Българите (мъже и жени) от 18 до 32 г. – на военен отчет

НС ще решава дали ще минават военна подготовка и каква ще е тя
24 фев 2016 07:00, Петя Славова
400
Българите (мъже и жени) от 18 до 32 г. – на военен отчет
Снимка: архив, Булфото

Всички български граждани на възраст от 18 до 32 години ще бъдат водени на военен отчет. От Министерството на отбраната обявиха вчера, че ще предложат на Министерския съвет да приеме изменения в Закона за отбраната, Закона за резерва и Закона за военната полиция, пише "Труд".

Трите проектозакона може да влязат още днес на заседанието на правителството, тъй като военният министър Николай Ненчев обеща те да бъдат приети до края на февруари.

Досега на военен отчет се водеха единствено хора, които са служили в армията, полицията или други силови структури. Много малко жени бяха включвани в регистрите на военните за мобилизация по време на война. Това са предимно медицински сестри, доктори и водачки на транспортни машини.
 
"Мотив за това е обстоятелството, че с отпадането на наборната военна служба възможностите за попълване на въоръжените сили във военно време са силно ограничени. Това води до необходимост от определяне на по-широк кръг от български граждани, които трябва да се водят на отчет и да се извикват във военно време за военна подготовка за защита на отечеството", се казва в съобщението на военното ведомство.
 
Тепърва ще се определя начинът, по-който ще бъдат подбирани хората, за да минават задължителна военна подготовка и да полагат военна клетва. Законодателството трябва да определи и какви ще бъдат санкциите, ако човек откаже да се яви на обучение.
 
В Закона за отбраната се предлагат изменения в пределната възраст за служба на военнослужещите с различни звания. Намалява се възрастта за прием на войници (от 32 на 28 години) и пределната възраст, до която ще служат (от 50 на 46 години). С тези изменения се създава възможност за ранното им пенсиониране, тъй като придобиват необходимите 18 години действително изслужени на военна служба.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


400
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
4
 
1
 
! Отговори
онз преди 8 години
До Анонимен177служил си некому дедовия, ако си служил щеше да се похвалиш с номера на автомата си (един вид не си носил лопата) или с прозвището на ракетния влекач ("баба наста, например). а тия режисури си ги бутай у виртуалния дирник, редом с виртуалния ти дедов. ххрп.
106
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Леле, за първи път се радвам, че съм на малко повече години! От как минах 30, бях се вкиснала, обаче сега толкова се радвам, че съм на 34!
105
2
 
17
 
! Отговори
дедовия преди 8 години
До АнонименАман от готованци, какво искате държавата да ви дава всичко на готово ли? Соца свърши, сгромоляса се. Забравето го и си стягайте гащите и си вземете живота в ръцете.----Е като свърши , тогава какъв ти е проблема!? Щом никой (държавата) нищо не ми дава, що пък аз да му давам живота си ?! Капиш? ?Не става така, момче... не става!
104
0
 
4
 
! Отговори
славчо трънски преди 8 години
До Анонименв смисАл застрелват комунярското *** дето е назначен за шеф на поделението щото се отчита където трчбша и като отряд чавдар хващат гората. и трепат. илитерати, интеграционни и интелектуалци - "защитници на отечеството"
103
2
 
1
 
! Отговори
онз преди 8 години
До Анонимен170ам0ниции? ти да не си служил в кеча , индианче?
102
1
 
4
 
! Отговори
сс преди 8 години
абе в затвора не се знае кой кого ама на бойното поле се знае кой на кого ше пръсне.....
101
1
 
27
 
! Отговори
дедовия преди 8 години
Защитниците на "казармата" и "отчета" явно не си дават сметка за дълбочината на проблема, а той се корени в социално-икономическият строй в който живеем !! Никаква принуда, под никаква форма не може да има, ако го няма вътрешното убеждение! А вътрешно убеждение в Частна Държава, в която от индивида се иска да си плаща за всичко, НЯМА как да има. Частната Държава в момента дава безплатно на хората само едно нещо - ЕГН-то, а иска някой да я защитава безплатно, щото трябвало да е "патриот" ?
100
1
 
1
 
! Отговори
славчо трънски преди 8 години
До Анонименщо нема 7.62 на руския пазар във всеки един областен град? или половината ловци нямат на тозовете вкладна цев...къде живееш :))
99
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не вярвам 98% от българите да имат повече от един апартамент и разграбена къща на село в най-добрия случай. Не мисля, че за това си заслужава да платя с живота си. Тези, които награбиха земи, предприятия, те да си ги защитават.
98
0
 
10
 
! Отговори
онз преди 8 години
До ?да дадат автоматите и ще има точно война срещу #КОЙ.
97
0
 
9
 
! Отговори
славчо трънски преди 8 години
а кво ли ще стане, като дадат автомати на истински националисти, не като парламентарно представените? след десетилетия шумкарско управление, с техните камъни по техните глави - ше гръмнат на комунясите мандрите и колбасарниците и на девети септември всички до стената
96
5
 
5
 
! Отговори
сс преди 8 години
ами значи ще ме хрантутите в затвора а с вас пушечното месо като приключат Руснаците ще дойдат и ще ме освободят като братушка....
95
1
 
27
 
! Отговори
? преди 8 години
Това във 21 век да говорим за войни и мобилизиране цивилно население си е чиста варварщина. Поколенията който управляват света сега явно още живеят в 70-те. Има много хора жадни за кръв които няма да се спрат пред нищо ако им се даде възможност да пожертват невинни хора в името на личното си финансово облагодетелстване! А и от това което хората изразяват като мнения по тези въпроси, оставам с впечатлението че мнозинството изобщо не са наясно кои точно са враговете на България.Война срещу КОЙ?
94
4
 
11
 
! Отговори
Професор преди 8 години
Айде всички комунисти у казармата! Да пазите страната! На тръгване си залепете винетката ако не са ви счупили джама.
93
0
 
11
 
! Отговори
онз преди 8 години
индялно, както казват. сега , празнуващите "деня на защитника на отечеството" *** националисти да дадат пример на младите и доброволно да преминат курса на военна подготовка. е , не е като да пиеш скоч в редакцията на работническо дело или декларация, ама е начало. мамини благи :)
92
1
 
13
 
! Отговори
дедовия преди 8 години
До Анонимен 165---Значи ше трябва да осъдиш всички... щото никой няма да отиде!А пък ако толкова искаш да ми тикнеш калашника в ръцете... добре, ... ама да не съжаляваш после ?!? помисли си ?!
91
0
 
19
 
! Отговори
Аз преди 8 години
Много ми е интересно, ако стане война, недай си Боже, то ние и с човешки ресурс не разполагаме, ама да кажем ни извикат да се бием....та хората идват с танковете, ръкетите, коработе, самолетите....ние с калашници ли ще ги отблъскваме? Интересно ми е защо са им тези хора на отчет, след като вече войните не се водят на ниво калашник....отдавна са на много по-опасни ресурси. Ама.... Тикви са в този парламент, за пореден път си го доказаха.
90
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До пешо То за това днешните мъжлета сте такива едни неежни и меки. Нищо не ти прачи да отидеш 2-3 месеца в казарма,поне да се научиш да не мрънкаш и да стреляш с автоват наистина , а не само на видеоигри.
89
5
 
18
 
! Отговори
factotum преди 8 години
В натовска войска няма да ходя!
88
0
 
8
 
! Отговори
ss преди 8 години
и ако откажа да служа кво става?????? ще ме рантутите в затвора ли.....