Ако ГЕРБ не беше паднала от власт, "Южен поток" щеше да се строи

Борисов обаче готов да го смени с газовия разпределител "Балкан"
Обновена: 2 яну 2016 07:31 | 2 яну 2016 07:30, Камелия Цветанова
392
Ако ГЕРБ не беше паднала от власт, "Южен поток" щеше да се строи
Снимка: Булфото, архив

"Да не ругаем Европа и американците за това, че е спрян "Южен поток“. Аз казвам: ако бях продължил да съм премиер тогава, „Южен поток“ щеше да се строи, нямаше да бъде спрян, защото и американците, и европейците знаеха, че той е изгоден за България“, казва премиерът Бойко Борисов пред в. "Труд“.

Още по темата

"Истински се надявам, че вече са се нормализирали отношенията ни с Русия. Българите не мразят Русия, но всички полети, които водят към САЩ и Европа, са предпочитани за младите хора“, казва още премиерът.

Борисов признава, че е доволен от факта, че президентът на Русия Владимир Путин пусна календар, на който е и кучето, което той му подари.

"Хубаво. Там нищо не правят случайно. И когато ни се карат и ни размахват пръст, както направиха от Анкара или в интервюта на руския президент и външния министър Лавров, това е един вид поведение. Но има и случаи, в които разбират, че имат партньори от другата страна, които могат да казват и да, и не, когато не е в техен интерес. Които не се влияят от конюнктурата, а си спазват традиционните политики. Винаги съм казвал, че България и Русия в културно-исторически план са изключително свързани. Религията ни... В същото време ние сме в ЕС и НАТО, имаме ангажименти там, те са в Евразийския съюз, имат други ангажименти. Но се надявам, че с това, което стана със сваления руски самолет от Турция, показахме, че ние само гледаме българския си национален интерес и сме лоялни членове на ЕС и НАТО. И няма нищо лично оттук-нататък. Така че истински се надявам, че вече са се нормализирали отношенията ни с Русия", коментира той.

За проекта "Южен поток“ Борисов твърди, че ако ГЕРБ не беше паднал от власт, петролопроводът щеше вече да се строи.

"Той беше изгоден за България, тогава я нямаше кризата в Украйна и няма да се приеме, че е за нейна сметка. С президента Путин се бяхме разбрали и за цени, и начина, по който ще се строи, с конкурси, по европейски правила. Даже си спомням, че ми каза в моя кабинет: Така трябва да го строим, че да е еталон за ЕС. Хубаво, ама тогава ни спретнаха пуча, паднахме от власт и изведнъж на много хора им се видя огромна възможност да вземат големи пари и проектът от милиард стана на три, преведоха се едни аванси. Знайни и незнайни фирми тръгнаха да правят консорциуми да строят. Разбира се, това не може да остане скрито от ЕК, веднага инфриджмънт процедура, и убиха проекта. Президентът Путин прекрасно знае и съм сигурен, че съжалява. С други думи да не ругаем Европа и американците за това, че е спрян „Южен поток“. Аз казвам: ако бях продължил да съм премиер тогава, „Южен поток“ щеше да се строи нямаше да бъде спрян, защото и американците, и европейците знаеха, че той е изгоден за България. Какво лошо да минава газ и да вземаш транзитните такси? Нямаше причина да го спрем. Затова и тръбите са във Варна и Бургас. За една година изкарахме екологичната оценка. Поредното нещо, което провалиха след падането ни от власт, беше „Южен поток“, казва още той.

Според него този проект може да се замени с газовия разпределител „Балкан“.

"И аз виждам големи шансове. Европейската комисия добре знае за него. Нещо повече, сега сме обърнали схемата на действие: ЕК води преговорите заедно с нас, разбира се, с руската страна за евентуално докарване на руски газ до газовия разпределител „Балкан“, започнахме строежа на интерконектора с Гърция, където също до 10 млрд. куб. м газ може да идват, започнахме интерконектора ни с Турция, където ако един ден азерски или туркменски газ по южния коридор дойдат. Разбира се, преди това трябва да се решат проблемите на Нагорни Карабах. На първо място в този газоразпределител е газта, която ще дойде от "Хан Аспарух", "Силистар" и "Терес". Вие знаете, че 10% от газта, която изразходваме, пък е от Галата. Така че от 4-5 източника може да си съберем в този газов разпределител газ и да го транспортираме за Европа. Ако, дай Боже, от Гърция се докара компресиран или втечнен газ, евтин дали от Египет, дали Израел, дали Съединените щати, да видим цената, ние трябва да имаме готовност както с другите магистрали – ако искаш да вкарваш трафик и да вземеш транзитни такси, първо трябва да направиш пътищата", твърди Борисов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


392
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
143
3
 
18
 
! Отговори
8 преди 8 години
До Анонименумен и Ентелегентен като радуилско дете!
142
1
 
4
 
! Отговори
аа преди 8 години
ракета
141
3
 
10
 
! Отговори
а преди 8 години
на калпава пакета космоса и крив
140
3
 
22
 
! Отговори
Георги преди 8 години
Коментара за цялото изказване на Борисов се изчерпва с две думи-патологичен лъжец! Кога е започнало строителството на интерконектора с Турция? За този с Гърция се търси финансиране! Колко от хипотетичният добив на газ от черноморските залежи ще е БЪЛГАРСКИ за да печели държавата от него? Хиляди са елементарните въпроси които опровергават лъжите на Борисов!
139
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако не бяхте манипулирали изборите сега нямаше да се тупаш в гърдите с нереални постижения.Ако не правеше метани на Меркел и сие,нямаше да има магистрали и пари за крадене.Я кажи какво построи твоето правителство,освен да довърши това,което други започнаха.И защо българите стават все по-бедни и все повече бягат от страната.Какво направи за да спреш този поток и да не се чувстат хората най-нещастни в света?
138
1
 
14
 
! Отговори
ПАЗАРДЖИК преди 8 години
боко подобре късно от колкото никога не ни трябват сладки думи или твоите лъжливи обещания а твоите дела да имат плод в интнрес на бг.все пак руснаците ни обичат още свали визите и рустур е български.чета руските новини властите на рус насочват рустур към гърция испания бг и гоа.със това ще спечелиш руската душа ще има газ и белене
137
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
това, че Бойко лъже как прави народа ***?Напротив, както виждате, никой не му се връзва на лъжите!
136
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Никой не ги е избрал ГЕРБ, нима все още има хора, които мислят, че изборите се решават от хората, които гласуват? Нищо подобно!
135
3
 
21
 
! Отговори
а преди 8 години
глупости на търкалета по цял ден
134
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
vnu4eto Pipon4e ste se rodi na 2 Fevruari
133
5
 
26
 
! Отговори
Аушвиц преди 8 години
Бойко, заедно с Местан, моля те, вървете си в Турция, при фашиста-хитлерист Ердоан, който се възхищава от Хитлер в последните си изказвания! Вървете си, бягайте бързо при нациста Ердоан, за да не ви пратим ние на подсъдимата скамейка! За Нюрнбергски процес чел ли си? Не, със сигурност. Вземи, че прочети, за да знаеш, какво би трябвало да ти се случи.
132
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Колко е умен и интелигентен
131
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЛЪЖИ ЛЪЖИ И ПАК ЛЪЖИ,*** НАРОД
130
2
 
18
 
! Отговори
вм преди 8 години
Лъжец - психопат!Преди няколко дни каза, че и реакторите на АЕЦ Белене били изнесени от руснаците в Турция, след като той лично спря трите големи енергийни проекта- ЮП, АЕЦ Белене, Бургас - Александруполис. Всичко направи в изгода на Турция
129
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Лъжеш Бойко. Южен поток беше стрян от Брюксел по нареждане на Вашингтон за да се запази транзита през Украйна. В крайна сметка и България и Украйна загубиха. След 2019 изтича договора за транзит през Украйна и Русия няма да го продължи - Европа ще се снабдява през Северен поток а дотогава ако не стане Турски поток България трябва да купува от Катар втечен газ който се транспортира с кораби и ще струва 2000$.
128
1
 
15
 
! Отговори
Безумец преди 8 години
Бойко трябва да си подаде оставката за цялостната си "енергийна политика" обслужваща интересите на енерГЕПИйната мафия. Кажете ми, колко от тока на Козлодуй е в микса на КЕВР? Отг: 0%! Колко от тока на АЕЦ се продава на външен пазар от "свободните търговци" на енерГЕПИйната мафия? 100%! Колко от тока американските тецове и веита са в микса на КЕВР и ги плащаме ние на тройни и петорни цени - 100%! Няма Белене, няма Южен поток, а хъбовете са измислица и лъжа! Ние сме в диктатурата на един лъжец!
127
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 195 Ако от изборите зависеше нещо, те щяха да бъдат забранени! Фалшификации, рекет и купуване на гласове + една дежурна клиентела, която стои на софрата и *** обществени поръчки и евросредства.
126
2
 
12
 
! Отговори
нов страрт преди 8 години
Боко, нали ти сам си даде оставката, защото искаше да избягаш от кризата и те бяха излъгали, че на предсрочни избори ще вземеш повече гласове - да, ама не! Сега пак ще си ходиш, но този път ще има и бой! Цените растат, гробарите крадат, а народът му набира, набира и БУМ! Трябва да има и нова национализация, да се върне нагло откраднатото!
125
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
фурнаджийска лопата
124
0
 
5
 
! Отговори
Щиглиц преди 8 години
"спирането на Южен поток беше заради това, че България не е била против Русия, а е изпълнявала като лоялен член всички санкции, разпоредби и Третия енергиен пакет и изискванията, които сме имали към всички газови проекти, каза Борисов.