Подписахме с Русия за по-дълъг живот на 6 блок в "Козлодуй"

Договорът е поредната стъпка по проекта
61
Подписахме с Русия за по-дълъг живот на 6 блок в "Козлодуй"
Снимка: АЕЦ "Козлодуй"

Договор по проекта за продължаване на експлоатацията на 6 блок на АЕЦ "Козлодуй" беше подписан днес в София по време на 15-ото заседание на Българо-руската междуправителствена комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество.

Документът бе подписан от Димитър Ангелов – изпълнителен директор на АЕЦ “Козлодуй”, Евгений Салков – генерален директор на “Русатом сервис”, Дмитрий Пашевич, директор на “Русатом сервис – филиал България”, и Богомил Манчев – изпълнителен директор на Риск инженеринг.

Договорът е поредната стъпка от проекта, който има за цел продължаване на срока на експлоатация на 6 блок до 60 години. Изпълнителят е избран след процедура, проведена по Закона за обществените поръчки, а финансирането се осигурява със собствени средства на АЕЦ “Козлодуй“, съобщиха от атомната централа.

Предмет на договора са дейности, свързани с обосновка на продължаването на срока на експлоатация на блока, като обследване, металоконтрол, разчети и количествени оценки на остатъчния ресурс на конструкциите, системите и компонентите.

Проектът за продължаването на срока за експлоатация на двата 1000-мегаватови блока – пети и шести, е от важно значение за енергетиката на България. Двата блока осигуряват повече от една трета от националното електропроизводство.

На заседанието на комисията българската страна е дискутирала с руските си партньори концепцията за газов разпределителен център "Балкан", съобщиха от икономическото министерство.

Българската страна е отбелязала, че разглежда руския природен газ като един от източниците за доставки към газоразпределителния център.

По време на разговорите руската страна е информирана за актуалния статус на проекта и за създадената през декември 2015 г. съвместна работна група между ГД "Енергетика" на ЕК и българското правителство, свързана с реализацията на този проект.

Обсъден е и потенциалът за развитие на двустранните отношения и реализацията на съвместни проекти в сферата на електроенергетиката. Преносните оператори на електрическа енергия на двете страни ще започнат обмен на опит, в това число и за работа при тежки климатични условия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
0
 
! Отговори
БГТРАКИЕЦ преди 8 години
ПАК НИ СЪЖЕЛИХА,ЗАСЛУЖАВАМЕ ДА СМЕ ГОЛИ И БОСИ,ДА ОСТАВЯТ ЕВРОГЕЙЦИТЕ,РУСОФОБИТЕ,АМЕРАКАНОФИЛИТЕ ДА СА ГРЕЯТ НА СОЛАРНИТЕ СТАНЦИИ,НА ВЯТЪРНИТЕ МЕЛНИЦИ,НА ГМОТАТА,НА РЕСТИТУТСКИТЕ СИ ЗАВОЕВАНИЯ,НА БОГАТАШКИТЕ СИ ПОСТИЖЕНИЯ.
14
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
1кг Обогатен уранов диоксид= 3 000 000 тона въглища!!! Толкова енергия дава... Колко и да струва уран в България има!!! И то с висока концентрация... До 1989 България имаше секретна програма за направата на атомно оръжие!!! Реактор ИМР-2000 произвеждаше по 1 гр оръжеен плутоний за 24 часа... На Русия през 1992г. Предадохме 450кг оръжеен плутоний и 560кг уран 238... Готови за употреба.. за 200 килотона атомна бомба тази бойна глава може да бъде монтирана на ЗРК "Точка-У" с обхват 120км..
13
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А КАКВО СТАНА С КРАВАРСКИЯ РЕАКТОР ДА НЕ Е ГРЪМНАЛ В НЕБРАСКА.
12
1
 
10
 
! Отговори
факт преди 8 години
Одисевйке недей да лъжеш! Козлодуй с двата си реактора произвежда точно 50% от електроенергията. При това НА НАЙ НИСКА ЦЕНА! И това ли ще отречеш!-----------------------------25% направи си справка--АЕЦ Козлодуй е най-големият производител на електрическа енергия в страната, като обезпечава повече от една трета от националното годишно електропроизводство.
11
2
 
2
 
! Отговори
До коментаторите преди 8 години
Какво разбирате вие, бе, уважаеми писачи. Или повтаряте нечие чуждо мнение, или си въобразявате, че разбирате от всичко. Въздържайте се да се изказвате, когато не сте компетентни (освен ако не получавате пари за това). Българи, до къде стигнахме!!!!!
10
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
...na Shopceto-samo polovinka...ce oste ima da se starae...A za Stanoi ot Aheloi-snimka s flaga na kravefermata..., predi da sme prodali niakoia ot 51 doini kravi...ce dulgove ima ei...:))
9
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
TO SAMO RUSIA POMAGA NA BALGARIA BEZKORISTNO--ETO PRAVIAT REMONTA I PODRAGKATA POCTI GRATIS ZA 100 000 LV.
8
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много пияни у.шанки ще има от радост днес. Честито и да плащате със здраве скъпия ток!
7
2
 
15
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 8 години
Където е...текло,пак ще тече.Възобновяването на икономическите връзки на ЕС с Русия са на дневен ред.В този контекст и нашите...евроотличници отново ще се обърнат към традиционните ни руски икономически партньори,а и президента ни...русофоб,вече има броени месеци.
6
5
 
18
 
! Отговори
Надежда преди 8 години
Дано Русия ни освободи пак от еврогейското робстфо.
5
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До рубладжияти си украинец ами *** там
4
2
 
21
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
НАЙ----ПОСЛЕ ДНЕС ЕДНА ДОРБРА НОВИНА РАМО ДО РАМО С РУСИЯ ЩЕ ИМА ПРОГРЕС ЕВПОАТЛАНТИЧЕСКИТЕ ЦЕННОСТИ ГС ВИДЯХМЕ---ГЛАД И МИЗЕРИЯ
3
5
 
29
 
! Отговори
Ура преди 8 години
Да живее Русия!
2
4
 
26
 
! Отговори
Фенка преди 8 години
БРАВО БРАТУШКИ!
1
1
 
28
 
! Отговори
ha ha преди 8 години
само дръжте "YES" на страна, да не оплеска пак нещата.