В дните на Априлската епопея - да се преклоним!

Президентът: Даваме ли достатъчно днес за Отечеството?
Обновена: 3 май 2016 07:09 | 2 май 2016 22:04, Веселина Йорданова
91
В дните на Априлската епопея - да се преклоним!
Снимка: БТА

В дните на Априлската епопея отново да покажем, че никой не е забравен, да се преклоним пред подвига на апостолите и въстаниците, да поднесем цвете на техните паметници, да посеем в сърцата си тяхната вяра и жертвоготовност, тяхната любов към Родината. За това призовава президентът Росен Плевнелиев в словото си на тържествената заря-проверка по случай 140 години от Априлското въстание тази вечер на площад "20 април" в Копривщица.

Вече 140 години в сърцата ни гори пламъкът на Априлската епопея. Днес бунтовната и славна Копривщица отново ни събира, изпълнени с чувство на патриотизъм и дълбока почит, за да си спомним за чутовния подвиг на нашите предци, които през 1876 г. показаха на Европа, че на Балканския полуостров живее народ, който повече не може да търпи и който е готов на всичко за своята свобода и достойнство, посочва Плевнелиев в словото си, цитиран от прессекретариата на държавния глава.

По думите му - незабравим е приносът на Копривщица за израстването на народа ни през вековете, израстване политическо, духовно и интелектуално. Славният български град се превърна в люлка на цяла плеяда революционери и интелектуалци, общественици и държавници. Неслучайно преди 140 години точно тук пламна първата искра на героичния бунт.

В Копривщица е родното огнище и на легендарния Георги Бенковски, водача на Хвърковатата чета, която, носена от устрема на вярата, разнесе пожара на въстанието из бунтовната и свещена българска земя, припомня президентът.

Въстанаха свободните духом. Много преди българите да грабнат оръжие, "великата идея" на свободата вече бе посята в умовете на най-будните, на най-готовите да пишат история. Април 1876-а бе резултат от дългогодишните усилия на "една дълга върволица от предтечи - сеятели", която "беше прегазила вече духовната нива на България и хвърлила там семето на самосъзнанието". "Тая дивна върволица, пише Вазов, която захващаше от Паисий - един калугер, и се заключваше с Левски - един дякон" - два колоса на националната ни свяст.

Априлското въстание не беше творение външно, а рожба само на българския народ. То бе изцяло "народно дело" и всеки даде според възможностите си. Църквата - свещеника, школото - даскала, полето - орача, майката - сина си. Стремежът към свобода получи своя венец, своя най-значителен израз, когато се превърна в обща национална кауза. Когато българинът осъзна, че всеки трябва да даде в битката за България и когато най-достойните бяха готови да умрат в името на България, заявява Росен Плевнелиев.

По думите му светлият морален ориентир, изписан от нашите предци с кръв и достойнство, вдъхновява и задължава. Подвигът на априлци завинаги ще остане като парещ въпрос в съзнанието на българската нация - даваме ли достатъчно за Род и Отечество, дали изборите, които днес правим, са правилни, дали действията ни са на висотата на завещаното от нашите деди.

Поглеждайки назад към тяхното себеотрицание, търсим верните отговори и за днешния ден. За всеки, захванал се с трънливия път на политиката, трябва да е ясно, че се е "обрекъл да работи за Отечеството", както ни учеше Левски, а не за себе си. Българските политици и общественици сме длъжни да следваме примера на априлци - да се посветим изцяло на общото благо, да бъдем сред народа и винаги редом с него да работим за по-добрите бъднини за отечеството ни.

Винаги можем да се справим с предизвикателствата, когато помислите ни са чисти, а целта - ясна. А тази цел остава неизменна във времето - свободна и независима просперираща България, равна с другите европейски народи. В нейно име бе саможертвата на апостолите на Априлското въстание, в нейно име трябва да бъдат и нашите усилия днес, посочва държавният глава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този на снимката Барни Ръбъл ли е ?
10
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какъв свободен народ? Каква просперираща държава? Хора, не виждате ли, че сте като маймуните с това шимпанзе за президент и онази горила за премиер?
9
37
 
4
 
! Отговори
АДСКИ Е ПРОСТО: преди 7 години
"ВРЕМЕ РАЗДЕЛНО "------Е ЕДИН ФИЛМ , СЪЗДАДЕН ХПО ПОРЪЧКА НА КГБ/ДС!!!!!ТОВА Е НАЧИН---ДА СЕ РАЗЕДИНИ БЪЛГАРИЯ.....Е ПОДТИКНЕ КЪМ ВЪТРЕШНИ БЕЗРЕДИЦИ И ГРАЖДАНСКА ВОЙНА! САМО РУСИЯ И КГБ/ДС ... ИМАТ ИНТЕРЕС ОТ ТОВА!!!!
8
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе престанете да ни набутвате този клоун че ставате ПРОТИВНИ!
7
1
 
19
 
! Отговори
ОЛЕЛЕ преди 7 години
ЖЕСТА С ДЯСНАТА РЪКА Е ПАТЕНТ НА ЕДИН ДРУГ ПРЕЗИДЕНТ!
6
1
 
22
 
! Отговори
ОЛЕЛЕ преди 7 години
ЖЕСТА С ДЯСНАТА РЪКА Е ПАТЕНТ НА ЕДИН ДРУГ ПРЕЗИДЕНТ!
5
1
 
33
 
! Отговори
Фостaвкaненормaлник преди 7 години
Президентът милионер, мишкa в костюм, предaтел нa родинaтa, червен комуноиден нaследник, още не си отговорил кaкво прaви в хотелa във Виенa със CEO-то нa ЕВН!!
4
1
 
4
 
! Отговори
Lot преди 7 години
Ah, umnite, krasivite, rabotlivite olimpiiski shampioni bulgari sa v foruma pak!:-) kakva prelest!:-)
3
37
 
5
 
! Отговори
БРАВО!!! преди 7 години
ПРЕЗИДЕНТА Е ---НАЙ -ГОЛЕМИЯ НАЦИОНАЛИСТ И АНТИРУСКИ КОМУНИСТОЯД!!ЩЕ ГЛАСУВАМ ЗА НЕГО!!СЛАВА НА ЕС И НАТО!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
2
2
 
40
 
! Отговори
Чекист преди 7 години
Празни думи за празни тикви...
1
1
 
45
 
! Отговори
:) преди 7 години
Повелителя на мухите и вдъхновителя на мекотелите пак изписука и пръска естрогенв родната преса.....