Борисов харесван от 44%, "бие" го само Фандъкова

"Екзакта": 71% критикуват НС, всеки втори не одобрява Плевнелиев
Обновена: 4 апр 2016 13:54 | 4 апр 2016 13:07, Веселина Йорданова
253
Борисов харесван от 44%, "бие" го само Фандъкова
Снимка: БТА, архив

44% от българите одобряват премиера Бойко Борисов. Правителството е подкрепяно от от 30%, което е с 2 на сто повече от февруари.

73 на сто от привържениците на ГЕРБ одобряват кабинета, а 92% от тях - премиера, според национално представително проучване на "Екзакта Рисърч Груп", проведено сред 1000 българи между 17 и 25 март.

Изследването се провежда в рамките на собствена изследователска програма на социологическата агенция.

Президентът Росен Плевнелиев е одобряван от 31%, не го подкрепят 51 процента. Делът на добрите оценки за Плевнелиев остава без промяна за последния месец, а неодобрението към него намалява с 4 на сто.

Парламентът е одобряван от 15%, което е с 2 на сто повече в сравнение с февруари. В същото време неодобрението към Народното събрание продължава да бъде много висок дял - 71 на сто от българите критикуват работата на парламента, в това число и над половината от избирателите на ГЕРБ. Най-критични са избирателите на БСП и на "Атака".

Работата по законодателството в българското Народно събрание очевидно не успява да попадне в полезрението на обикновения гражданин, а у хората остава усещането за остро политическо противопоставяне и постоянни напрежения, коментират социолозите, цитирани от БТА.

Председателят на парламента Цецка Цачева е одобрявана от 27 на сто, като този дял значително надхвърля обществената подкрепа за работата на парламента.

Цветан Цветанов е най-одобряваният лидер на парламентарна група с рейтинг от 25%, а непосредствено след него се нарежда лидерът на НФСБ Валери Симеонов с 24 на сто одобрение.

Лиляна Павлова остава най-харесваният министър през март с рейтинг от 42,4 на сто. Непосредствено след нея е Ивайло Калфин, одобряван от 41,5%.

Социалният министър качва най-много одобрение за изминалия месец - 7 процента. Калфин е одобряван както от леви, така и от десни избиратели.

Следват Томислав Дончев, одобряван от 37,2 на сто, Вежди Рашидов, одобряван от 35,8%, Красен Кралев, одобряван от 31,3 на сто, и Петър Москов - с одобрение от 27,2 на сто. Подкрепата за здравния министър се свива с 5% през последния месец главно за сметка на отдръпването на част от избирателите на ГЕРБ.

Томислав Дончев и Красен Кралев също като Лиляна Павлова и Ивайло Калфин имат позитивен рейтинг, тоест одобрението към работата им е по-висок дял от неодобрението.

Министри, които качват подкрепа за работата си през изминалия месец, са още Десислава Танева, Ивелина Василева и Даниел Митов.

Няма значими промени в подредбата на най-одобряваните български политици. Първите петима, които се ползват с най-голяма обществена подкрепа, са Йорданка Фандъкова с 62%, Бойко Борисов с 44%, Лиляна Павлова - 42%, Ивайло Калфин - 42% и Томислав Дончев - 37%.

В сравнение с февруари, с 4% нараства обществената подкрепа за националния омбудсман. Мая Манолова е одобрявана от 31% от българите, а неодобрението й не се променя за последния месец - 44 на сто.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


253
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
164
1
 
2
 
! Отговори
михаела преди 8 години
До Анонименаз няма за какво да се преглеждам! Вие сте страхливец щом сте анонимен и не пишете името си!От какво се страхувате? ***!
163
2
 
2
 
! Отговори
михаела преди 8 години
всички анонимни коментатори тук са страхливци-щом не си пишат имената!
162
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Правителството е подкрепяно от от 30%!============================И защо всички вие след това не са съгласни, това е вашият избор!
161
1
 
1
 
! Отговори
Браво преди 8 години
Какво търсите, това и ще получите................
160
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
... И един мармот...
159
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До И АЗ ГО ХАРЕСВАМ , БЕ А Червеният Гербер как се удупи на турците -владичество и съжителство .
158
2
 
9
 
! Отговори
Иван преди 8 години
До размислиНикой на може да ви забрани да харесвате боко. Въпрос на вкус.. Ако си пада човек по истинки популист с мания за величие боко е вашият човек..
157
1
 
4
 
! Отговори
Иван преди 8 години
Не сме народ, ами ***....
156
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ясно е, че ни подгряват за предстоящите фалшификации на изборите!!!!! Знаем ги тия номера!
155
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
мноого фалшиво бе...
154
4
 
14
 
! Отговори
Щирлиц преди 8 години
44% от потенциалните мазохисти,които ще отидат да гласуват изобщо.
153
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
хехехеее.....рубриката на евронюз NO KOMMENT.пълен майтап.няма вече балами другари.
152
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За какво се харчат народни пари само, за пиара на някого одобряван от 40% от неговите избиратели. Та този човек не може да върне един от емигриралите от България българин заради него. Някак си просташко звучи.
151
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До до 193Защо ДАНС не разследва ваксините на Москов и къде са резултатите от метенето на Борисов?
150
7
 
4
 
! Отговори
до 193 преди 8 години
И така имало едни лекари дето ги ухажвали най редовно фармабароните.Идват значи представителина фармафирми и раздават оферти-ако изпишете 1000 рецепти от нашето най ново лекарство-екскурзия в Париж,ако ли 2000-в Тайланд.За 500-Малта.И така години наред-гледаш им фейсбука и се чудиш тези лекари кога работят?И в един ден лошият Москов казал стига и те почнали да протестират.А какво е открило ДАНС в централата на БЛС никой не казва.Естествено ДАНС не са словоохотливи,А БЛС защо млъкнаха?
149
11
 
3
 
! Отговори
размисли преди 8 години
Не,че ББ е слънце,но по ми дапада от Станишев,Миков,Сидеров,Местан,Татяна Дончева.И така от немай къде той ще е избраният.
148
6
 
5
 
! Отговори
И АЗ ГО ХАРЕСВАМ ,БЕ преди 8 години
....ДА ПРОБВАМЕ ЛИ ПАК НА НОВИ ИЗБОРИ....ха,ха,ха,ааааааааааааа.....??!!АЙДЕ ,ДА ПРОБВАМЕ...???АМА БЕЛИЯ ТРАВЕСТИТ И АГЕНТ "ИВАН"--КАРАКАЧАНОВ-----да са дупят на турската граница и да я вардят , докато вървят........ИЗБОРИТЕ!!ИСКАТЕ ЛИ...??!!!
147
12
 
5
 
! Отговори
И АЗ ГО ХАРЕСВАМ,БЕ. преди 8 години
......ТОЙ --ЕДИНСТВЕН , ПРАВИ НЕЩО ЗА БЪЛГАРИЯ..!!!НЕКОЙ ,ДРУГ ДА Е НАПРАВИЛ НЕЩО...??!!!А,а,ааааа....ДА ------ПРИ СЪРГЕЯ И ОПУСТОШАРСКИ ....ОГРАБИХА КТБ....ха,ха,хааааааааааааа!А, ПРИ ГОЦЕ---ПРОДАВАХА "БЪЛГАРСКО ГРАЖДАНСТВО"......НА СЕРГИЯ ПРЕД ПРЕЗИДЕНСТВОТО...!
146
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
- Защо Румъния ни изпревари в борбата с корупцията?- Защото там с корупцията се борят компетентните органи, а унас - пожарникар с метла.
145
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе, вие вярвате ли си като пишете тези глупости за 44% одобрение за ББ??? Еееее, оакахте се!!! Може и да е вярно но е 0,0044%!!!