МО и МВР с учение на границата: За мигранта почивен ден няма!

"Ако влязат... да ги държим на едно място, да не се разпръснат"
61
МО и МВР с учение на границата: За мигранта почивен ден няма!
Снимка: БТА

Премиерът Бойко Борисов възложи на министрите на вътрешните работи и на отбраната да организират провеждането на съвместно учение в граничните райони, подложени на най-силен миграционен натиск, за да координират действията си за противодействието му.

Мярката е необходима след последните промени в Закона за отбраната и въоръжените сили, с които беше създадена възможност въоръжените сили да участват в охраната на държавните граници, става ясно от пуснатата стенограма на заседанието на МС.

Още по темата

"Освен това, с министъра на вътрешните работи, на отбраната, планирайте и, според мен, днес-утре е хубаво да направите съвместно учение долу по границите с Гърция и Република Македония. Във вътрешността се подготвят, но при тези събития, които наблюдавам долу… Както се казва, докато излезе стенограмата, може да обявите… Едно време бяха "Места", "Тунджа", не знам сега как сте ги кръстили ученията", заръчва премиерът.

След като военният министър побърза да успокои министър-председателя, че подобно учение вече е планирано, Борисов продължи със заръките.

"Щом е планирано, вдигнете ги по тревога, хем да ги видите как действат в такива условия, хем да видите как ще се стиковат с граничарите, как – вие двамата. Използвайте тези почивни дни, защото за бежанците не са почивни дните. Населението, особено надолу по Петрич, по Сандански вече е настръхнало. Чуйте се с кметовете, с областния управител, съберете ги всичките и ги проверете като структури и единици как действат“, заявява още премиерът и припомня, че с Гърция имаме реадмисия и имаме право и споразумение да върнем всички нелегални бежанци, влезли незаконно в страната "и на Гърция, а и на Турция".

"Не можем да не им изкажем нашата благодарност, заявили са, включително и Турция, въпреки липсата на споразумение…", продължава Борисов, който е прекъснат от уточнение на външния министър Даниел Митов, че и с Турция има подобно споразумение за реадмисия от 1967 година.

"Прекрасно. Щом сте открили от 1967 година споразумение, можем да връщаме и за Турция. Така че, максимално да успокоим хората, но в същото време да сме ние с амите уверени, че силите и средствата са ни в готовност и хората да усетят и сигурност. Финансовият министър по тези теми да бъде в готовност – където трябва нещо, да се помогне", продължава със заръките си Борисов.

"Ако влязат, докато ги върнем, да имаме готовност да ги държим на едно място, да не се разпръснат. Но, днес-утре, използвайте времето и го направете! Защото виждате, те си ходят вече с фотографи, с телевизии, с адвокати, с неправителствени организации и в един момент ще излязат виновни държавите, които се опитват да си запазят териториите от нарушението на закона. Ние не трябва да сме в това положение", категоричен е премиерът. Борисов допълва, че не е за политиката, която води унгарския премиер Виктор Орбан – "да затваря самостоятелно всички граници, независимо, че сме в прекрасни отношения".

"Но народът иска да е сигурен, че сме направили всичко по тази тема и сме там. Така че, след като свършим, останете, използвайте тримата времето и го координирайте, планирайте. Празниците са добро време за такива мероприятия. Така че – действайте!", завършват инструкциите на Борисов.

На заседанието министър-председателят изразява подкрепата си и за решението на министъра на отбраната Николай Нейчев да спре обществената поръчка за обновяване на автомобилния парк на ведомството.

"Радвам се, че си оглеждате министерствата, защото поръчките може и да се правят от администрациите, но накрая всичко се връща при нас. Безкомпромисно проверявайте, може ли да се направи по-добре – да се направи по-добре", коментира премиерът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всички мигранти да си ходят при БАБА МЕРКЕЛ,тя ще ги приеме.
45
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Vervaite mi ,shte vi opravia za 800 dni.
44
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да получават по половината на една минимална пенсия на български гражданин, работил за България.Иначе ще папкат и ще реват за още.Колкото до защитата - казва се миниране на местата, дето не трябва да бъдат преминавани, каторга за трафикантите, без значение дали са наши или чужди.Иначе, ако са агресивни пришълците - калашника да преговаря...
43
0
 
13
 
! Отговори
тт преди 8 години
Не ги регистрирайте за бога-ще бъдат вечно на наша издръжка,а ние си имаме достатъчно ***.Не разбирам защо ги гонят вътре в страната само да ги запишат прилежно-вероятно някой от Европа им казва браво Пускайте ги транзит предатели. Стига вече всеки се спасява поединично.
42
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ние Балканците и в частност БЪЛГАРИТЕ, няма да се дадем лесно на този башибозук. Ако бях на мястото на Боко, щях това да го знам. След Тервел това е вторият опит за ислямизиране на Европа. Спрем ли нашествиниците, значи политиците ни не са такива ***.Не вземат ли мерки да спрът ислямистите, то тогава Народ и история ще ги съди.Да на Вишеградци и Балканци, не на Меркеловци.Вън неандерталските нашественици от България и Европа!
41
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
От ден на ден все по весело става,толкова ми е смешен тоя паля4о и останалите .Жалко за 4овеците в нашата държава и на това на което сме подложени
40
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бойко,Бойко!За да правиш "учения",трябва да имаш "учени",които да учат на нещо,което не знаят "учещите се"! Кои са "учените"- управляващи армията и полицията след 1989,които знаят за коя "Марийка" става дума?Толяма част от главнокомандващите -президенти, премиерите и военните ни министри дори в казармата не са били допускани поради "мили отношения" към другарчетата!На какво ще учат бойците-на съвременните похвати в п.едерастията ли?
39
2
 
28
 
! Отговори
Добър ден преди 8 години
А последната новина е,че Европа е затворила всички международни граници тоест ЕС е пред разпад!
38
1
 
10
 
! Отговори
:) преди 8 години
На мен ли така ми се струва, ама на този тиквата му все по голяма става! ? Да не пие нещо, ще вземе да се гътне като Ало Ваньо... :) Лоша работа е да не те слуша главата ( тиквата )
37
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Добре се е изказал Б.Б., само не ми хареса, че е казал,че не е като Орбан, но дано да получи катарзис и като Виктор Орбан ,да защитава националните интереси на Блгария. В контекста на последните изказвания на оная кукувица Меркел, че поканените от нея *** трябва да останат на Балканите, се надявам , вече Слънчо да не слуша изкуфялата Меркелица, а да поиска помощ от Вишеградската четворка. В противен случай, влязат ли тук нелегални нашественици, започва война. Целият български Народ е настръхнал
36
1
 
5
 
! Отговори
DaJivei преди 8 години
Подкрепям, само така. Командировайте цялата полиция там, и корабите от ВМС да са на линия по граничните реки!После в Силистренско или Павликянско обясни на изнасилените баби, що не е имало сили за реагиране, когато е необходимо!
35
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
изморихме се от простотията му
34
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А бе Тиква ли си, *** ли си не знам, но как може турският лидер да е поканен, а не руският на 3-март. Това е сравнимо с национално предателство. Позор!
33
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вижда се, че доста е изнервен покрай блокадата на гръцките трактористи.Тя нанесе непоправими щети на контрабандта и трафика на амфети.А изборите са близо. И от Европата ако врътнат кранчето ....
32
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дай боже утре да вдигнеш кръвнои да се споминешще те помним с доброи от теб да имаме един почивен ден
31
4
 
1
 
! Отговори
Po Penev преди 8 години
"Chovekat e chovek, kogato e na pat..." :-):-):-):-) Borisov, mirianite mu i satelitite mu migrirat non stop sasto...
30
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вече доста често Този ме развеселява.Ама така,че се кискам.Такова изказване.....Хааахааааахахахаааахаха.......
29
13
 
1
 
! Отговори
+ chai ot shipki преди 8 години
G-n Premier, imame prazni cherkvi, monastiri, djamii, prazni sela, kazarmi i panelni blokove, prazni zavodi i fabriki, prazni uchilista i gimnasii, imame ban, bsk, bnb, krib, sy, prazni hoteli...da pomognem na nujdaestite se hora velikodushno i po hristianski - kato imame dve rizi...bg narod e solidaren s drugite hristianski narodi po sveta kato angliiskia narod, amerikanskia narod, frenskia, italianskia, holandskia, datskia, belgiiskia, luxemburgskia narod,...bg narod ne e jestok i bezsardechen
28
2
 
27
 
! Отговори
Чоко и Боко преди 8 години
И за простотиите на правителството и депутатите също няма почивен ден,
27
1
 
27
 
! Отговори
48 преди 8 години
Кви ги дирят наши военни в афганистан и ирак пращат мигранти насам ли????Да връщат военните и на границата не да си бъркат в носа от заплата на заплата..