Нов проект: Да падат сърп и чук, и петолъчки...

Държиш комунистически лозунг или символ – очаква те глоба
28 яну 2016 19:50,
454
Нов проект: Да падат сърп и чук, и петолъчки...
Снимка: Булфото

Символите и посланията на комунизма, останали от миналото, да се премахнат задължително от фасади, паметници и учебници. Това повелява изменение в Закона за обявяване на комунистическия режим за престъпен, внесено от депутати от ГЕРБ и РБ. Поправките предвиждат глоби до 2000 лева за лица и фирми, които не спазват новите изисквания. 

Внесените текстове предвиждат да се премахват от публични места символи, лозунги, фотоси, надписи, други знаци и предмети от времето на комунизма. Задължението е на всеки - от държавни органи, органите на местно самоуправлението, организации, физически или юридически лица, в чието владение се намират символите. 

Според проекта те могат да бъдат предоставени на Музея на комунистическото изкуство. Измененията предвиждат и забрана за поставяне тепърва на символи на комунизма на публични места. Забранява се и слагането на скулптури на дейци от времето - 9 септември 1944 г. до 10 ноември 1989 г. 

Според проекта, ако заварени предмети или символи не могат да бъдат премахнати веднага, на тях трябва да бъде поставен надпис с текст: "Комунистическият режим в България 9.09.1944-10.11.1989 г. и дейността на БКП са обявени за престъпни със закон, приет от 38-то Народно събрание".

Вносителите Методи Андреев от ГЕРБ, Петър Славов от РБ и др. са записали в проекта и указания към просветното министерство, университети, училища, декани, преподаватели и учители, да приведат учебниците в съотвествие със закона и да възпитават децата обективно за стореното от комунистическия режим. 

Депутатите предлагат и всеки, който не е свалил комунистическите символи от фасадата си, да бъде глобяван 200 лева. Ако става въпрос за фирма, санкцията ще е 2000 лв. 

В мотивите си депутатите припомнят, че комунистическият режим у нас е обявен за престъпен преди 16 г., а все още в страната се намират негови останки под фрмата на безсмислени лозунги, скулптури, надписи и др., възхваляващи плестъпния режим.

Според вносителите това води до заблуждения на подсрастващото поколение и дори до абсурди - "деца да идеализират престъпната дейност на дейци от БКП, пряко отговорни за смъртта и страданията на десетки хора".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


454
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
12
 
! Отговори
Комунист преди 8 години
Нас червеното знаме роди , нас не ще ни уплаши тиквата и рада дълбоката , ние сме на всеки километър и така до края на света
36
2
 
10
 
! Отговори
спонсор на МВР преди 8 години
На 9-ти юни 1923 година имаше военно фашистки преврат, с подкрепата на Борис 3-ти. В резултат на този преврат, от 1923 до 1925 година бяха избити над 25 000 (двадесет и пет хиляди) българи. Между тях Гео Милев, Йосиф Хербст, Сергей Румянцев и други.
35
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ей много са готини! Аз си мислех, че работят за излизането на народа от мизерията в която живее, а то какво се оказва возейки се в мерцедесите купени с народни пари само петолъчки и метежи виждат!
34
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какво значи забранен символ?! Това да не ви е средновековието?! Няма да промените историята!!! Не можете! Можете само да лъжете, но ако си мислите, че някой ви вярва сте изпаднали в дълбоко заблуждение. Ще си слагам и нося колкото си искам петолъчки, сърпове и чукове и никой не може да ме спре. Защо по-добре не приемете по-строги наказания за корупция, за убийства, за изнасилвания, за опити за поругаване на българщината, ами се занимавате с петолъчки?! Затова ли плащаме данъци?!
33
10
 
1
 
! Отговори
koprio преди 8 години
Щом са забранени нацистките символи да забранят и тези.Комунистическия режим не отстъпва по брой жертви от Хитлеристкия....но не мисля,че това е най-подходящия момент за тези неща
32
0
 
25
 
! Отговори
антиседераст преди 8 години
Глупостта е отличителна черта на ГЕРБ и РБ. Хомо-дружинка....
31
1
 
20
 
! Отговори
западно от Омуртаг преди 8 години
На 20 декември 1943 г. по заповед на дядото на Александър Йорданов, подпоручик Константин Йорданов, войници разстрелват на шосето край село Ястребино (западно от Омуртаг) 18 души, включително двама старци и шест деца от 7 до 12 г. Децата са Надежда на 12 г., Иван на 9 г., Стойне на 7г., близначките Ценка и Цветанка по на 13 г. и Димитринка на 11 години.
30
0
 
3
 
! Отговори
Костадинова преди 8 години
***.
29
0
 
20
 
! Отговори
Комунист преди 8 години
Ние сме на всеки километър и така до края на света
28
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 50 Намерихте ли си "партньор" от бежанците за 2 февруари ?.
27
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Най-големите успехи в историята на България след 1878 г., измерени със съотношението на средния й БВП на глава спрямо средния световен и средния западноевропейски - по данни на Ангъс Медисън - се падат по времето на руската хегемония в средата на 70-те години на ХХ век. Тези постижения сега са недостижими за нас в обозримото бъдеще.
26
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма да стане.Маккартизма или страха на американците от комунизма на времето ги доведе до такава истерия че сами си създадоха репресивен режим без никакви ползи. Да не споменавам че провалът им за завладяване на Куба направиха Че Гевара и Кастро световни легенди, образите на които са по всякакви комерсиални продукти.
25
1
 
21
 
! Отговори
БРЕЖНЕВ преди 8 години
ТОДОРЕ ТОДОРЕЕЕ МАЛКО ХОРА ИЗПРАТИ НА БЕЛЕНЕ ТОДОРЕЕ
24
1
 
8
 
! Отговори
До Методи преди 8 години
След като Комунизмът е би човеконенавистен строй , кажете ми защо Гунди и Котков са имали Алфа Ромео с което са загинали , не е ли могло да иамт Москвич?????Георги Калоянчев е имал Мерцедес , не е ли могък да има Волга ????
23
1
 
21
 
! Отговори
гогото преди 8 години
Социализмът, който отгледа Боко като олигарх е престъпен, а турското робство не е, така ли господа управляващи?!? Толкова надълбоко сте поели американските и турските политически интереси, че са ви го нацепили до продажните мозъчета! Нека първо Боко да си покаже партийната книжка, нямам думи...
22
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А вашия режим през последните 25 години, какъв е, отговарям веднага, фашистка диктатура и геноцид над българския народ. Вие уважаеми демократи сте виновни за изчезването на 2 000 000 БЪЛГАРИ, САМО ЗА 25 ГОДИНИ. Такъв геноцид срещу българския етнос не е правил нито един нашественик по нашата хилядолетна земя. Заплатите, са по ниски от тези в Уганда, 1 200 000 хиляди българи живеят с под 100 евро на месец, а по време на комунизма имаше работа и храна за всички. Малко ви остава.....
21
1
 
24
 
! Отговори
Стига бе преди 8 години
По принцип не мисля, че комунизма е смислена идеология, амааааа сериозно ли?!?!!!?!? Нали уж поне се претендира за свобода на речта изразяването, самоопределянето и т.н. Или това важи само за толерастията и исляма? Ако не си толераст или ислямист явно ще бъдеш преследван...
20
0
 
17
 
! Отговори
Комунист преди 8 години
Никой не може да ме накара да променя възгледитеси и да си нося сърпа и ***
19
1
 
22
 
! Отговори
До Методи преди 8 години
Не се гаси той ще не гасне -вместо да избодете очи ще изпишете вежди ........
18
1
 
32
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
АМИ НА АМЕРИКАНСКОТО ЗНАМЕ ИМА 64 ПЕТОЛЪЧКИ КАК ДА ИМ КАЖЕМ ЧЕ ТРЯБВА ДА ГИ ЗАМЕНЯТ С ЕВРЕЙСКИ ХАХАХАХАХАХА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА