Българите (мъже и жени) от 18 до 32 г. – на военен отчет

НС ще решава дали ще минават военна подготовка и каква ще е тя
24 фев 2016 07:00, Петя Славова
400
Българите (мъже и жени) от 18 до 32 г. – на военен отчет
Снимка: архив, Булфото

Всички български граждани на възраст от 18 до 32 години ще бъдат водени на военен отчет. От Министерството на отбраната обявиха вчера, че ще предложат на Министерския съвет да приеме изменения в Закона за отбраната, Закона за резерва и Закона за военната полиция, пише "Труд".

Трите проектозакона може да влязат още днес на заседанието на правителството, тъй като военният министър Николай Ненчев обеща те да бъдат приети до края на февруари.

Досега на военен отчет се водеха единствено хора, които са служили в армията, полицията или други силови структури. Много малко жени бяха включвани в регистрите на военните за мобилизация по време на война. Това са предимно медицински сестри, доктори и водачки на транспортни машини.
 
"Мотив за това е обстоятелството, че с отпадането на наборната военна служба възможностите за попълване на въоръжените сили във военно време са силно ограничени. Това води до необходимост от определяне на по-широк кръг от български граждани, които трябва да се водят на отчет и да се извикват във военно време за военна подготовка за защита на отечеството", се казва в съобщението на военното ведомство.
 
Тепърва ще се определя начинът, по-който ще бъдат подбирани хората, за да минават задължителна военна подготовка и да полагат военна клетва. Законодателството трябва да определи и какви ще бъдат санкциите, ако човек откаже да се яви на обучение.
 
В Закона за отбраната се предлагат изменения в пределната възраст за служба на военнослужещите с различни звания. Намалява се възрастта за прием на войници (от 32 на 28 години) и пределната възраст, до която ще служат (от 50 на 46 години). С тези изменения се създава възможност за ранното им пенсиониране, тъй като придобиват необходимите 18 години действително изслужени на военна служба.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


400
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
11
 
46
 
! Отговори
браво, бе преди 8 години
смях - още не е прието и започнаха да се крият зад семейства и работа :) тук се говори само за военен отчет, а те вече се уплашиха, че ще трябва да се бият :)
6
1
 
40
 
! Отговори
2 преди 8 години
Добре бе аланкоолу, зор да прекараме казармата, та партньорите да ни пазят, *** ся стана така, че май партньорите заедно с шепа продажници само окрадоха народа, а кега видишли същия тоя народ сам да се пази ..... абе я със сопите про кратуната
5
22
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Казарма-само казарма за малките надувки.Да разберът че на първо място трябва да са мъже....
4
15
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Трябва истинска казарма---какво е това измислено военно обучение........Че на пуберите да им се проветри кратунделките малко от чалгата и марихуаната.....
3
15
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
idealno zarqzvai rabota i deca i si gubi vremeto v bg kazarmata taq kochina nqma se opravi ne bih se bil za taq kirliva durjava ne mersi
2
27
 
42
 
! Отговори
Неа преди 8 години
Мънинките имат нужда . Даже казармата закъсня , много отидоха на другият бряг , а от там връщане няма ....
1
6
 
69
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
и така доста хора ще трябва да се откажат от българските си паспорти...