Борисов завърши десния си поход, ГЕРБ окупира центъра

Анализатори: Политическият "разкрач" на ДСБ е удобен на премиера
5 апр 2016 16:19,
53
Борисов завърши десния си поход, ГЕРБ окупира центъра
Снимка: Reuters

ГЕРБ трайно "окупира" политическия център. "Десният поход" на Борисов явно е завършил.

Това е една от констатациите в редовния месечен анализ на Институт “Иван Хаджийски“. Според авторите му острите реплики между ГЕРБ и ДСБ през последния месец само са легитимирали малкия партньор в коалицията като централен фактор. "По всичко личи, че политическият "разкрач" на ДСБ – да бъде и вътре във властта, и извън нея – е удобен и на Борисов", смятат анализаторите.

Според тях Борисов вече няма нужда да бъде възприеман непременно като “десен“ в страната. “И партия му не е склонна да разглежда себе си в “пакет“ с ДСБ. Така за него се открива пътят, по който – дистанцирайки се от поведението на ДСБ – да оставя отворени врати към всички и едновременно да държи другите политически играчи в непосредствена политическа близост до себе си“, се казва в анализа.

Още по темата
Според наблюдателите така Борисов може да се възползва от антиимигрантските и скептични към брюкселските решения настроения, без да се съобразява с твърдата прозападна линия на ДСБ и да напредне с “опитомяването“ на ПФ.

Ситуацията в БСП е време на жестока конфронтация, смятат анализаторите.

Те описват предстоящия конгрес на столетницата като важен за политическия курс на партията – социалистически, лицето на който е Михаил Миков и социаллиберален, олицетворяван от Корнелия Нинова.

ДПС и ДОСТ са в двубой за етническия турски вот. Партията на Доган полага кризисен тест за стабилност, се казва в анализа. С визитата си в Турция Местан иска остави впечатление, че Анкара стои твърдо зад него. Доган отвърна с делегация, изпратена от него в Турция, припомнят от “Иван Хаджийски“. Анализаторите смятат, че предстоящите седмици са особено важни за разпределението на турския вот – на 10 април ДОСТ ще проведе учредителното си събрание, а на 24 април ДПС ще избере новия си лидер.

Анализът на Института сочи, че дипломатическите ходове на Патриотите дават своите плодове. “Отмина времето, когато срещу тях се четяха декларации, че са профашистки и неприемливи в демократичната политика. Близостта до ГЕРБ укрепва присъствието им на различни политически, медийни и административни равнища, но крие и неизбежни рискове“, пишат наблюдателите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
3
 
18
 
! Отговори
прозрение преди 8 години
В България от шведите и от гербавите отърване няма ( така де, едните са електората на другите ). Та затова братя българи спасявайте се поединично, тая държава няма да я бъде.
16
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Който иска да го управлява оли*** значи е олиго***. Аз мисля да емигрирам към Сирия :)
15
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен преди 5 минНещо си се объркал пич.16-18 милиарда заем не е никаква стабилност Това си е надут балон Ако не са данъците глобите и таксите загиваме прави
14
1
 
9
 
! Отговори
Мърморан преди 8 години
Валутния борд нали пази от фалит?!Или и него ще го побългарят БАЙГАНЬОВЦИТЕ?
13
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А , Президента на Панама.....
12
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Политическият разкрач на ДСБ няма как да е удобен на никого от правителството, защото е чисто и просто шизоффренна позиция. Но въпреки тяхното присъствие във властта, което е като воденичен камък за властта, кабинетът е справя добре - възстановените еврофондове, доброто финансово състояние на държавата - все неща, които не са нещо незначително...
11
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За първи път чувам за ДЕСНИ МУТРИ и ДЕСНИ МИЛИЦИОНЕРИ. Ама в БГ всичко е възможно де.
10
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
БАНДИТСКА ДЪРЖАВА. Който е млад да се спасява.
9
3
 
17
 
! Отговори
:) преди 8 години
Тиквата се засили към десния стол, после към левия... после пак към десния. Спря, почеса плешивото си теме и се зачуди на кой да седне?!?! Цял живот си беше такъв, гледаше да не се мине и да вземе най-много. Цял живот беше се борил да докопа най-сладкото парче. Затова реши да положи едрите си телеса и на двата стола. Засили се, очите му светнаха, сърцето затупка силно, скочи и се пльосна между двата стола. Полежа на земята с натъртен заднiк, огледа се и се изниза от политиката като ....
8
1
 
3
 
! Отговори
верно ли преди 8 години
до 7до 3Ама нали Бокова ще стане шеф на ООН?Как фалит?
7
10
 
8
 
! Отговори
фалитохондриците преди 8 години
Фалирала е провинцията, но София никога няма да фалира!
6
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
2020 фалита ще е за цяла Европа,все пак се сменя системата но никой фалит не е по страшен от некадърника Борисов,да не би сега да не сме във фалит ?Финансов и морален фалит
5
1
 
25
 
! Отговори
НЕ Е ДЕСЕН, НЕ Е ЛЯВ преди 8 години
Що за ТИКВА е това. БАНДИТСТКАТА практика не е нито лява, нито дясна. Тя е ПРЕСТЪПНА
4
4
 
16
 
! Отговори
ХОДЕЩА ТИКВА преди 8 години
8-то чудо на света
3
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И след оставката какво бе дървен философино? За кого ще гласуват овцете пак? Герб са се окопали поне до 2020 когато ще спрат европарите и си отиваме към пълен фалит.
2
21
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
е що оставка ??? Супер е Бойко
1
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
OCTABKA