ГЕРБ пуска въпросите на Слави, на ход е народът

БСП искат първо да се пита съда, а после да се насрочва референдум
11 май 2016 18:32,
98
ГЕРБ пуска въпросите на Слави, на ход е народът
Снимка: архив Булфото

Управляващите от ГЕРБ подкрепят въпросите, предложени от Слави Трифонов и екипа му за референдум, във вида, в който са внесени.

От тях ще отпадне единствено питането за електронното гласуване, по което вече се проведе допитване до народа, а след това бе прието и решение на парламента.

Това стана ясно по време на днешното заседание на правната комисия в Народното събрание. Крайното решение за референдума на Слави ще вземе утре пленарната зала на парламента.

"За нас е важно хората да кажат "Да" или "Не". Щом като толкова граждани искат въпросите им в този вид, така да е", каза днес Менда Стоянова от името на партията на Бойко Борисов.

Още по темата

С последните промени в Изборния кодекс бе решено референдумите да се провеждат с най-близките по време избори в страната. Така допитването, поискано от Слави и екипа му, трябва да бъде насрочено на датата, на която ще избираме президент.

Преди това мнозинството в парламента обсъждаше варианта допитванията да се разделят от изборите и дори да се запишат като правомощие единствено на президента.

Премиерът Бойко Борисов обаче изрично настоя да се запази досегашният вариант, за да не се създава впечатление, че ГЕРБ се страхува от въпросите на Слави Трифонов.

А те са шест - 1. Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура? 2. Подкрепяте ли броят на народните представители да бъде намален на 120? 3. Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите? 4. Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите? 5. Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори? 6. Подкрепяте ли директорите на областните дирекции на Министерството на вътрешните работи и началниците на районните управления в областните дирекции на Министерството на вътрешните работи да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

По време на днешното заседание на правната комисия Кирил Добрев от БСП предупреди, че парламентът приема на конвейер неща, които после КС връща. И предложи първо да се пита съда за допитването на Слави.

Иначе Добрев подкрепял всичко въпроси. И все пак опонира, че "Какво значение има дали хората мразят 240, 120 или 50 депутати?"

"Вие не сте императори и не сте по-умни от българския народ. Аз не съм депутат, слава Богу. Имате възможността да се държите като представители на народа, или като партийни мижитурки", каза на заседанието сценаристът на Слави - Тошко Йорданов, цитиран от "24 часа".                                  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хайде, Тиквите утекоха в канализацията.
4
2
 
44
 
! Отговори
:) преди 7 години
оня *** е казал "какво значение имало дали са 240, 120 или 50 дупетата". Абре е ей *** да ти кажа, ако сте 120 ще ви плащаме по малко заплати, по-малко служебни коли, по- малко безплатни кюфтаци ще лапате.....
3
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тъпчовци
2
8
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
АКО (ИЗБОПРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ) В БЪЛГАРИЯ И ПО СВЕТА МОЖЕХА ДА ПРОМЕНЯТ НЕЩО,ТО ВЕДНАГА БИХА ГИ БИЛИ ЗАБРАНИЛИ.МОЖЕ ДА СЕ ПРОМЕНИ НЕЩО САМО АКО СЕ ПРОМЕНИ СИСТЕМАТА,А ТЯ С КНИЖКОПУСКАНЕ НЕ СЕ ПРОМЕНЯ ,А ТРЯБВА ТОЯГА-РАЗБИРАЙ ТЕЗИ ДЕТО СА ОТДОЛО ДА ГРАБНАТ ПУШКИТЕ И ДА ИЗТРЕПЯТ ТЕЗИ ДЕТО СА ОТГОРЕ,КАТО СЕ ПОЧНЕ ОТ ОНИЯ 13 САТАНИСТКИ ФАМИЛИИ ИЛЮМИНАТИ ДЕТО СА НА ВЪРХА НА ПИРАМИДАТА. КНИЖКОПУСКАНЕТО Е ЗА ***.
1
5
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НЕ ЧЕ НА НАГЛАТА НИ ВЛАСТ И ПУКА КАКВО ЩЕ КАЖЕ НАРОДА ! ! !