ГЕРБ пуска въпросите на Слави, на ход е народът

БСП искат първо да се пита съда, а после да се насрочва референдум
11 май 2016 18:32,
98
ГЕРБ пуска въпросите на Слави, на ход е народът
Снимка: архив Булфото

Управляващите от ГЕРБ подкрепят въпросите, предложени от Слави Трифонов и екипа му за референдум, във вида, в който са внесени.

От тях ще отпадне единствено питането за електронното гласуване, по което вече се проведе допитване до народа, а след това бе прието и решение на парламента.

Това стана ясно по време на днешното заседание на правната комисия в Народното събрание. Крайното решение за референдума на Слави ще вземе утре пленарната зала на парламента.

"За нас е важно хората да кажат "Да" или "Не". Щом като толкова граждани искат въпросите им в този вид, така да е", каза днес Менда Стоянова от името на партията на Бойко Борисов.

Още по темата

С последните промени в Изборния кодекс бе решено референдумите да се провеждат с най-близките по време избори в страната. Така допитването, поискано от Слави и екипа му, трябва да бъде насрочено на датата, на която ще избираме президент.

Преди това мнозинството в парламента обсъждаше варианта допитванията да се разделят от изборите и дори да се запишат като правомощие единствено на президента.

Премиерът Бойко Борисов обаче изрично настоя да се запази досегашният вариант, за да не се създава впечатление, че ГЕРБ се страхува от въпросите на Слави Трифонов.

А те са шест - 1. Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура? 2. Подкрепяте ли броят на народните представители да бъде намален на 120? 3. Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите? 4. Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите? 5. Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори? 6. Подкрепяте ли директорите на областните дирекции на Министерството на вътрешните работи и началниците на районните управления в областните дирекции на Министерството на вътрешните работи да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

По време на днешното заседание на правната комисия Кирил Добрев от БСП предупреди, че парламентът приема на конвейер неща, които после КС връща. И предложи първо да се пита съда за допитването на Слави.

Иначе Добрев подкрепял всичко въпроси. И все пак опонира, че "Какво значение има дали хората мразят 240, 120 или 50 депутати?"

"Вие не сте императори и не сте по-умни от българския народ. Аз не съм депутат, слава Богу. Имате възможността да се държите като представители на народа, или като партийни мижитурки", каза на заседанието сценаристът на Слави - Тошко Йорданов, цитиран от "24 часа".                                  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
3
 
23
 
! Отговори
Край преди 7 години
Оставете Слави Оставете Борисов - ГЛАСУВАЙТЕ НА РЕФЕРЕНДУМА като първо гугалнете предимствата и недостатъците на избирателните системи. МАЖОРИТАРНА СИСТЕМА В ДВА ТУРА може да промени всичко което мразите в България. Лъчо Мозъка не може да стане депутат при тази система също Кузов и Сидеров и Фидосова и ЦЦачева и пр. хубавци няма да са депутати при такава система - за това гие страх.
24
1
 
14
 
! Отговори
do 33 преди 7 години
Слави не знам да се е кандидатирал за нещо ?освен че инициира референдума не виждам поне за момента да напира към властта?Референдума НЕ Е негов както го изкарват навсякъде,виж вече ако се кандидатира за в бъдеще тогава ще ми падне в очите
23
8
 
3
 
! Отговори
италиянеца преди 7 години
И тоя Слави белото му показа тъмната страна, Къде е тръгнал. Тук сме приблизително над 80 000 000 население и.....Основният законодателен орган в Италия е двукамарният парламент, като Министерският съвет също има ограничени законодателни правомощия. Всеки закон трябва да получи одобрението и на двете камари Камара на депутатите с 630 представители и Сенат, включващ 315 избрани и малък брой пожизнени сенатори. Изборните представители и в двете камари се избират с пряко гласуване.
22
5
 
21
 
! Отговори
ha ha ha преди 7 години
Има ли наивници да вярват, че резултатите от референдума няма да бъдат фалшифицирани?Както и изборите - предварително са нагласени.
21
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 26то пък от далечната нам неславянска държава нещо да сме намазали???
20
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонименто пък от далечната нам неславянска държава нещо да сме намазали???
19
13
 
14
 
! Отговори
ист преди 7 години
Референдума на Марешкш и по актуален, и ако се проведе народът ще има полза.Слави Трифонов върви по грешен път на Бареков, и няма да му се вържа да пусна бюлетина.Бойко да каже защо се върже на плешивия.
18
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На снимката виждам мъжки подмазвачи и нагаждачисамо не знам тарифите, с които работят
17
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Управляващите от ГЕРБ подкрепят въпросите, предложени от Слави Трифонов и екипа му за референдум, във вида, в който са внесени."Интересно защо тези въпроси не бяха заложени в предизборната програма на ГЕРБ, а да, защото са им неудобни и защото много се разчу за въпросите на Слави.
16
2
 
15
 
! Отговори
интересно преди 7 години
до 26 звездите ли ти го казаха , или ....... ????
15
2
 
33
 
! Отговори
Референдум преди 7 години
Въпрос 3 да отпадне, а на негово място да се запише: Местата за народни представители процентуално отговарящ на негласувалите български граждани, да останат незаети.Въпрос 7: Да отпадне имунитета за народните представителиВъпрос 8: След 6 месеца изпитателен срок депутатите да могат да бъдат отзовавани !
14
2
 
20
 
! Отговори
чичо Гошо преди 7 години
Аз няма да се изказвам кой е русофил и кой русофоб.Искам Славчо да ми отговори в предаването какво мисли за гласуването в Турция и дали смята ДПС за противоконституционна партия?
13
2
 
2
 
! Отговори
До тъп русофил преди 7 години
Браво!Много смислен отговор!
12
4
 
18
 
! Отговори
Васко преди 7 години
Извинявам се много, но може ли да са 50 за да бъдат все пак 120 в пленарната зала. Като се карат поне ще имат малко повече място и може някой от тях да си изпълни обещанията за канализация, асфалтирани улици, минимални заплати от 600 евро като в европейските страни поне социалните им помощи да стигнем.
11
12
 
4
 
! Отговори
Hiter преди 7 години
А Слави коя му еше партията?
10
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До До *** русофил Не може да ти разясни връзката,защото тоя шорошов евроатлантик самия той е изгубил връзката с главния си мозък
9
3
 
27
 
! Отговори
До тъп русофил преди 7 години
Ако обичаш да разясниш връзката между Путин и референдумът на Слави?
8
9
 
5
 
! Отговори
Според мен преди 7 години
Дистанционно електронно гласуване? - ДА! Но със някой условия, относно технологията!Задължително гласуване? - НЕ!Намаляване на броя на депутатите? По скоро НЕ! Това е най противоречивото предложение! От една страна е добре за бюджета, но от друга страна е лошо за демокрацията. Колкото по-малко депутати има, толкова по концентрирана става властта а това абсолютно противоречи на демократичния принцип. Държавна субсидия 1 лев на глас? - ДА!Гласуване за шефове на МВР? По скоро не.
7
26
 
10
 
! Отговори
Илюминати преди 7 години
Не че нещо ама този славчо и тея неговите хора сценаристчетата никак ама никак не ми вдъхват доверие. Като им гледам самодоволните усмивки. Трябва да си много пр.ост за да се вържеж на шоумена и кликата му
6
39
 
13
 
! Отговори
Пян Гъ преди 7 години
Познайте кога ще ида да гласувам на референдум, иницииран от този ояден и самозабравил се бек. Как ли пък не? Едва ли здравомислещият българин ще отиде. Дори въпросите да са смислени и актуални, самият факт, че той се намесва в дейности, от които не разбира, ме отвращава.