Европа – на страната на българския народ

Плевнелиев: С премиера сме различни, но имаме мъжки отношения
1 фев 2016 08:32, Екип на Bloomberg
145
Европа – на страната на българския народ
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Европейската комисия (ЕК) е изключително коректен и достоен партньор за България. Това си пролича и в последния доклад. Докладът е конкретен, ясен и той не само просто констатира, но и дава решения. ЕК застава не на страната на един или друг министър, правителство или партия в България, а на страната на българския народ.

Това коментира в най-дългото си телевизонно интервю досега, излъчено в ефира на Bloomberg TV Bulgaria президентът на България Росен Плевнелиев.

Президентът отчете, че и ЕК, и българският народ искат едно и също – работеща система на правораздаване в България.

"Досега България в последните 10 години пет пъти е обещавала реформи, пет пъти е писала стратегии и десет пъти идват докладите, за да констатират понякога едни и същи неща.  Скандалите от една страна не ни придвижват напред. Те са нещо, което ни отклонява от правия път и обслужва тези, които ние наричаме "задкулисие" - тези, които не искат реформите в България. Скандалите са отказ от аргументи и доказателство, че не се води дебат. Моят апел към политиците е да покажат национално отговорен подход, който да е отвъд нормалното отиграване на ситуациите и в малко по-дългосрочен и дълбок смислово план", коментира държавният глава.

По думите му "за мен като държавен глава уроците на политика са, че доброто трябва да бъде запазено и разширено, а лошото - подобрено".

Росен Плевнелиев коментира и решението на Бойко Борисов да поиска оставката на образователния министър Тодор Танев заради поредицата от скандали в сектора.

"Никой не се съмнява в правото на министър-председателя да поиска оставката на който и да е било министър. Още повече с министър-председател като Борисов това се е случвало и очевидно ще се случва. Но иска ми се, когато се поиска оставката на един министър и медиите, и народа да разберат ясно причините. Това ще помогне да ги няма тези съмнения, за които всички говорят", отбеляза президентът Плевнелиев.

Повече може да видите в първата част от интервюто с държавния глава

Мандатът

"Безспорно труден мандат, белязан от време на извънредна нестабилност. Тя беше както вътрешно политическа, която се изрази в две служебни правителства, общо пет правителства, които се смениха и три парламента за две години. Но освен рекордна вътрешнополитическа нестабилност, ние имаме и рекорден брой кризи по света. Никога досега след Втората световна война човечеството не е било изправено пред такива огромни предизвикателства", отбеляза още президентът на България пред Bloomberg TV Bulgaria.

Държавният глава коментира и решенията си по време на президентския мандат и до каква степен е допускал грешки в последните четири години.

"Спя много спокойно поради това, че лично аз виждам големия смисъл на това, което съм правил. Мога да посоча свои големи промени. Според мен обаче голяма, стратегическа грешка на ниво президент през тези четири години аз не съм допуснал. Надявам се да не допусна и до края. Разбира се, никой не е застрахован", посочи Росен Плевнелиев.

По време на мандата му се е налагало да прави много сериозни персонални назначения.

"Всяко едно от тях е от съществена важност за държавата, защото това не са случайни хора. Ето, аз трябваше още в първата година от мандата си да се разделя с началника на кабинета си. За мен това е едно назначение, което беше безспорно неуспешно. Аз го отчитам като грешка", коментира президентът.

"За първи път държавен плава постави иновациите в центъра на българската държавност, за първи път назначи две служебни правителства, за първи път в неговия мандат се организираха два референдума, за първи път български държавен глава дава път на пряката демокрация", отчете действията си по време на последните четири години Росен Плевнелиев.

Повече може да видите във втората част от интервюто с държавния глава

Европолитиката на България

Аз съм този, който говори директно с европейските партньори. Мога да вдигна телефона на всеки. За мен европейската политика не е външна политика за България, това е моето семейство, отчете президентът.

"Аз ги познавам много добре и те ме знаят много добре. Аз мога да звънна на Меркел, на Жан Клод Юнкер, на когото трябва и когато трябва. Ще получа разговор с тях в рамките на 30 минути. Но аз трябва да знам, че ние сме в една посока с правителството", отбеляза държавният глава.

По думите му диалогът с "Дондуков" 1 е добър. "Мога да кажа, че с министър-председателят се събираме на всеки две седмици, пием по едно кафе и обсъждаме важните теми. С него сме различни, но имаме много коректни и мъжки отношения. Аз мисля, че ще продължи да бъде така", посочи Плевнелиев.

"Разбира се, имаме и разминавания. Разбирам, че министър-председателят има много тежък дневен ред и че той трябва да балансира всеки ден между хиляди проблеми. Разбирам, че той си говори по телефона с всеки и разбирам, че той трябва да обърне внимание на всеки. Същевременно като президент аз не споделям този подход, което не означава, че не се допълваме взаимно. За мен количеството проведени разговори на ден, осъществени срещи на ден не е толкова важно, колкото това да имаме стратегически, смислени приоритети, да знаем накъде сме тръгнали, но не от днес за утре, а от днес до 2030", посочи Плевнелиев.

Подробностите може да видите в третата част от интервюто с държавния глава


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
0
 
4
 
! Отговори
Щирлиц преди 8 години
Втори февруари беше вчера,закъсняхте със тази статийка.
86
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Плевнелиев: С премиера сме различни, но имаме мъжки отношения."---Не се съмняваме: ти се е..ш, а той казва, че няма да намерим "женски ***" в къщата му.
85
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
***! И очичките му миши и душата му миша.
84
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
,,(ЕК) е изключително коректен и достоен партньор за България.'' - достоен подел и двуличен господар за България .
83
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Дане - но не издържах повече от три минути.имаш сериозен психо-проблем, вземи мерки, ако си в съзнателно състояние. Невъзможността за концентрация е опасна болест.
82
4
 
14
 
! Отговори
42 преди 8 години
ЕВРОБЮРОКРАТИТЕ НЕ СА НА СТРАНАТА НА НИКОЙ НАРОД. ТЕ СА ПИОНКИ ЗА УНИЩОЖАВАНЕТО НА НАЦИОНАЛНИТЕ ДЪРЖАВИ В ЕВРОПА.
81
4
 
21
 
! Отговори
Дане преди 8 години
Няколко пъти направих опит да го слушам този празнодумник, но не издържах повече от три минути. Този е срам за България.
80
4
 
14
 
! Отговори
Пайк преди 8 години
Типичното много говорене и малко казване на прецедента. Освен да потвърди клетвата си на вярност към Брюксел и да ни увери лъжливо, че техните интереси съвпадали с нашите което очевидно не е така прецедента не казва нищо особено. Когато има конфликт между заповедите от Брюксел и Берлин, българските интереси са потъпквани и държавата която сме ние българите заплашвана с клаузи от договори които съмнителни политици са подписвали на тайно а БГ политиците се явяват просто едни слуги на външни сили.
79
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Добре бе, щом Европа е с народа а не с управляващите, защо ги приема тогава и си говорят глупости с тях ? Да не ги приемат !
78
2
 
12
 
! Отговори
лунатика преди 8 години
Роси, къде ще празнуваш утре? Ще черпиш ли? :-)))
77
3
 
13
 
! Отговори
Чико преди 8 години
"Европейската комисия (ЕК) е изключително коректен и достоен партньор за България."Само *** или нагъл гербер , след като с Южен поток ни жертваха заради Украйна, след като спряха АЕЦ заради турската, може да твърди подобно нещо!
76
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Европа вече не функционира.Официално тепърва ще пише нов Маршал план.Замислете се!!!
75
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нито този е мъж, нито премиерът МУ!Две *** шундафери са!
74
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Имам неистово желание да накарам това недоразумение на природата да замлъкне завинаги!
73
0
 
4
 
! Отговори
gost преди 8 години
докато има селяни да подвикват еи го тоя няма да се оправим никога минавам си днеска през едно нафенце в един малък град и шефа вика на едн кито нее добре с главата еи го тоя ами село къде тие подздрава за добър ден да ловеч е това и такива има
72
6
 
22
 
! Отговори
9999 преди 8 години
ТОЗИ КОЙ БЕШЕ?
71
5
 
21
 
! Отговори
Родолюбец преди 8 години
Или както пее големият Илия Луков в една своя песен: "ПРОКЛЕТА И ТРИКЛЕТА ДА БЪДЕШ ТИ, ЕВРОПО, ЗАДЕТО ОСТАВИ ТУРЧИН С НОЖ ДА НИ ГАЗИ"!!!
70
4
 
27
 
! Отговори
Родолюбец преди 8 години
Тя Европата не само сега, а винаги е била на страната на България и българския народ. И по време на 5 вековното турско робство, което ни наложи, и което подкрепяше и финансираше; и по време на Берлинския конгрес, с който наряза Родината ни като баница; и по време на втората световна война, когато бомбардира и разруши столицата ни, убивайки хиляди невинни; и по време на юдео-болшевизма, който ни наложи през 1944 г., продължаващ и до днес.С други думи - глупав и продажен народ - затънала държава!
69
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"По думите му "за мен като държавен глава уроците на политика са, че доброто трябва да бъде запазено и разширено, а лошото - подобрено".Я прочетете тази "велика мисъл(или по-точно,"маясъл"),на дъжавния за^ник!Той сам си признава,че трябва, "лошото да бъде подобрено",което означава,да го направи още по-лошо!...И е прав.Всяко следващо нещо,което "прави",т.е,изплямпва,е още по-лошо за държавата.
68
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
119 хиляди са регистрираните престъпления в България през 2015 г. Нерегистрираните са в пъти повече. Например мазето на блока ни за последния месец бе разбивано 2 пъти. Но това вече не прави впечатление на никого. Повечето мазета са оставени отворени, защото крадят катинарите - най-ценното имущество на повечето съседи. Моето мазе е разбивано около 20 пъти. А вашето, мистър Бийн?