ДОСТ – "обективната необходимост" на Местан

Няма кой да спре регистрацията на партията, отсече лидерът й
47
ДОСТ – "обективната необходимост" на Местан
Снимка: БТА, архив

Макар че вече се чуха обвиненията, че ДОСТ е етническа партия, лидерът й Лютви Местан се закани, че никой няма да може да спре регистрацията й в съда, защото учредяването на тази партия е обективна необходимост.

Още по темата

Петима са заместник-председателите на партията - Шабанали Дурмуш, Хюсеин Хафъзов, Мариана Георгиева, Айдоан Али и Мехмед Ходжа.

Изпълнителният съвет на партията ще е от 11 души, сред които председателят, заместниците му, както и Бахри Юмер, Венцислав Каймаканов, Зюрфедин Али, Мехмед Хаджи и Рашид Куру.

Екипът започва набиране на членове на партията, необходими са минимум 2500, обясни Местан. Той допълни, че до края на април ще са готови с пакета документи за регистрация в СГС.

Според него едва ли някой ще тръгне да спре регистрацията и да им направи такава услуга, защото "в мига, в който някой се сети да оспори тази обективна необходимост, единственото, което може да се получи като резултат, е утроена подкрепа за ДОСТ".

Когато една партия стъпва на социална основа, тя не може да бъде спряна формално, каза Местан, цитиран от БТА. Той отбеляза, че в момента партията е обект на "крайна националистическа агресия".

"Цел на ДОСТ е да замени крайния национализъм с просветен, демократичен, граждански патриотизъм, който не изключва различните, а ги включва", подчерта той.

Лютви Местан заяви, че организацията на учредителната конференция е струвала 22 553 лв., които са дадени за наем на залата, превод, охрана, кетъринг, стенографски запис, печатни материали. Той отбеляза, че тези разходи са били поети от депутатите от партията, всеки според възможностите си. По-нататъшното финансиране на партията ще е чрез членски внос и дарения в рамите на позволеното от закона.

По повод на посещението си в Анкара Местан заяви, че усещането му за отношението на Турция, на министър-председателя, на лидерите на опозиционни партии, е отношение, което следва принципа, заложен в думите на Кемал Ататюрк, че който е враг на България, е враг и на Турция.

"Крайно време е да преодолеем историческите комплекси, които са причина да виждаме в лицето на съвременна Турция заплаха за българската национална сигурност и българската национална идентичност", призова Местан.

По отношение на етническия състав на учредителите Местан уточни, че 215 от 1103 души са етнически българи.
Представата за ДОСТ като протурска партия няма да сработи, коментира той.

Предстои ДОСТ да направи своите стъпки за членство в АЛДЕ.

Предвижда се партията да има и младежка структура. В отговор на въпрос за малкия брой жени делегати на учредителната конференция Местан обясни, че ДОСТ "ще бъде отворена за дамите толкова широко, колкото не може да си представите".

ДОСТ е не просто ново явление в българската политика, но ще изиграе своята ключова роля за реформиране на всички социални системи, които са заклещени в олигархичните и корупционни зависимости, каза още Лютви Местан.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
1
 
! Отговори
експерт преди 8 години
лютви ни води към косово -2 --кръв и война
29
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Dps i bsp shye umrat.tova e...
28
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
POREDNITE IZMAMNICI V BG POLITIKATA. TOVA SHESTO UPRAVLENIE KRAY NYAMA. PAVKATA(MESTAN) GOLYAM TARIKAT SE OKAZA - SOBSTVENA PARTIYA SAZDADE.
27
2
 
4
 
! Отговори
Turkish Power преди 8 години
Don,t cry Mr.Dogan....Mestan is back! DOST..The mouvment of Prosperity ! Congratulations from Turkey!
26
0
 
3
 
! Отговори
Ddd преди 8 години
МЕСТАНЧО, КОЛКО МИЛИОНА ДАДЕ ЗА СВАТБАТА НА ЩЕРКА СИ БЕ? КРАДЕНИ ПАРИ.
25
0
 
10
 
! Отговори
ОСМАН преди 8 години
Ей ТОЯ ТАТАРИН ДОГАН ГОЛЯМ БЪЛГАРИН ИЗЛЕЗЕ.ЧЕ И РУСНАК.СКОРО ТРЯБВА ДА СМЕНИМ ПОРТРЕТИТЕ НА ЛЕВСКИ И БОТЕВ С ТОЗИ НА ДОГАН.АГЕНТ САВА.....
24
0
 
4
 
! Отговори
Тото преди 8 години
Като чета имената споменати в горната статия, имам чувството че всички тия са пресекли границата нелегално и са се набутали в дост.
23
2
 
8
 
! Отговори
бай иван преди 8 години
абе на тия талибани няма ли да им се взриви някой без да иска на съборите там бе?
22
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Местане, ако има държава, няма да има такава партия. Но понеже държава няма, няма и кой да те спре. Ти се изплю в лицето на политиците, а оттам и на всички българи. Храни куче, да те лае.
21
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До сега много пъти се опитваха да разцепят дпс, но всички опити бяха безуспешни. За целта трябваше да се включат чуждите служби за да се постигне тази цел, ББ се договори с Ердоган и успяха да разцепят дпс. Въпросът е сега накъде???
20
5
 
6
 
! Отговори
от ЮАР преди 8 години
Аз съм за регистрацията на достовете - те 4% по никой начин не могат да хванат, НО ще отхапят доста от ДПС електората! В идеалния случай и дост и ДПС може да са АУТ от парламента! При което и АТАКА (създание на Доган и КГБ) също оттича в канала. БСП със затихващи функции. ТОВА Е ШАНС ЗА ИЗРИВАНЕ НА МОСКОВСКАТА АГЕНТУРА ОТ БЪЛГАРИЯ. Не се заблуждавайте за Местан - това е ДС агент, а бивши агенти няма. Дост е цирк и поредна дъвка за ***.
19
1
 
19
 
! Отговори
?! преди 8 години
Има ли нещо нормално в нашата държава?
18
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Наистина НЯМА КОЙ да спре...............нарушения на Конституция,на закони,ситуация с бежанци и мигранти,трупане на външен дълг,проблемът безработица,проблемът здраве,проблемът образование,проблемът с корупция и корумпирани,проблемът с обществени поръчки,проблемът на младите,проблемът на майките с децата,проблемът на военната отбрана.............................,че ще спре поредното регистриране на тази партия ли???НЯМА КОЙ??Държава-ДЪРЖАВА ВЕЧЕ САМО ПО ИМЕ И ТЕРИТОРИЯ!!НЯМА КОЙ!!!
17
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Go turkey, cingene partiq DOST.
16
22
 
11
 
! Отговори
Професор преди 8 години
Местан Премиер!
15
2
 
18
 
! Отговори
да преди 8 години
ДОСТ не е либерална ,а ултра консервативна партия по делата й . Но това е вече турската партия в БГ.25 г ДПС беше партия на малцинствата ,но сега имаме чисти турска партия.
14
6
 
22
 
! Отговори
До кога?!?!?! преди 8 години
Вън от България не трябва още една турска пропаганда
13
0
 
9
 
! Отговори
вълк преди 8 години
До Р. РКакто се е снимал с убитите от него вълци. Нещастните животни висят с главата надолу закачени за дървото на единия си крак.Ако не помните снимката напишете в гугъл Местан и вълци.
12
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Разбрах,че Марияна Георгиева вече ще ходи със зелена забрадка.
11
16
 
10
 
! Отговори
Сирхан преди 8 години
До !!!Името е българско, идва от горДОСТ. Ама за това требе да знаеш булгарски език, че да се сетиш.