Местан учредява новата партия ДОСТ

По думите му хората от нея са подложени на натиск и репресия
Обновена: 10 апр 2016 14:26 | 10 апр 2016 13:58, Елка Василева
189
Местан учредява новата партия ДОСТ
Лютви Местан. Снимка: архив, Булфото

Лютви Местан и симпатизантите му учредяват днес новата партия "Демократи за отговорност, свобода и толерантност" (ДОСТ).

Над хиляда души от страната и чужбина присъстват на конференцият, на която ще бъде избрано ръководството на ДОСТ.

Турският посланик Сюлейман Гьокче е сред гостите на учредителния конгрес.

Още по темата

Седмица преди учредяването Местан и представители на Инициативния комитет посетиха Анкара, където разговаряха с турския премиер Ахмед Давутоглу, съобщиха от пресцентъра на инициативния комитет. Пред Давутоглу Местан промотира формацията си и анализирал събитията, породили необходимостта от учредяването на новата политическа формация ДОСТ. Местан отбелязал и необходимостта от стратегическо партньорство между България и Турция. Подчертал, че ДОСТ ще даде своя принос в това отношение.

„Делегатите са тук въпреки натиска и репресията, на която са подложени", каза в началото на речта си днес лидерът на новата партия Лютви Местан.

Учредяваме една нова, либерална, откровено натовска и европейска партия, която ще служи на българските граждани, заяви Местан.

 "ДОСТ се учредява в името на равноправието на всеки български гражданин, независимо на какъв език за първи път е произнесъл думата "мамо" и каква вяра изповядва в създателя", посочи Местан.

Ние ще освободим избирателите от безалтернативността да гласуват за партии, чиито лидери със своята абсолютна власт отдавна са превърнали принципа за единство в принцип на единственост, незаменимост и пожизненост в духа на отречени тоталитарни модели, заяви той.

Според него абсолютната власт ражда произвол и корупция. Затова ДОСТ ще бъде и решителна антиолигархична партия, подчерта той. Решени сме да се изправим срещу вкорененото задкулисие, да го разобличаваме и да бъдем неговата либерална алтернатива, каза Местан.

Той бе категоричен, че няма никакво намерение да плаща политически данък за каквито и било представи за Република Турция като заплаха за националната ни сигурност и на националната ни идентичност. По думите му за България е полезно да разработи специална стратегия за отношенията си с южната си съседка.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


189
Още по темата: Лютви МестанДОСТ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари