Ако ГЕРБ не беше паднала от власт, "Южен поток" щеше да се строи

Борисов обаче готов да го смени с газовия разпределител "Балкан"
Обновена: 2 яну 2016 07:31 | 2 яну 2016 07:30, Камелия Цветанова
392
Ако ГЕРБ не беше паднала от власт, "Южен поток" щеше да се строи
Снимка: Булфото, архив

"Да не ругаем Европа и американците за това, че е спрян "Южен поток“. Аз казвам: ако бях продължил да съм премиер тогава, „Южен поток“ щеше да се строи, нямаше да бъде спрян, защото и американците, и европейците знаеха, че той е изгоден за България“, казва премиерът Бойко Борисов пред в. "Труд“.

Още по темата

"Истински се надявам, че вече са се нормализирали отношенията ни с Русия. Българите не мразят Русия, но всички полети, които водят към САЩ и Европа, са предпочитани за младите хора“, казва още премиерът.

Борисов признава, че е доволен от факта, че президентът на Русия Владимир Путин пусна календар, на който е и кучето, което той му подари.

"Хубаво. Там нищо не правят случайно. И когато ни се карат и ни размахват пръст, както направиха от Анкара или в интервюта на руския президент и външния министър Лавров, това е един вид поведение. Но има и случаи, в които разбират, че имат партньори от другата страна, които могат да казват и да, и не, когато не е в техен интерес. Които не се влияят от конюнктурата, а си спазват традиционните политики. Винаги съм казвал, че България и Русия в културно-исторически план са изключително свързани. Религията ни... В същото време ние сме в ЕС и НАТО, имаме ангажименти там, те са в Евразийския съюз, имат други ангажименти. Но се надявам, че с това, което стана със сваления руски самолет от Турция, показахме, че ние само гледаме българския си национален интерес и сме лоялни членове на ЕС и НАТО. И няма нищо лично оттук-нататък. Така че истински се надявам, че вече са се нормализирали отношенията ни с Русия", коментира той.

За проекта "Южен поток“ Борисов твърди, че ако ГЕРБ не беше паднал от власт, петролопроводът щеше вече да се строи.

"Той беше изгоден за България, тогава я нямаше кризата в Украйна и няма да се приеме, че е за нейна сметка. С президента Путин се бяхме разбрали и за цени, и начина, по който ще се строи, с конкурси, по европейски правила. Даже си спомням, че ми каза в моя кабинет: Така трябва да го строим, че да е еталон за ЕС. Хубаво, ама тогава ни спретнаха пуча, паднахме от власт и изведнъж на много хора им се видя огромна възможност да вземат големи пари и проектът от милиард стана на три, преведоха се едни аванси. Знайни и незнайни фирми тръгнаха да правят консорциуми да строят. Разбира се, това не може да остане скрито от ЕК, веднага инфриджмънт процедура, и убиха проекта. Президентът Путин прекрасно знае и съм сигурен, че съжалява. С други думи да не ругаем Европа и американците за това, че е спрян „Южен поток“. Аз казвам: ако бях продължил да съм премиер тогава, „Южен поток“ щеше да се строи нямаше да бъде спрян, защото и американците, и европейците знаеха, че той е изгоден за България. Какво лошо да минава газ и да вземаш транзитните такси? Нямаше причина да го спрем. Затова и тръбите са във Варна и Бургас. За една година изкарахме екологичната оценка. Поредното нещо, което провалиха след падането ни от власт, беше „Южен поток“, казва още той.

Според него този проект може да се замени с газовия разпределител „Балкан“.

"И аз виждам големи шансове. Европейската комисия добре знае за него. Нещо повече, сега сме обърнали схемата на действие: ЕК води преговорите заедно с нас, разбира се, с руската страна за евентуално докарване на руски газ до газовия разпределител „Балкан“, започнахме строежа на интерконектора с Гърция, където също до 10 млрд. куб. м газ може да идват, започнахме интерконектора ни с Турция, където ако един ден азерски или туркменски газ по южния коридор дойдат. Разбира се, преди това трябва да се решат проблемите на Нагорни Карабах. На първо място в този газоразпределител е газта, която ще дойде от "Хан Аспарух", "Силистар" и "Терес". Вие знаете, че 10% от газта, която изразходваме, пък е от Галата. Така че от 4-5 източника може да си съберем в този газов разпределител газ и да го транспортираме за Европа. Ако, дай Боже, от Гърция се докара компресиран или втечнен газ, евтин дали от Египет, дали Израел, дали Съединените щати, да видим цената, ние трябва да имаме готовност както с другите магистрали – ако искаш да вкарваш трафик и да вземеш транзитни такси, първо трябва да направиш пътищата", твърди Борисов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


392
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
1
 
20
 
! Отговори
Боко е лъжеш! преди 8 години
Боко е по-нагъл лъжец от всеки преди него. Ако му растеше носа на всяка лъжа, сега щеше да е обиколил 1000 пъти Земята.
122
1
 
17
 
! Отговори
Avatar преди 8 години
Единственото от което се интересува Борисов в своето "държавно управление" е да обслужва с държавни управленски решения една мафия. За пред народа са тези лъжи, за които Бог един ден ще му потърси сметка, циркове и театрални постановки.Искам да кажа на Борисов следното: Ние, българите не сме чак такива ***, та да продължавате с евтиния цирк наричайки го политика. Ние сме интелигентни хора, владеем, четем и пишем на по 2-3 чужди езика и компютърни технологии. Бедни сме, заради вас, Борисов
121
2
 
7
 
! Отговори
8 преди 8 години
НА КАЛПАВА РАКЕТА И БАЙКОНУР,И КОСМОСА Й ПРЕЧАТ!
120
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ба си мамата , кой гласува за тоя *** с ум , познания и действия на първокласник от Столипиново
119
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кажи си как наложихте санкции на Путин и му замразихте проекта вие от ЕС сте много силни бе ама да ви остави Путин на ИДил воювайте като сте толкова бабаити.
118
3
 
15
 
! Отговори
БАБА КУНА преди 8 години
ЛЕЛЕ БОКО ЧАК ПРЕЛИВА ОТ СКРОМНОСТ! НА ЕЗИКА МУ Е ДА КАЖЕ, ЧЕ АКО ГЕРБ НЕ БЯХА ГИ ИЗГОНИЛИ ОТ УПРАВЛЕНИЕТО НА ДЪРЖАВАТА ВЕЧЕ ДАЖЕ ЩЯХМЕ ДА СМЕ ПОСТРОИЛИ КОМУНИЗМА!
117
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако нямахте глупостта пак да си изберете ГЕРБ на власт,сега нямаше да плащате 16 милиарда дълг,защото е ясно,че не ГЕРБ,а вие ще го плащате,защото толкова ви е бил акъла.
116
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Все някой друг му е *** в гащите, абе вземи слез на земята бе величие погледни си недалновидната политика и се замисли ако имаш със какво.
115
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
> "Хубаво. Там нищо не правят случайно.Боко, Путин даже не те помни. И да те помни за нищо няма да те бръсне.
114
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Путин не е забавил как се прегръщахтес влечугото Уорлик плямпай си. Под лозуните за евроценности и прочие ама те не се ядат и не носят полза от такси.
113
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако не те бяха турили на власт щеше да има ЮЖЕН ПАТОК и нямаше да има заем.
112
2
 
26
 
! Отговори
Да Вярно преди 8 години
Ако ГЕРБ не беше се пръкнала, Бойко Борисов си беше още некой от СИК, то щеха да бъдат построени и:1) АЕЦ Белене2) Южен Поток3) И България нямаше да е фалирала като Гърция!Ех АКО, КОЙ ще ми каже!Ох забравих за ЩЕ-ЩЕ-ЩЕ и КОЙ КОЙ бяха забранени от ГЕРБВсе пак КОЙ и ЩЕ ни управляват ...КОЙ+ЩЕ=БУСТАН
111
0
 
16
 
! Отговори
Кронос преди 8 години
Все повече в ума ми изплува един образ, от учебниците по литература за 9-ти клас, пък и във връзка с новата година и мислите ми за времето-кронос. Бог Кронос, който е отворил една огромна паст, за да изяде децата си. Така си представям все повече и повече "бащата на нацията" (по неговите думи) Борисов. Отворил страшна, огромна паст, обузумял ръфа ли ръфа, *** ли *** децата си, ръфа и *** България.
110
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
*** да го беше построил досега 100 пъти вместо да плямпа ама тоя ама оня. На никой не му реме ни за ЕС ни за НАТО.
109
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Прав е човекът.Точно този отрязък от 10 месеца,в който Орешарски наруши седемгодишното управление на ГЕРБ,което и в момента продължава бяха най-решаващите и нищо не може да се поправи.
108
1
 
20
 
! Отговори
янев преди 8 години
ОТ БЪЛГАРИЯ И ПОЛИТИЦИТЕ НИ НИЩО НЕ ЗАВИСИ - ТЕ СЕ КОМАНДВАТ ОТ ЕС И САЩ А ТЕХНИТЕ ИНТЕРЕСИ СЕ РАЗМИНАВАТ С НАШИТЕ КОЛКОТО ПО БЪРЗО СЕ РАЗБЕРЕ ОТ БЪЛГАРИТЕ ТОЛКОВА ПО ДОБРЕ СВЕТЛОТО БЪДЕЩЕ В ЕС ДЕКОКРАЦИЯ И ДРУГИ КЛИШЕТА ВЕЧЕ СА НА ИЗТЪРКВАНЕ НАДЕЖДА ВСЯКА ОСТАВЕТЕ
107
2
 
26
 
! Отговори
Лъже и краде преди 8 години
И да продължим с умното управление на Борисов, който безумно лъже, краде и не му пука за българските интереси.Вместо да даде разрешение за строителството на Южен поток, от който България би печелила по 400 млн.евро/год.и работни места, той финансира гордо електроконектора през Черна гора и Хърватска,по който да се изнася евтиния ни ток от Козлодуй за Италия, която го препродава. А за нас остави грижовно скъпия от американските ТЕЦи ВЕИ. Реакторите ни за АЕЦ Белене отидоха в Турската АЕЦ Аккую
106
0
 
12
 
! Отговори
бре преди 8 години
Ти да видиш!.........
105
0
 
23
 
! Отговори
Аз Малдив преди 8 години
Утре мастъра може да каже, че ако ГЕРБ не беше паднала от власт, България щеше да е на три морета или нещо от сорта...
104
0
 
21
 
! Отговори
баба Гицка преди 8 години
Както е казал Айнщайн само Вселената и човешката глупост са безкрайни. Първото обаче, не е много сигурно.