Няма сделка! МВР едно си знае, синдикатите – друго

Бъчварова и профсъюзи на различни мнения за социалните привилегии
84
Няма сделка! МВР едно си знае, синдикатите – друго
Снимка: БТА

МВР шефът Румяна Бъчварова и синдикатите, които вече организираха и протести, пак не се разбраха за орязването на социалния пакет на служителите в сектора.

Единственото нещо, за което нямаха различно мнение, беше обстоятелството, че полицаите и пожарникарите работят при много лоши условия на труд, нямат оборудване, нито елементарни консумативи.

Още по темата

Според сметките на Бъчварова обаче има начин да се спестят по 64 милиона лева на година, ако бъдат намалени отпуските на полицаите, заплатите, които поучават при напускане и при отделянето на администрацията от министерството.

Синдикатите обаче пак я обвиниха, че мотивите й са чисто финансови, а МВР не било фирма, на първо място стояла сигурността на хората.

Тя пък се оплака от тях, че много от отпуските им дори не се завеждали и се получавало така, че хем ги ползват, хем накрая като напуснат министерството плаща огромни компенсации.

Валентин Никифоров, вицепрезидент на КНСБ, поиска законовите промени да минат на Тристранка, защото е ясно, че не засягат само полицаите.

Не само синдикатите, но и Бъчварова смята, че хората в системата са малко, а от четири години насам напускат средно по 4000 души годишно.

45 хиляди души се водят на щат в МВР, а за сравнение във финансовото министерство са 50 хиляди, което показва, че структурата на МВР е много натоварена и провокира едно отношение на обществото, което не е правилно, защити се Бъчварова.

Четири нови закона са приети са МВР от 1997 г. досега, отделно има над 80 поправки, което показва, че липсва устойчивост и последователност в системата на МВР, нестабилност в решенията и усещане за несигурност сред служителите, продължи тя.

Сега 34 хиляди са полициите, в това число пожарникарите и граничарите, 4200 души са специализирана администрация и и още 6804 други са на щат в МВР.

Разходите за заплати са 91% от бюджета и това обяснява остарелите технологии, оборудване, липсата на модернизация.

За да се промени това положение, МВР трябва да се преструктурира и да отстрани неприсъщите дейности, като се създаде отделна агенция за управление на собствеността и социалните дейности, както и държавно дружество, което да е за получаване на услуги като регистрация на коли, издаване на лични карти, паспорти, смята силовият министър.

Така ще се освободят над 1500 души от структурата на МВР, каза тя. Преминаването на пожарната в отделна агенция пък щяло да повиши оперативността й.

"На ден около 30 документа се разменят между МВР и пожарната за едно нещо", мотивира се Бъчварова.

Синдикатите не харесват и това нейно предложение, защото не било ясно.

Отделно се оказа, че МВР има задължение да охранява при това без пари, институции, които могат да си плащат. Сред тях попадат дори и частните съдебни изпълнители. Това струвало на МВР по 16 милиона лева на година, така че сме пратили писма или да си плащат на МВР, или да потърсят друга охрана, обясни Бъчварова.

По нейните сметки пък с намаляването на отпуските от 30 на 25 дни на полицаите ще се спестят пари за назначаването на нови 660 човека.

Синдикатите обаче настояват да не се пипат тези отпуски, а 12 от дните, които им се полагат за извънреден труд, но в замяна на почивката да получават пари.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
2
 
! Отговори
Ц-ц-ц-ц-ц-ц преди 8 години
Оружието в тях, а се връзват още на разните му мошеници. Май, май ........ / Туй да си клатуриш --я и чакаш по 20 заплати накрая .... май-май /.
51
3
 
2
 
! Отговори
1 преди 8 години
До Работник20 заплати се получават при напускане на ситемата, т.е. ако вече не е в същата!
50
2
 
7
 
! Отговори
Иван преди 8 години
Хубаво вижте лицата на протестиращите. След пенсиониране тези хора вземат лиценз за охранителни фирми и карат хората да им работят при нечовешки условия. А тук са борци за правда и справедливост.
49
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бъчварова Вие знаете ли колко пенсионирани полицаи получават заплата и пенсия,и това е и в МО,да не говорим че си прехвърлят отпуските за по следващата година големите началници.Тези хрантутници като се пенсионират взимат голяма сума само от отпуски,а за обикновения полицай не може.Господин Борисов проверете колко пенсионери цоцкат от две места в МВР И МО.
48
1
 
8
 
! Отговори
Такси преди 8 години
Ушевите уволнение до крак.Това е брат мафия На заплатки и на топло на гърба на народа
47
4
 
5
 
! Отговори
Софиянец преди 8 години
Какво им се церемоните на тия бе г-жо Бъчварова .Министерски съвет да гласува поправки и премахването на всички заплати по закон в цялото МВР Да напускат .Какви са тия отпуски от по три месеца орежете ги до 7 дни в годината и не повече от 15 дни вси8чки неплатени независимо стажа.Омръзна ми да давам за неработещи хора през бизнеса си с данъците,а те да ме спират пост6оянно за д искат пари.
46
4
 
5
 
! Отговори
Абе мишоци преди 8 години
Пише ви,че напускат полицаи,че се работи без техника,един полицай пази пет села,няма гориво,колите са реликви,дрехите си ги шият полицаите,каква разкриваемост искате!?Право са всички полицаи-имат прави да искат и отстояват своите мижави компенсации!
45
1
 
7
 
! Отговори
Пайк преди 8 години
Аз съм съгласен да си запазят привилегиите, за им увеличат заплатите, да се модернизира мвр, дори по 40 дена да почиват, но да вършат работа! Някой от полицията да ми обясни защо пазят *** от справедливия гняв на хората и за чий интерес работят? Не изглежда да работят за интереса на българския народ, защо тогава данъците изкарани с труда на този народ да отиват за полиция която не работи в техен интерес? Те не са свикнали да се доказват с работата си пред обществото и чакат наготово.
44
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Госпожа Бъчварова е социоложка и защо не се направи анкета сред народа колко одобряват работата на МВР. Може би процентът ще е много минимален. Никой гражданин и данъкоплатец не е доволен от работата на МВР който е с бюджет над един милияд и още му отпускат по 200 - 300 милиона. Закакво, да се кроят в храстите и те спират когато си поискат или имат голема разкриваемост. Съкратете МВР има хора които нищо не вършат, отчитат работа и дейност.
43
3
 
8
 
! Отговори
ЕС преди 8 години
В Европа много лесно са решили този въпрос за Полицията - заплащането горе-долу е еднакво с БГ Полицаите , пенсия на 65 , ако те хванат с подкуп изгаряш с Пенсията , отпуската е 20 дни годишно .Всяко повикване се заплаща извънредно .Но има едно голямо НО - ако имаш резултати и си продуктивен в борбата срещу Престъпниците може да станеш Началник Отдел , Генерал или Офицер и да се Пенсионираш на 75 години с Огромна Пенсия .
42
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Съждения , кой от кво разбирал той и премиера е пожарникар , ама ...народа си мисли че е правилния ?
41
2
 
5
 
! Отговори
На изборите преди 8 години
Там си даите мнението одностно грабителите-МВР я оставете на служителите и не се влияите от некомпетентни коментари!
40
1
 
8
 
! Отговори
Никога преди 8 години
Дори в Германия не са доволни,повтарям тук мнения от готвачи,чистачи и др.не вземаите,както аз не мога да сготвя определено ястие така и хора не в светата на МВР нямат думата!
39
1
 
13
 
! Отговори
Обяснете преди 8 години
МВР е държавна институция,чието предназначение е да осигури законов ред испокойствие за народа,който е работодател на всички държавни органи.Попитайте народа,доволен ли е от създадените към момента ред и спокойствие.Всички имаме претенции(та дори и политиците)че не ни се осигурява това илионова.А това ние което даваме,достатъчно ли е?Обяснете по селата и малкитеградове,където липсва законов ред,обяснете на битите и ограбени хорица къдесе е изгубила държавността и до кога ще е така!
38
1
 
10
 
! Отговори
МВР преди 8 години
Трябва да се пипа и говори от професионалисти,тук не е мястото където се обсъждат проблемите и реформата в системата!Ако има служители не се засягаите,няма как готвач,чистач или друг работник тези и други сфери да знае как ще е по-добре!
37
4
 
8
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 8 години
Балканска Мутренска *** управлявана от Винету !
36
0
 
7
 
! Отговори
Много преди 8 години
Филми гледат някои хора,престъпност винаги ще има,но когато един полицай отговаря за две-три селя нечакаите да е добре!
35
0
 
3
 
! Отговори
Значи не гледаите Ко преди 8 години
Или както е там,това е за филмите,защо като Америка е развита технически пострада на 11-септември,по спокойно хора!
34
0
 
7
 
! Отговори
Глупав въпрос преди 8 години
Естествено,че ако е полицай човек-ще си испълни служебните задължения,ако стане анархия какво,палежи,обири и така нататъка!
33
1
 
7
 
! Отговори
ВИЖТЕ Й ПОГЛЕДА преди 8 години
До Василев-КЪМ ЦВЕТАНОВ...ТАКА ГЛЕДА ДВОЙКАДЖИЙКА ПОЛУЧИЛА ПОРЕДНАТА СЛАБА ОЦЕНКА КЪМ ОТЛИЧНИКА...Е ДА ДЕ ТОЙ СИ Е ОТЛИЧНИК ВСЕ ПАК-ПО НЕГОВО ВРЕМЕ МВР ФУНКЦИОНИРАШЕ...СЕГА Е В ЖИВА КОМА...