Българите (мъже и жени) от 18 до 32 г. – на военен отчет

НС ще решава дали ще минават военна подготовка и каква ще е тя
24 фев 2016 07:00, Петя Славова
400
Българите (мъже и жени) от 18 до 32 г. – на военен отчет
Снимка: архив, Булфото

Всички български граждани на възраст от 18 до 32 години ще бъдат водени на военен отчет. От Министерството на отбраната обявиха вчера, че ще предложат на Министерския съвет да приеме изменения в Закона за отбраната, Закона за резерва и Закона за военната полиция, пише "Труд".

Трите проектозакона може да влязат още днес на заседанието на правителството, тъй като военният министър Николай Ненчев обеща те да бъдат приети до края на февруари.

Досега на военен отчет се водеха единствено хора, които са служили в армията, полицията или други силови структури. Много малко жени бяха включвани в регистрите на военните за мобилизация по време на война. Това са предимно медицински сестри, доктори и водачки на транспортни машини.
 
"Мотив за това е обстоятелството, че с отпадането на наборната военна служба възможностите за попълване на въоръжените сили във военно време са силно ограничени. Това води до необходимост от определяне на по-широк кръг от български граждани, които трябва да се водят на отчет и да се извикват във военно време за военна подготовка за защита на отечеството", се казва в съобщението на военното ведомство.
 
Тепърва ще се определя начинът, по-който ще бъдат подбирани хората, за да минават задължителна военна подготовка и да полагат военна клетва. Законодателството трябва да определи и какви ще бъдат санкциите, ако човек откаже да се яви на обучение.
 
В Закона за отбраната се предлагат изменения в пределната възраст за служба на военнослужещите с различни звания. Намалява се възрастта за прием на войници (от 32 на 28 години) и пределната възраст, до която ще служат (от 50 на 46 години). С тези изменения се създава възможност за ранното им пенсиониране, тъй като придобиват необходимите 18 години действително изслужени на военна служба.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


400
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
2
 
32
 
! Отговори
Калина преди 8 години
Едно време, та едно време.Едно време имахме и армия, имахме идеала за родолюбие...Сега какво, да се радвам, че момчетата ни ще служат в чужда армия(защото е всичко друго, но не и Великата българска армия) и докато (хипотетично) те са мобилизирани да играят по свирката на НАТО, чернилкит? ще ми се разхождат толерантно под прозореца.Е, няма как да стане!
26
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
do 39 Аз ще съм първия който ще отиде да се бие на страната на братушките, ако ни вкарат във военен конфликт с Русия.
25
0
 
19
 
! Отговори
Ники преди 8 години
Работодателите много ще зарадват...
24
5
 
31
 
! Отговори
Апел преди 8 години
Сега е времето всеки да докаже какъв е. Предлагам всеки които се има за български патриот да ходи в казармата да защитава родината. Аз патриот не съм, нещо повече, изобщо не ми дреме за Чалгария, така че се чувствам свободен да не се явявам, даже да ме повикат. На мое име нямам нищо, нека да видя какво точно ще ми вземат и как ще ме открият преди това де, ха-ха...
23
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО Е ВРЕДНО ЗА НАРОДА И СТРАНА НИ!!!!!!!!!ИСКА ДА СЕ БИЕМ С РУСНАЦИТЕ, ЗА ТОВА СА ВСИЧКИТЕ ТЕЗИ ГЛУПОСТИ!
22
1
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нашите се мобилизират за война. Да водиш на отчет и жените до 32 годишна възраст...работата е сериозна. Ей, тия *** ще ни набутат в някоя касапница. Мр.ъсни предатели
21
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не е лошо, но какво се цели с това? За война ли се готвят нашите папагали в МО? Явно ги натискат от НАТО.
20
0
 
40
 
! Отговори
ha ha ha преди 8 години
Това предложение е много интересно и поражда доста въпроси.Този, за който се сещам в момента обаче, е повече от смехотворен - как ще регистрират *** човечета и как ще провеждат обучения с тях, след като повечето от тях едва сричат? Както и как ще опазят инвентара, необходим при ученията? За дисциплина не говоря.Защото да не се окаже, че повечето от половината от населението м/у 18 - 32 години е такова?Че техните жени на тази възраст са майки с деца и баби дори.Ееех, мечти, мечти...
19
1
 
29
 
! Отговори
Министър нЕНчев преди 8 години
Абе тоз нЕНЧЕВ голям капацитет се оказа, хубаво го е измислил но както каза Слави Трифонов време е да изхвърлим ***(***).За новия закон обаче да се отнася за всички български граждани където и да се намират в ЕС.Ако някой не се яви да му се отнема българското гражданство и забрана да влиза в България.Всички мъже и жени в казармата, последния затваря вратата и гаси лампата !
18
21
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
bravo!Kato v Izrael.
17
2
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз имам 3-4 *** приятели на по 27-28 години, които бачкат в Германия, Франци....я кажете как ще ги намерите първо за да ги мобилизирате? Кажи, бе каракачанска мастиьо?
16
0
 
39
 
! Отговори
жеко преди 8 години
сещате се накъде отиват нещата
15
2
 
52
 
! Отговори
Бобчо преди 8 години
Кажете бре, популисти, как ще накарате тия младежи да влязат в казарма???? С тоя разграден двор(ЕС), в който живеем? Ами че то сигурно една трета от младежите, дето ги броите, че са тук одавна са по европата...хххахаааа.....Едно време беше лесно - паспорти, визи, граничен контрол. Сега като приемат тая велика глупост и малкото младежи, които са достатъчно луди да стоят тук ще си набият камшика кой на къде му видят очите...
14
4
 
70
 
! Отговори
мчмп преди 8 години
Не си давам детето да пази чужди интереси и ценности
13
3
 
61
 
! Отговори
дедовия преди 8 години
Т.н. държава не осигурява здравно хората, караги ги да плащат даже за това, че се движат по пътя, строен с техните данъци, а сега същата тая частна държава ще ме "задължава" да я пазя?! Как ше стане това бе, бастуни?! Ако взема калашника - първо вас ше изтрепя!
12
4
 
69
 
! Отговори
дедовия преди 8 години
До Смях в залатаАз съм пенсионер, но казвам, че изобщо съм против казарма или "водене на отчет" в една частна държава! Аз лично не бих се явил, ако и да ме извикат! Няма да им пазя палатите, на тия бастуни, напротив - ще помагам да им ги сринат из основи!
11
4
 
65
 
! Отговори
Никога вече за ГЕРБ преди 8 години
Два пъти гласувам за ГЕРБ и научих следното...НИКОГА ВЕЧЕ ЗА ГЕРБ!!!!!
10
8
 
24
 
! Отговори
браво, бе преди 8 години
нали разбираш, че така можеш да се инатиш на мама и тате вкъщи - в казармата никой не те пита какво искаш
9
7
 
59
 
! Отговори
дедовия преди 8 години
Каква казарма, бе? Кого да пазят младите?! Частната собственост на крадливите "управляващи" ли?!Няма да я бъде тая - нищо няма да им пазя, да си еВ***т майката! При частна държава, критериите "за пазене" могат да бъдат само в плоскостта на пазарната икономика, т.е. т.н. "професионална" (платена) армия, и дума не може да става за наборна (задължителна) армия или "водене на отчет"!
8
5
 
8
 
! Отговори
браво, бе преди 8 години
някой да ти е казал, че на 30 години ще те пращат в казарма - спокойно, бе:) ти се притесни