Шоуто на НС с "Да" за "Шоуто на Слави". Show must go on...

Депутатите одобриха всичките въпроси на шоумена за референдума
Обновена: 12 май 2016 12:24 | 12 май 2016 12:22,
127
Шоуто на НС с "Да" за "Шоуто на Слави". Show must go on...
Снимка: Архив БТА

Парламентът одобри провеждането на референдума, иницииран от "Шоуто на Слави" на заседание, конкуриращо най-добрите моменти на телевизионното предаване. В него наравно с плюсовете и минусите на пряката демокрация, на мажоритарната избирателна система и броя на депутатите, се обсъдиха и голите задни части на Азис, танцуващите балерини в Шоуто, палячовците и олигарсите.

Още по темата

Депутатите одобриха всичките въпроси на Слави Трифонов без редакция. 131 избраници от ГЕРБ, РБ, АБВ, ПФ и БДЦ гласуваха "за". 18 от ДПС и БСП бяха против. Повечето социалисти и "Атака" обаче не участваха в гласуването.

По закон референдумът трябва да се проведе с президентските избори наесен, а въпросите в него са:
  
1. Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

2. Подкрепяте ли броят на народните представители да бъде намален на 120?

3. Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?

4. Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?

5. Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?

6. Подкрепяте ли директорите на областните дирекции на Министерството на вътрешните работи и началниците на районните управления в областните дирекции на Министерството на вътрешните работи да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

Още началото смеси заседанието и шоуто, когато на трибуната застана един от сценаристите на Слави - Тошко Хаджитодоров. Той разясни правата на депутатите и им обясни, че се намират в исторически момент. Шоуменът ги предупреди, че нямат право да премахнат въпроса за електронното гласуване каквото намерение имаха депутатите. 

"В момента наистина сте на исторически път да спазите законите, които вие сте приели. Ако не ги спазвате вие, какво остава за останалите хора. Вие не сте над закона, не сте богове, не сте императори", обърна се Хаджитодоров към депутатите.  

Той призова народните представители от БСП поне веднъж да не мислят за собствената си партия, а да гласуват както би трябвало да гласува. "Пропускам ДПС и ДОСТ, които са корпоративни организации", каза още сценаристът. 

След него на трибуната излезе шефът на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов. Той обяви, че партията на Бойко Борисов ще подкрепи и шестте въпроса и няма да участва в дебатите, за да се спести време за пленарна работа. Депутати от АБВ и БДЦ дадоха също подкрепа за допитването. 

Янаки Стоилов от БСП обаче го подложи на критика. Той постави въпроса за смесването на икономическа, политическа и медийна власт и ежедневната агитация от телевизионния екран, до каквато няма достъп всеки. Според Янаки Стоилов голяма част от въпросите не са юридически допустими. Той попита и защо инициаторите искат да се намалят депутатите на половина, а не с повече.

"Коя е критичната точка, която ще направи парламентът работещ?", попита той и даде идеята да се иска НС да работи на акционерен принцип - с по двама представители от партия.     

"Българската политика все повече се приватизира. Не се заблуждавайте, каквито и промени да се направят, ако се запази същият модел на преразпределяне на общественото богатство, нищо няма да се промени", каза Стоилов.  

Той даде идея на телевизонното предаване да задълбочи ежедневната агитация.

"Балеририните може всяка вечер да излизат с изписаните въпроси, да танцуват и да ги задават. Шест месеца show must go on", каза още депутатът и допълни, че хората вече не разбират от аргументи, а от послания. 

"По-младите българи не си спомнят, че преди двайсетина години изборите бяха почти задължителни, дори имаше и съревнование кой ще гласува първи", каза още социалистът. 

Под формата на реплика Димитър Байрактаров от ПФ предложи в агитацията да се използват и "голите задни части на господин Азис". А също и да се питат българите дали искат да получават 10 000 долара заплата, предложи той. Байрактаров зададе и хипотетичния въпрос кой биха избрали за областен полицейски шеф ромските махали или избирателите в Кърджали. 

Остри критики към Слави Трифонов и инициативата му отправи от трибуната и депутатката от "Атака" Магдалена Ташева. 

"В  "Атака" сме шокирани. В момента наричаме демократичен порив неграмотни въпроси, които са и противоконституционни", каза тя и предложи въпросите да бъдат изхвърлени в коша.

"Не е ли парадоксално, че един референдум, който се кани да измете олигархията, се подкрепя от тези, които са олигархия. Офшорният милионер Слави Трифонов, командира на чалгаджиите, ще стартира демократични промени", каза Ташева и попита как Слави е станал офшорен милионер.

"На неговото диванче се изредиха всички премиери и президенти", каза тя и допълни, че това е ставало срещу заплащане.

"Учиндолският шут е с по-голяма охрана от тази на държавния глава. На неговото диванче дори Моника се обясни в любов на Станишев, царските протежета ни набиваха в главите колко е добре да си продадем електроцентралите. На това диванче се изреди целият Реформаторски блок", не се спря Ташева. 

Тя обясни, че референдумът очевидно има за цел да насочи народния гняв срещу парламента. "Искам да информирам учиндолския палячо, че Народното събрание има 51 милиона лева бюджет, по-малко от този на БНТ. Цецка Цачева разпределя по-малко средства от Вяра Анкова", каза още Ташева. 

Тя обвини Трифонов, че си е купил имоти в Америка с парите от Шоуто и обори тезата, че намаляването на депутатите ще е добро за България. "Намаляването на депутатите наполовина работи изцяло за олигархията.", каза тя. 

Реформаторите разкритикуваха Стоилов и Ташева, а Георги Кадиев обвини националистката, че е свела нивото на парламента по-ниско от "Шоуто на Слави". 

Хамид Хамид от ДПС обяви, че партията му няма да подкрепи референдума, защото не приема тезата, че щом 700 000 души са го поискали, той трябва да бъде приет независимо от юридическите пречки. Според движението допитването противоречи на Конституцията и се закани да сезира съда за него.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
5
 
3
 
! Отговори
боби преди 7 години
няма ли кой най-накрая да дръпне шалтера на това малоумно "шоу"? до кога тоя *** ще промива мозъците на хората всяка вечер? Остана и в парламента да влезе и съвсем ще се оправим.
76
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не вярвам на Слави, но подкрепям въпросите ... още по-малко вярвам на продажниците от Атака.
75
2
 
8
 
! Отговори
Бай Ганьо преди 7 години
Подкрепявате ли въвеждането на задължителен секс всеки ден със съпруга или любовница ?Гласувайте с плюс (+) за отговор ДА.Гласувайте с минус (-) за отговор НЕ.
74
3
 
21
 
! Отговори
Край преди 7 години
Слави Трифонов бил чалгар, бил офшоркаджия, бил мутра. Какво общо има това с желанието на хората да избират Народни представители а не да гласуват за вече избрани от тароторите на партии послушковци. Госпожа Тошева добре си дава сметка че при мажоритарен вот и домоуправетел на входа няма да я изберат. ГЛАСУВАЙТЕ НА РЕФЕРЕНДУМА Да объркаме хорцето дяволсоко
73
1
 
17
 
! Отговори
Край преди 7 години
Подпали им се чергата за това така пищят. Янаки 26г. е депутат. И даже все е зам предесдател на парламента - пара бол а държавата все надолу. МАЖОРИТАРНИ ИЗБОРИ и НАМАЛЯВАЙ НАПОЛОВИНА НАРОДЕ - 90% от симпатягите няма да са вече НИКОГА депутати. Барабар с Лъчо Мозъка.Личноста на Слави Трифонов е без значение - да сменим системата.
72
1
 
8
 
! Отговори
Петър преди 7 години
До гербист-столичанПриветствам те за избора на име. Напълно съответства на умствения ти капацитет и изчерпателно описва личността ти. Ти си нищо повече от про.ст шоп.
71
2
 
9
 
! Отговори
Наглеци преди 7 години
тази Ташева е много нагла, даже и 120 дУпетата са много, на заседания ходят по 50-70 търтеи.Как за кокала са готови да продадат и майките си.
70
0
 
19
 
! Отговори
Пожелавам успех преди 7 години
Древноримският поет Ювенал е казал:"Panem et circenses"(Хляб и зрелища).Ако бъдатосигурени на народа,той няма да си мисли глупости.Славчо момчето се изчерпа от към зрелища и реши да се намеси в големия цирк-тозина българската политика.Вероятно,що се касае до референдума,ще има успех-на хоратаим писна от т.н. политическа класа и острието и -НС,тънещи в служебен лукс,търсещи всеповече привилегии в личен план и произвеждащи поръчкови закони-недоделки,обслужващи олигархичните кръгове.
69
3
 
13
 
! Отговори
А бе луди ли сте бре преди 7 години
Това са въпроси по които всички ние ще трябва да изразим мнение и от нашето мнение ще произлезе решението!Това не е приед закон за да бъде лобиски или не! НИЕ решаваме. И който може да мисли ще се произнесе. А глупакът ще чака партията да му каже кое е добро - но дали за него е друг въпрос!
68
3
 
7
 
! Отговори
Патриотарников преди 7 години
Как да не плащате данъци?Казвате,че плащате за присъствието на гостите си.Е има и такива,но повечето ти плащат абонамент-"епопея на забравените".Това уж плащане е разход.Парите превеждате на своя офшорка,уж по сметка на госта.Преди години съдружника ви разтоварва тайно от вас сметката и гради своя шоу империя,но не се ядосвате,трупате нови пари.Купувате активи (право на шоута) и им правите чутовна амортизация.Ето още един хубав разход.Накрая вместо данъци, пеете една патриотична песен...
67
8
 
10
 
! Отговори
Горан преди 7 години
гербист-столичанпреди 2 часаИ като останем само с 120 депутата, кой ще ни управлява? То е лесно смо да се плюе, но трябва човек и малко да мисли.А за мажоритарния вот, просто още не сме дорасли, не е наша работа да избираме хора, партиите имат по-добър капацитет за това, а ние можем просто да подкрепяме партиите.Те, понеже сега всички са се изпотрепали да ходят на заседания в парламента! Добре са си 120 депутата, от 240 сега и без това половината все липсват.
66
4
 
7
 
! Отговори
tim преди 7 години
сега вче всичко във ръцете на хората да ли ще поискат да се промени нещо или да си кретаме по старо му
65
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами *** са свикнали да ядят и крадат без да работят и не им изнася 120 депутата
64
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Голям страх ги тресе патентованите за властта манипулатори.Въпреки,че са написали удобна за тях "конституция" и още по-удобни за тях закони,страх ги тресе от един референдум.Страхът им не е от резултатите от този референдум(който те винаги могат да манипулират),А ОТ НАЛАГАНЕ НА ЕДНА ПРАКТИКА ЗА РЕШАВАНЕ НА ВЪПРОСИ,ПО ИСКАНЕ НА НАРОДА.Този народ,който те презрително считат за управляема от тях ***.СПОРЕД МЕН,ЗА ТОВА Е ТОЗИ ВОЙ.Иначе,въпросите в референдума,НЕ ЗАСЯГАТ ГЛАВНОТО-СИСТЕМАТА!!
63
2
 
23
 
! Отговори
художника преди 7 години
Добре, ама защо няма въпрос:ДА СЕ МАХНЕ ЛИ ИМУНИТЕТА НА ДЕПУТАТИТЕ ?????Или пак някой скришно имитира СПРАВЕДЛИВОСТ.
62
9
 
11
 
! Отговори
Оху преди 7 години
Шоуто на Слави Балката весели България двайсет години вече,ще я весели още петдесет! Докато Слави не грохне като минал през три джихадистки взрива автомобил- никакво сваляне от ефир!
61
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 73д-р Путин лекува британски фашисти по руска рецепта.ти трябва да си от излекуваните
60
2
 
23
 
! Отговори
До 72 преди 7 години
Много си наивен,ако смяташ,че ГЕРБ не купуват гласове.Сега се мазнят не на Слави,а на народа,защото идват избори.А иначе и гласове купуват и крадат като за последно.
59
2
 
10
 
! Отговори
До 83 преди 7 години
Ти дори си неграмотен,но иначе даваш мнение.Не се казва "столичан",а столичанин.Май си от столичани в повече.
58
2
 
11
 
! Отговори
PD преди 7 години
Референдума като принцип дава посока цел. И ако народа пожлае да отиде на луната, то водача на такъв народ трябва да напише програма как това може да стане. Останалите коментатори не са водачи а манипулатори.