,която преди да завърши стана член на БКП.(прехвърли в СУ от УНСС).Благодарение на майка си започна работа в БАН.Беше кандидат от Яневата партия за евродепупат.Във всичките и изказвания не личи никаква психология,а политология.Аман от връзкари,наредили се на топли маста с връзки.Защо преди да каните някого не му разгледате биографията-явна и скрита.От такива ветропоказатели цъфнахме във всички области.Гнус.
2
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Психолозите са вървежни само в Щатско, ние тук пет пари не даваме какво казват те!
1
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А топлите и студени "вълни" при премиера какво означават?