България - президентска република? Ще е по-ефективна!

Георги Първанов пред Bulgaria ON AIR за битката за "Дондуков" 2 и политическите совалки
Обновена: 3 мар 2016 11:31 | 3 мар 2016 09:09, Елка Василева
106
България - президентска република? Ще е по-ефективна!
Кадър: Bulgaria ON AIR

Навръх националния ни празник Георги Първанов застана пред камерата на Bulgaria ON AIR, за да разкаже за недостатъци в държавността, такава каквато е тя 140 години след Априлското въстание.

Според президента (2002 – 2012 г.) засега сме се нагледали на недостатъците на парламентарната република. На този етап според него промяна в модела на управление би изиграла положителна роля.

"Аз лично смятам, че на този етап за България президентската република би била по-ефективна поради ясната и чиста отговорност на един човек на неговия екип...", каза Първанов.

Според него с промени в конституцията държавното устройство може да се промени за добро, а именно като се дадат повече права на президента, сред които държавният глава да свиква референдум, вместо Народното събрание.

АБВ и БСП с обща кандидатура за президентски вот – възможно ли е?

С неохота лидерът на АБВ Георги Първанов разказа как в рамките на местните избори партията му е била готова да подкрепи кандидатите на БСП в 40 общини, но това вече не може да се случи.

"На президентските да има споразумение, да има коалиция, иначе ние ще бъдем с единна кандидатура. Но защо трябва да търсим непременно идеологически подход в тези президентски избори, президентът е такъв на всички български граждани", настоя той.

Битка за Дондуков 2 или нещо повече...

Според Георги Първанов е твърде вероятно, особено при перспективата да има избори 2 в 1, всяка партия да си издигне по един кандидат, който да тегли партията за парламентарните избори и по този начин да се случи традиционното преброяване на електоратите.

Бившият държавен глава не пропусна да похвали своя съпартиец Ивайло Калфин за добре свършената работа като социален министър.

"Ивайло би бил много добър президент, като човек който 10 години е бил в тази институция. Но моето подозрение е, че ГЕРБ ще си имат своя кандидатура", заяви Първанов.

Не спести обаче критиките към настоящото управление. Според него не е редно през главата на всички министър-председателят да взима самосиндикално решения. Изказа се и за новите назначения в кабинета "Борисов 2".

"Разбира се не си представям ремонта по начина, по който се случиха 2 промени. Хващаме един човек, защото някой ни е казал, че той трябва да е на това място, а човекът не става. Може да става за всичко друго, но... Аз не бих се хванал за министър на образованието, въпреки че се занимавам с наука от доста години. Защо правим тези експерименти при наличието на такъв сериозен потенциал, който имаме в науката и образованието?", попита той.

Визирайки партньорите от Реформаторския блок, президентът заяви, че някой формации в тази коалиция трябва да преосмислят поведението си и то да отговаря на тежестта, която имат в парламента, а и като подкрепа за кабинета.

"Не може с 13 депутати да имаш 7 министри и на всичко отгоре да имаш претенции за 14 министри за всички политики, е няма как да стане. Докарайте си следващия път 80, 90 или 120 депутати и управлявайте, както искате. Но всеки да си гледа чергата", настоя Първанов.

Най-остро обаче той се изказа за настоящия военен министър Николай Ненчев, определяйки го като слаб министър, който не може да взима силни решения.

"Аз мога да помогна за промяна"

По думите на бившия държавен глава българинът няма доверие, че нещата се променят. Не вярва в сегашния политически модел, неговите носители в парламента и другите институции.

"Хората искат промяна – тази промяна трябва да дойде. Аз мога да помогна за тази промяна, аз не искам да олицетворявам тази промяна. Не бих могъл. Аз съм 25 години в политиката, но да намерим младите хора", призова Първанов.

Мъртвата левица

Георги Първанов не пропусна да сподели и по нещо за старите си колеги. Визията му за Столетницата е по-скоро песимистична. Според него тя трябва да се ориентира по-скоро към младите хора.

"Левицата трябва да се промени, ако не иска да умре. Не съм предполагал, че 17 години по-късно това послание ще звучи още по-актуално."

За робството и съжителството... на 3-ти март

По повод националния ни празник Георги Първанов призова да помним миналото ни, но да не живеем в него. Разкритикува опитите за подмяна на българската история.

"В последно време има радикални опити да се промени, да се пренапише историята и то не от български национални позиции. Вървят едни постоянни опити, характерни за целия преход - миналото да се експлоатира за актуални политически цели. Това не бива да се случва, когато говорим за Руско-турската освободителна война."

Според него дебатът робство или съжителство е на две нива. По отношение на спора, който взе главата на бившия образователен министър, Първанов поясни, че би било грях пред нашите предшественици да променяме тяхното самосъзнание.

По думите му, ако ние се съгласим, че става дума за съжителство, то революцията не е оправдана.

"Не са оправдани и цялата история около Априлското въстание, всички жертви… За едно съжителство, какви са тези жертви?", попита той.

 

Вижте интервюто на Георги Първанов пред Bulgaria ON AIR:

 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
0
 
! Отговори
чичи преди 8 години
след плевнятя, мерси!!!
63
0
 
0
 
! Отговори
Тинев преди 8 години
До Гоце от СирищникХубаво ги редиш но само с писане не ставаааааа.
62
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Българските политици изпитват див ужас от пряката демокрация.
61
0
 
2
 
! Отговори
Дик преди 8 години
То хубаво да е президентска република, ама има ли подходящите хора които да знаят как се управлява държава. До сега ни управляваха и ни управляват некадърници,крадци,надупени кой на изток -кой на запад,хора послушковци на западни и източни интереси. Пример за това е бедността на народа,съсипията в икономиката,постоянното теглене на заеми и т.н..
60
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Razbira se , tsce tsche ima efekt . Po malko hora tsche rovyat iz kofite za *** , no da se nadyavame , sche profesiyata tsche si ostane nepokatnara .
59
2
 
4
 
! Отговори
ДАНЧО преди 8 години
МАЙ СЪМ БИЛ НА ПРАВ ПЪТ ,КАТО КАЗВАХ ПРЕДИ ДВЕ ГОДИНИ ,ЧЕ БОРИСОВ СЕ СТЯГА ЗА ПРЕЗИДЕНТ , А ПЪРВАНОВ ЗА ПРЕМИЕР. НЯМА ДА Е ЛОШО ,НО БЕЗ ПЪРВИЯ ЩЕ Е НАЙ ДОБРЕ.
58
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Докато на този пост могат да бъдат поставяни такива като сегашния - никаква президентска република!Не се знае какви може да ги накамарчи...
57
1
 
2
 
! Отговори
Касандра преди 8 години
Отдавна го говоря,да -президентска република ,най малкото защото ще знаеш кого да гръмнеш ,ако нещо не ти харесва .
56
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много ме съмнява, дали България ще е по-ефективна като президентска република.Особено като гледам сегашния президент.След всяка негова изява си казвам, че може и да ме е срам, че това нещо е президент, но слава богу, че поне не сме президентска държава.Те и предишните не бяха цвете, включително Първанов, но тоя, последния съвсем за нищо не става...
55
1
 
2
 
! Отговори
prezidenti преди 8 години
това са неадекватни изказвания, по-скоро би трябвало президента да е с повече представителни функции и малка администрация до 50 човека, не както сега изключително раздут щат, ниска ефективност на работа, непрозрачни решения, трудно се ориентира в сложни ситуации и се поддържат само от една политическа партия и огромни бюджети за сметка на доходите на хората
54
1
 
5
 
! Отговори
Гоце трипера преди 8 години
Президент-диктатор,агент кгб,....Диктатура на пролетариата ..ха..ха Тези не се променят. Тогава синът на Първанов ще купи още два хотела..ха.ха
53
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Боже, пази България от президентска република с президент като настоящия!
52
10
 
7
 
! Отговори
Aнонимен преди 8 години
Аз съм за ПРЕЗИДЕНТСКА ПЕПУБЛИКА, Поне ако проклинаш да е един, а не да се чудиш на кого да псу....
51
4
 
10
 
! Отговори
Демагози преди 8 години
Президентска република - не ми се вижда много демократично!А как гласувах депутатите от АБВ, имало ли е геноцид над българите по време на турското робство?
50
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не показвайте този руски * мястото на предателите е другаде!
49
3
 
5
 
! Отговори
миро преди 8 години
За това е прав , но само Велико нар. събрание може да промени модела, а също да определи дали една партия е етническа , също и броя на депутатите , в Русия , САЩ и др , са президентски държави !
48
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
26 години Парламентарната република дълбае дъното. С две ръце подкрепям Първанов за това изказване.
47
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Айде Бойко стегай се....
46
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тоя защо още не е на подсъдимата скамейка заради трите проекта закопали България?
45
2
 
7
 
! Отговори
Ами-и... преди 8 години
С тиква на чело каквото ще да е - няма да е ефективно!